Boekverslag Breaking Dawn

Boekverslag Breaking Dawn Breaking Dawn is het vierde boek in de Twilight-serie, geschreven door Stephenie Meyer. Het boek is de opvolger van Eclipse en is nu alleen nog maar uit in het Nederlands. Het eerste boek van de serie 'Twilight' is al verfilmd en ook het tweede deel 'New Moon/Nieuwe Maan' gaat verfilmd worden in 2010. Breaking Dawn bestaat uit 3 verschillende boeken. Het eerste en derde boek zijn vanuit het oogpunt van Bella en het tweede boek vanuit Jacob's oogpunt.

Samenvatting

Boek 1

Het eerste deel gaat over het huwelijk, maar vooral over de huwelijksreis van Bella en Edward. De huwelijksreis gaat naar een privé-eilandje net buiten de kust van Brazilië. Daar doen ze het met elkaar en dat leidt ertoe dat Bella zwanger raakt. Carlisle is een dokter en bevestigt het vermoeden. Het kind groeit echter supersnel en Edward maakt zich zorgen en hij vindt dat Bella abortus moet plegen, iets wat Bella absoluut niet wilt. Ze besluit de hulp van Rosalie, degene die eigenlijk altijd al kinderen wilde, in te roepen.

Boek 2

Het weerwolvenpact neemt het besluit om het kind te vernietigen, omdat ze niet weten wat voor gevaar dit met zich mee brengt. Jacob is het hier niet mee eens en verlaat het pact. Ook Seth en Leah Clearwater verlaten het pact en vormen samen met Jacob een nieuw pact. Bella is snel daarna bevallen, maar verliest zoveel bloed dat Edward geen andere keuze heeft dan haar in een vampier te veranderen. Jacob was erbij toen Bella beviel en op het moment dat Renesmee, de naam van het kind dat een combinatie is van Renee en Esmee, geboren is 'imprint' Jacob. Imprinten is iets wat typisch is voor weerwolven en het houdt in dat hij eigenlijk helemaal geobsedeerd raakt door haar.

Boek 3

Bella komt erachter dat ze nu een vampier is en geniet ervan. De Cullens besluiten een groep vrienden erbij te halen, omdat de Volturi op weg zijn naar Renesmee, omdat ze een gevaar kan zijn voor de vampiers. Het was de schuld van Irina dat de Volturi kwamen, omdat zij onterecht had gezegd dat Renesmee een 'onsterfelijk' kind was. Als de Volturi het kind zien, zien ze dat ze niet goed geïnformeerd zijn en ze executeren Irina meteen. De Volturi kunnen echter niet beslissen of het kind wel of geen gevaar is voor het bestaan van vampiers, maar op dat moment komen Alice en Jasper met Nahuel, die net als Renesmee een vampier-mens is. Nahuel laat zien dat vampier-mensen geen probleem zijn voor het bestaan van vampiers en de Volturi vertrekken. Bella, Edward en Renesmee gaan veilig naar hun huis terug.

Personages uit het boek

 • Bella Swan - In het boek verandert zij in een vampier en ze raakt zwanger van een vampier-mens. Zij is de vrouw van Edward.
 • Edward Cullen - de man van Bella en een vampier van zo'n 100 jaar oud
 • Jacob Black - een weerwolf die alles doet voor Bella. Hij verlaat heb pact, omdat die Bella wilden vermoorden. Als hij het kind van Bella en Edward ziet 'imprint' hij meteen.
 • Leah en Seth Clearwater - broer en zus, ook zij verlaten het weerwolvenpact om zich bij Jacob aan te kunnen sluiten.
 • Renesmee - het kind van Edward en Bella. Haar naam heeft ze gekregen van de moeder van Bella, Renee, en de 'moeder' van Edward, Esmee. Zij is een vampiers-kind en over haar is veel ophef in het verhaal
 • de Volturi - een van de belangrijkste vampierfamilies in de wereld, zij komen uit Italië en proberen het bestaan van vampiers voor de buitenwereld veilig te stellen en ze willen niet dat de vampiers vechten in het openbaar.

Over de auteur

Het boek is geschreven door Stephenie Meyer. Stephenie Meyer is in 1973 geboren en is een amerikaanse schrijfster. Ze heeft tot nu toe 5 boeken geschreven en is bezig met haar 6e boek. De boeken die van haar uitgekomen zijn:
 • Twilight
 • New Moon/ Nieuwe Maan
 • Eclipse
 • Breaking Down
 • The Host

Het boek, waarmee ze nu bezig is, heet Midnight Sun en heeft dezelfde verhaallijn als het eerste boek, alleen nu uit het oogpunt van Edward.

Mening over het boek

Het leuke van dit boek is dat het uit verschillende perspectieven is geschreven. Zo lees je het eerste deel over de belevenissen van Bella en in het tweede deel in die van Jacob. Ik vind het heel knap van Stephenie Meyer hoe ze deze wendingen en dit verhaal verzonnen heeft en ook dit boek vind ik geweldig geschreven. Ik wacht met spanning op het volgende boek en hoop dat ook die evengoed bevalt als de eerste 4 delen.

Als je nog geen boeken uit de Twilight-serie hebt gelezen zou ik je sterk aanbevelen deze te lezen, alvorens je dit boek gaat lezen, maar lezen moet je de boeken zeker. Ze zijn gewoon in 1 woord: geweldig!
© 2009 - 2024 Mellie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Boekverslag TwilightBoekverslag TwilightTwilight is het eerste boek in een uiteindelijke serie van vijf delen. De boeken zijn geschreven door Stephenie Meyer. D…
Boekverslag EclipseBoekverslag EclipseEclipse is het derde deel in de Twilight-serie. Het is tevens het derde deel van de schrijfster Stephenie Meyer. De vori…
Boekverslag New Moon/Nieuwe MaanBoekverslag New Moon/Nieuwe MaanNew Moon of in het nederlands Nieuwe Maan, is het tweede deel in de 5-delige Twilight-serie die geschreven is door Steph…
Twilight boekenTwilight is een razend populaire serie fantasie/romantiek- romans die geschreven is door Stephenie Meyer. In dit artikel…

Brugklassers, ehbo voor oudersBrugklassers, ehbo voor oudersDe CITO achter de rug, het advies van de basisschool gehad, groep 8 is klaar voor een nieuw begin. Nu de ouders nog. Wat…
Bronnen en referenties
 • http://www.stepheniemeyer.com
Mellie (68 artikelen)
Laatste update: 23-10-2009
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.