Profielkeuze; Cultuur & Maatschappij

Profielkeuze; Cultuur & Maatschappij Al op jonge leeftijd moeten leerlingen een belangrijke keuze maken voor hun toekomst. In de derde klas van zowel de HAVO als het VWO moet elke leerling de profielkeuze doen. Ben jij een leerling die sociaal betrokken is, gemakkelijk communiceert of graag bestuurt? Of uit je je graag creatief door middel van dans, toneel of muziek? Spreek je zonder moeite vreemde talen? Als één van de genoemde zaken je aanspreekt, ontdek dan snel wat het profiel Cultuur & Maatschappij voor jou kan betekenen.

Cultuur & Maatschappij


Mogelijk beroep: kunstenaar of schilder / Bron: Unsplash, PixabayMogelijk beroep: kunstenaar of schilder / Bron: Unsplash, Pixabay

Wat houdt het profiel Cultuur & Maatschappij in?

Trefwoorden behorende bij C&M

Leerlingen die dit profiel kiezen moeten zich aangetrokken voelen tot één of meerdere van de onderstaande trefwoorden:
  • Kunstzinnig bezig zijn
  • Communiceren
  • Formuleren
  • Inleven
  • Luisteren
  • Maatschappelijke interesse
  • Meebesturen
  • Met mensen willen praten
  • Sociaal betrokken zijn
  • Werken met talen
  • Werken met media

Opleiding voor muzikant  / Bron: FirmBee, PixabayOpleiding voor muzikant / Bron: FirmBee, Pixabay

Mogelijke beroepen voor profiel C&M

In het algemeen kunnen we zeggen dat je binnen het profiel Cultuur & Maatschappij wordt voorbereid voor één van de volgende beroepsrichtingen:
  • Sociaal (jurist)
  • Communicatie
  • Onderwijs (leraar)
  • Psychologie/Pedagogiek
  • Talen
  • Personeel
  • Kunst/Toneel/Muziek (museumdirecteur)
  • Toerisme
  • Filosofie/Theologie
  • Media/Journalistiek (journalist, mediaspecialist)

Vakkenkeuze voor profiel Cultuur & Maatschappij

Het profiel Cultuur en Maatschappij is het minst exacte van de vier te kiezen profielen. Het is een profiel met de grootste verscheidenheid aan vakken en is er op gericht om een grote algemene kennis op te bouwen. De vakkenkeuze is opgesplitst in verplichte vakken (ook wel het gemeenschappelijke deel genoemd), profielvakken en als laatste nog één of meerdere keuzevakken.

Verplichte vakken of gemeenschappelijk deel

De verplichte vakken zijn de vakken in het zogenaamde gemeenschappelijk deel van het profiel. Dit deel van het vakkenpakket is voor alle profielen gelijk. Het bestaat uit algemene vakken, waarmee een algemene en brede basiskennis wordt opgebouwd.

VAKHAVOVWO
Nederlandse taal en literatuurXX
Engelse taal en literatuurXX
2e vreemde taal (Frans of Duits, op het gymnasium is dit Latijn of Grieks) X
MaatschappijleerXX
Lichamelijke opvoedingXX
Culturele en kunstzinnige vorming (CKV)XX
Rekenen (voor leerlingen die geen wiskunde hebben)X

Verplichte profielvakken voor Cultuur & Maatschappij (C&M)

VAKHAVOVWO
GeschiedenisXX
Moderne vreemde taalX
Wiskunde A, B of C *) X

*) Wiskunde A is algemene vaardigheden, functies & grafieken, kansberekening & statistiek en getal rijen.
Wiskunde B is algemene vaardigheden, functies & grafieken, differentiaal- & integraal rekenen, goniometrische functies en
voortgezette meetkunde.
Wiskunde C is algemene vaardigheden, functies & grafieken en statistiek & kansberekening.
Wiskunde D is analytische meetkunde, dynamische modellen, statistiek & kansberekening en wiskunde in wetenschap.

Profielkeuzevakken C&M

Naast de verplichte vakken die je per profiel moet volgen, zijn er ook profielkeuzevakken. Dit zijn examenvakken die je zelf mag kiezen binnen het profiel. Het aanbod van deze vakken is per school verschillend. Je kiest van deze keuzevakken minimaal één examenvak. Omdat deze vakken per school verschillen is het verstandig om bij je mentor of decaan na te vragen welke vakken hier onder vallen.
De vakken waaruit over het algemeen gekozen kan worden:
VAKHAVOVWO
AardrijkskundeXX
EconomieXX
DuitsXX
FransXX
Latijnse Taal en Cultuur X
Griekse Taal en Cultuur X
Kunst (Algemeen, Beeldende Vormgeving, Dans, Drama of MuziekXX
FilosofieXX
MaatschappijwetenschappenXX

Vrije deel of vak naar keuze

Naast de voor iedereen verplichte vakken, de verplichte profielvakken C&M en de profielkeuzevakken C&M is er ook nog een zogenaamd vrij deel binnen het profiel. Buiten het profiel om kan je kiezen uit elk vak dat door jouw school wordt aangeboden. Je kunt kiezen voor een vak dat valt binnen dit profiel, waardoor je je kennis binnen je profiel als het waren nog meer verbreedt. Maar elk ander vak is ook toegestaan. Je kunt dus ook een vak kiezen wat je gewoon leuk of interessant lijkt. Vraag op school wat de mogelijkheden hiervoor zijn.
© 2009 - 2024 Martina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is Havo? (hoger algemeen voorgezet onderwijs)Wat is Havo? (hoger algemeen voorgezet onderwijs)Je zit in groep 8 en maakt de Citotoets om erachter te komen op welk niveau jij thuis hoort. Als je op de basisschool zi…
Profielkeuze; Economie & MaatschappijProfielkeuze; Economie & MaatschappijAl op jonge leeftijd moeten leerlingen een belangrijke keuze maken voor de toekomst. In de derde klas van zowel de HAVO…
Profielkeuze; Natuur & GezondheidProfielkeuze; Natuur & GezondheidAl op jonge leeftijd moeten leerlingen een belangrijke keuze maken voor de toekomst. In de derde klas van zowel de HAVO…
Profielkeuze; Natuur & TechniekProfielkeuze; Natuur & TechniekAl op jonge leeftijd moeten leerlingen een belangrijke keuze maken voor de toekomst. In de derde klas van zowel de HAVO…

Het voortgezet onderwijs, de grote keuze na groep 8Het voortgezet onderwijs, de grote keuze na groep 8Door alle gangen van de lagere scholen lopen leerlingen van groep 8 de boel op stelten te zetten. Nog even de grootste,…
Profielkeuze; Hoe maak ik die keuze?Profielkeuze; Hoe maak ik die keuze?Al op jonge leeftijd moeten leerlingen een belangrijke keuze maken voor de toekomst. In de derde klas van zowel de HAVO…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Wokandapix, Pixabay
  • https://www.studiekeuze123.nl/
  • Afbeelding bron 1: Unsplash, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: FirmBee, Pixabay
Martina (252 artikelen)
Laatste update: 14-12-2020
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.