Profielkeuze; Natuur & Gezondheid

Profielkeuze; Natuur & Gezondheid Al op jonge leeftijd moeten leerlingen een belangrijke keuze maken voor de toekomst. In de derde klas van zowel de HAVO als het VWO moet elke leerling de profielkeuze doen. Hou je van mensen helpen en verzorgen? Zie je voor jezelf een toekomst in de gezondheidszorg? Of ligt je affiniteit meer op het agrarische vlak? Voel je je aangetrokken tot werkgebieden in de land- & tuinbouw of fruit- & veeteelt? Het profiel Natuur & Gezondheid is dan voor jou de ideale voorbereiding op het Hoger Onderwijs.

Natuur & Gezondheid


Opleiding tot dierenarts / Bron: Tpsdave, PixabayOpleiding tot dierenarts / Bron: Tpsdave, Pixabay

Wat houdt het profiel Natuur & Gezondheid in?

Trefwoorden behorende bij N&G

Leerlingen die dit profiel kiezen moeten zich aangetrokken voelen tot één of meerdere van de onderstaande trefwoorden:
 • Interesse voor het agrarische (land- & tuinbouw, fruit- & veeteelt)
 • Interesse voor het (para)medische (gezondheidszorg)
 • Interesse voor het milieu (milieubeheer)
 • Interesse voor de voedselvoorzieningen
 • Mensen willen helpen en/of verzorgen
 • Oog hebben voor plant, dier en mens
 • Onderzoek doen binnen de genoemde interessegebieden
 • Problemen oplossen binnen de genoemde interessegebieden
 • Adviezen opstellen binnen de genoemde interessegebieden

Medisch beroep / Bron: Jarmoluk, PixabayMedisch beroep / Bron: Jarmoluk, Pixabay

Mogelijke beroepen voor profiel N&G

In het algemeen kunnen we zeggen dat je binnen het profiel Natuur & Gezondheid wordt voorbereid voor één van de volgende beroepsrichtingen:
 • Natuur
 • Milieu (milieudeskundige)
 • Onderwijs (leraar)
 • Biologie
 • Sport
 • Medisch (arts, tandarts, verpleegkundige, fysiotherapeut)
 • Voeding (levensmiddelentechnoloog)
 • Dieren (dierenarts)

Vakkenkeuze voor profiel Natuur & Gezondheid

Het profiel Natuur & Gezondheid werkt toe naar een beroep in de medische sector en/of in de richting van de biologische sector. Afhankelijk van de vakkenkeuze behoren beroepen in de technische- en natuurwetenschappelijke richting ook tot de mogelijkheden. Je kunt dit profiel namelijk slim uitbreiden, zodat je ook al een flink stuk richting het profiel Natuur & Techniek gaat. Dit doe je door technische keuzevakken aan het profiel toe te voegen.

Verplichte vakken of gemeenschappelijk deel

De verplichte vakken zijn de vakken in het zogenaamde gemeenschappelijk deel van het profiel. Dit deel van het vakkenpakket is voor alle profielen gelijk. Het betreft de algemene kennis vakken, waarmee een algemene basis wordt gelegd.

VAKHAVOVWO
NederlandsXX
EngelsXX
2e moderne taal (Frans of Duits) X
MaatschappijleerXX
Lichamelijke oefeningXX
Culturele en kunstzinnige vorming (CKV)XX
ProfielwerkstukXX

Verplichte profielvakken voor Natuur & Gezondheid

VAKHAVOVWO
BiologieXX
ScheikundeXX
Wiskunde A of B 1)XX

1) Wiskunde A is algemene vaardigheden, functies & grafieken, kansberekening & statistiek en getal rijen. Wiskunde B is algemene vaardigheden, functies & grafieken, differentiaal- & integraal rekenen, goniometrische functies en voortgezette meetkunde (Wiskunde C is algemene vaardigheden, functies & grafieken en statistiek & kansberekening).

Profielkeuzevakken of keuzevak voor N&G

Voor het profiel Natuur & Gezondheid is nog één profielkeuzevak te kiezen:
 • Natuurkunde
 • Aardrijkskunde
 • Natuur, Leven en Technologie
 • Wiskunde A of B

Interesse in de agrarische sector / Bron: Tpsdave, PixabayInteresse in de agrarische sector / Bron: Tpsdave, Pixabay

Keuze examenvak N&G

Als laatste moet er nog één vak gekozen worden uit een lijst van keuze-examenvakken. Deze vakken kunnen per school verschillen, maar bestaan globaal gezegd uit alle andere vakken dan de profielvakken. Dit extra keuze-onderdeel biedt de leerling de mogelijkheid om het profiel te verbreden. Met andere woorden hiermee kan de aansluiting naar een vervolgopleiding nog weer verbeterd worden.
Aanraders in dit keuzedeel, specifiek voor het profiel Natuur & Gezondheid, zijn):
Natuurkunde (voor zover het nog niet gekozen is als profielkeuzevak)
 • Management & Organisatie (M&O)
 • Informatica
 • Economie

Lees verder

© 2009 - 2020 Martina, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Profielkeuze; Natuur & TechniekProfielkeuze; Natuur & TechniekAl op jonge leeftijd moeten leerlingen een belangrijke keuze maken voor de toekomst. In de derde klas van zowel de HAVO…
Profielkeuze; Economie & MaatschappijProfielkeuze; Economie & MaatschappijAl op jonge leeftijd moeten leerlingen een belangrijke keuze maken voor de toekomst. In de derde klas van zowel de HAVO…
Profielkeuze; Cultuur & MaatschappijProfielkeuze; Cultuur & MaatschappijAl op jonge leeftijd moeten leerlingen een belangrijke keuze maken voor hun toekomst. In de derde klas van zowel de HAVO…
Wat is Havo? (hoger algemeen voorgezet onderwijs)Wat is Havo? (hoger algemeen voorgezet onderwijs)Je zit in groep 8 en maakt de Citotoets om erachter te komen op welk niveau jij thuis hoort. Als je op de basisschool zi…

Het voortgezet onderwijs, de grote keuze na groep 8Het voortgezet onderwijs, de grote keuze na groep 8Door alle gangen van de lagere scholen lopen leerlingen van groep 8 de boel op stelten te zetten. Nog even de grootste,…
Profielkeuze; Hoe maak ik die keuze?Profielkeuze; Hoe maak ik die keuze?Al op jonge leeftijd moeten leerlingen een belangrijke keuze maken voor de toekomst. In de derde klas van zowel de HAVO…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Profielkeuze; Natuur & Gezondheid"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Henok, 14-06-2020 14:19 #29
Hallo! Welke opleiding kan ik kies om tandarts te worden en hoe oud moet zijn om te volgen?

Am, 20-12-2017 09:00 #28
Hoeveel uur scheikunde en biologie heb je in een NG pakket?

Lynn, 20-02-2017 16:58 #27
Hei, ik wil graag de opleiding verpleegkundige doen, maar heb je voor die opleiding ook Duits of Frans nodig? Of kan ik ze allebei laten vallen? Reactie infoteur, 21-02-2017
Kijk bij de onderwijsinstelling waar je de opleiding wilt volgen wat de eisen zijn voor de opleiding en overleg ook even met je decaan.

Roos, 02-02-2017 13:37 #26
Hoi, ik wil graag boer worden. Heb je hier wel een profiel voor nodig of kan ik gelijk stoppen met school?

Cici, 01-12-2016 09:37 #25
Is bij natuur en gezondheid wiskunde verplicht? Reactie infoteur, 01-12-2016
Absoluut!

Ik Ben Het, 27-10-2016 13:16 #24
Als je juf op de basisschool wilt worden, welk profiel moet je dan nemen?

Vera, 02-06-2016 16:13 #23
Ik wil graag later kinderarts worden, dus dan ga ik waarschijnlijk NT kiezen, maar ik ben niet zo goed in natuurkunde. Moet je voor kinderarts, oftewel de studie geneeskunde, natuurkunde hebben?

Xander, 15-01-2016 15:32 #22
Ik ga NT kiezen en heb dus al natuurkunde en scheikunde is het verstandig om NLT erbij te kiezen of is dat een beetje dubbel? Reactie infoteur, 19-01-2016
Hallo Xander,
Ik weet niet welke studierichting je later op wilt. Overleg met je mentor of decaan, samen kunnen jullie beter bepalen wat het slimste is om te doen.
Succes.

Thera, 12-10-2015 20:40 #21
Ik zit nu in havo 3 en ik moet straks mijn profiel kiezen. Ik heb altijd gedacht dat ik de verpleegkunde in wilde maar nu voel ik me meer aangetrokken door de patisserie e.d., welk profiel moet ik hier dan voor kiezen?

Freek, 28-05-2015 16:08 #20
Ik wik graag fysiotherapeut worden maarnin mijn vakkenpakket van NG zit geen natuurkunde is het mogelijk een opleiding te doen voor fysiotherapeut zonder dat je natuurkunde doet?

Amber, 02-03-2015 15:31 #19
Kun je docent worden zonder examen te doen in aardrijkskunde en/of geschiedenis? Reactie infoteur, 02-03-2015
Hallo Amber,

Als je docent wil worden, dan heb je vast een bepaald vak in je gedachte. Als dit aardrijkskunde en/of geschiedenis is, dan zal je hier ook examen in moeten doen. Wil je een ander vak doceren, dan zijn deze vakken niet van belang.

Ga ook langs je decaan of mentor om even te overleggen!

Succes met je keuze,
Martina

Marjan, 20-01-2015 19:45 #18
Ik moet nu een profielkeuze maken, maar ben niet zeker. Want zowel een baan als advocaat interesseert mij, maar ook patholoog of zoiets als profiler lijkt me ook er leuk. Ik kan dus niet kiezen. Maar stel ik ga nu E&M doen kan ik dan later ooit nog patholoog worden? Reactie infoteur, 21-01-2015
Hallo Marjan,
Kijk wat de studie-eisen zijn voor de opleiding en of je met een E&M profiel daar aan voldoet. Misschien kan je een keuze-vak toevoegen die aansluit bij de opleiding. Overleg sowieso even met je decaan!
Succes!

Shannon Allen, 20-11-2014 14:21 #17
Hallo,

Ik zit op dit moment in 4 Havo en heb profiel NG. Ik ben niet zo goed in Wiskunde en Natuurkunde is echt een nachtmerrie voor mij. Ik had vorig jaar ook wel een negatief advies daarvoor maar ik ben zo iemand die niet graag wegloopt voor zijn of haar problemen. Nu is het zo dat ik best slecht sta voor Natuurkunde op dit moment en voor Wiskunde sta ik wel redelijk goed. Ik heb besloten toch maar van NA naar Aardrijkskunde te switchen, want ik wil niet blijven zitten om dat ik slecht sta voor 2 vakken. Nu is het zo dat ik al heel lang Dierenarts wil worden, (al sinds ik 6 was) wat kan ik dan wél worden met AK in mijn profiel? Waar moet ik zoeken? Reactie infoteur, 20-11-2014
Hallo Shannon,
Kijk bij de hogescholen naar de opleidingen die je aanspreken en naar de eisen die daaraan gesteld worden. En overleg met je mentor en/of decaan, die hebben een hoop kennis over de beschikbare opleidingen en de bijbehorende opleidingseisen.
Succes!

Demi, 19-11-2014 21:40 #16
Ik heb natuurkunde laten vallen, is het echt heel erg als je dan ipv natuurkunde Aardrijkskunde erbij kiest voor dit pakket? Ik wil later iets met verpleegkunde doen, zodat ik ook de kant van psychiatrie enzo op kan. Dus is het nu heel erg dat ik dit heb laten vallen als ik Aardrijkskunde nog wel heb? Reactie infoteur, 20-11-2014
Dit lijkt me in jou geval een goede keuze. Maar overleg het met je mentor en/of decaan. Hij/zij kent jou en zal beter kunnen adviseren wat precies bij jou past.
Succes!

Rosanne, 07-10-2014 19:55 #15
Hallo,
ik wil dierenarts worden dus dan moet ik de profiel NG kiezen. maar ik ben nogal slecht in scheikunde. is er geen andere mogelijkheid om dierenarts te worden of kan je later scheikunde laten vallen? Reactie infoteur, 10-10-2014
Hallo Rosanne,
Overleg met je decaan. Die kan jou hierover het beste adviseren!

Rrvanla, 25-04-2013 08:13 #14
Ik zit nu in 3 Havo en wil eigenlijk wat creatiefs of kleuterjuf worden, maar kan dat met het profiel NG want ik kan de andere profielen niet zo goed…

Paula, 26-09-2012 02:33 #13
Dringende vraag: Mijn zoon is overgegaan van VWO 3 naar HAvo 4. Heeft gekozen voor het NG profiel met NA. Nu wil hij graag een extra vak Duits kiezen maar dit mag niet van school?! Als ouder wil ik graag dat hij dit doet omdat hij na het examen havo 5 wil instromen in VWO 5, hij heeft dan de extra Taal nodig. Mag school dit weigeren? Wat zijn de regels van de school inspectie of het ministerie.

Wie kan mij deze vraag zsm beantwoorden?
Vriendelijk bedankt, Paula

Marije, 14-07-2012 16:15 #12
Ik heb ook het profiel natuur en gezondheid, maar heb las keuzevak niet aardrijkskunde of natuurkunde, maar NLT, dat is natuur, leven en technologie.

Adrienne, 28-06-2012 12:46 #11
Ik heb een vraag: mijn dochter zit op 4 havo profiel natuur en gezondheid. Ze heeft toets week gehad en staat 5 bij scheikunde, wiskunde en biologie. Wat gaat het gebeuren?
P.s. Ze heeft wel goede cijfers voor alle andere vakken. Reactie infoteur, 28-06-2012
Het beste is om hierover in gesprek te gaan met haar mentor.

Megan, 25-04-2012 15:36 #10
Hallo, ik zit in de derde en moet bijna mijn profielkeuze bekend maken maar heb nog geen flauw idee wat ik wil doen. Ik denk dat ik natuur en gezondheid ga kiezen omdat mij is verteld dat je er bijna alles mee kan worden. Is dat waar? Of kun je alleen de medische kant op?

Jorien, 02-10-2011 18:32 #9
Welke vakken precies moet ik nou voor dierenarts want dat staar er nog niet op?

Geanna, 12-08-2010 21:00 #8
Haloo, ik wil een paar vragen stellen.ik wil Gynaecoloog worden. 1. welke wiskunde heb ik nodig a of b? 2. Is het verplicht om natuurkunde in mijn paket te hebben? want ik heb in plaats van natuurkunde aadrijkskunde gekozen.

Geanna, 12-08-2010 03:17 #7
Haloo, ik wil een paar vragen stellen.ik wil Gynaecoloog worden. 1. welke wiskunde heb ik nodig a of b? 2. Is het verplicht om natuurkunde in mijn paket te hebben? want ik heb in plaats van natuurkunde informatica.

Rosanny, 16-03-2010 04:47 #6
Hallo, ik wou vragen. als ik bijvoorbeeld op HAVO ben, net als nu. ik ben in 3HAVO bij de Radulphus College op Curacao, en moet zometeen mijn proefielkeuze kiezen (26maart). ik ga Natuur en Gezondheid kiezen maar wat ik niet weet is, als ik bijvoorbeeld op HAVO-niveau blijft studeren. kan ik chirurg worden? of. patholoog? is er een opleiding van HAVO naar HBO en daarna universiteit voor medische richting? of moet ik percee VWO doen? Kan ik anders naar Amerika gaan studeren? want volgens ij is er geen HAVO en of VWO daar toch? Reactie infoteur, 16-03-2010
Beste Rosanny,

Deze complexe vragen kan je beter voorleggen aan de decaan bij jou op school. Hij/zij heeft een goed beeld van wat je in Curacao nodig hebt voor de door jou gewenste vervolg-opleiding.

Succes!

Martina

S., 06-11-2009 21:30 #5
Ik wil het profiel N&G kiezen, met als keuze vak AK en keuze examenvak Economie.
Ik zit in 3 vwo. Als in de 4e economie toch te moeilijk blijkt te zijn, kan ik dit dan laten vallen? Reactie infoteur, 08-11-2009
Dat is afhankelijk van de school. Het beste is om dit aan je mentor voor te leggen. Dan weet je gelijk hoe dit bij jou op school geregeld is.

Viviane, 13-09-2009 02:43 #4
Mijn dochter heeft examen gedaan in natuur en gezond. Ze is afgezakt en vertrok naar Amerika waarbij zij college 1 jaar heeft gedaan. Nu is ze terug en wil haar HAVO afmaken maar wil het profiel economie en maatschappij doen, want ze weet er zeker van dat scheikunde haar wil laat zakken, denken jullie dat het mogelijk is? Reactie infoteur, 13-09-2009
Lijkt mij een grote switch. Voor veel vakken, waaronder de specifieke profielvakken, ontbreekt de basiskennis om gelijk een examenjaar in te kunnen gaan. Het beste is om het op school voor te leggen. Misschien zijn er mogelijkheden om gemiste lesstof in te halen.

Jacqueline Martha, 25-08-2009 15:27 #3
Mijn dochter wil arts worden (later gynaecoloog) worden. zij zit nu in vwo 4. profielkeuze vak heeft zij (dus biologie, scheikunde, wiskunde A) verder heeft zij natuurkunde.
Maar als extra vak moet zij kiezen uit Aardrijkskunde en informatica. Welke raad u aan.
Heeft zij de juiste vakken uiteindelijk? Zij is van de nederlandse antillen (curacao)
moeder. Reactie infoteur, 26-08-2009
Informatica wordt over het algemeen aangeraden voor dit profiel.

Martina (infoteur), 26-02-2009 17:36 #2
Ik begrijp je vraag niet goed. Met dit profiel kun je Wiskunde B en Natuurkunde kiezen. Precies zoals de decaan heeft aangegeven. Wiskunde B kies je als een van de drie profielvakken. Natuurkunde kan je kiezen bij het profielkeuzevak of het keuze examenvak. De decaan zal misschien bedoeld hebben dat het verstandig is, ter voorbereiding op de studie voor dierenarts, deze vakken te kiezen. Is het zo duidelijk? Zo niet, dan hoor ik het graag! Martina

Marjan de Leeuw, 25-02-2009 19:14 #1
L.S., Mijn zoon wil graag dierenarts worden, maar op zijn VWO zegt zijn decaan dat je dan Natuurkunde en wiskunde B in profiel moet nemen. Maar ik op deze site kijk is dat niet het geval. Hoe zit het?

Alvast bedankt voor uw medewerking,
Een ongeruste ouder.

Infoteur: Martina
Laatste update: 06-03-2016
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Special: Profielkeuze
Bronnen en referenties: 4
Reacties: 29
Schrijf mee!