Profielkeuze; Natuur & Techniek

Profielkeuze; Natuur & Techniek Al op jonge leeftijd moeten leerlingen een belangrijke keuze maken voor de toekomst. In de derde klas van zowel de HAVO als het VWO moet elke leerling de profielkeuze doen. Ben jij een jonge onderzoeker? Wil je graag weten hoe iets in elkaar zit? Heb je interesse voor elektronica, mechanica of de natuur? Droom je van een toekomst als verkeersvlieger of maritiem officier? Lees dan snel hoe het profiel Natuur & Techniek voor jou de beste voorbereiding is op het Hoger Onderwijs.

Natuur & Techniek


Interesse in elektronica / Bron: Geralt, PixabayInteresse in elektronica / Bron: Geralt, Pixabay

Wat houdt het profiel Natuur & Techniek in?

Trefwoorden behorende bij N&T

Leerlingen die dit profiel kiezen moeten zich aangetrokken voelen tot één of meerdere van de onderstaande trefwoorden:
  • Ontwerpen
  • Interesse voor het milieu (milieubeheer)
  • Rekenen en tekenen
  • Stoffen onderzoeken
  • Adviseren over natuur en techniek
  • Interesse hebben voor elektronica
  • Interesse hebben voor elektriciteit
  • Interesse hebben voor geluid
  • Geïnteresseerd zijn in hoe iets in elkaar zit
  • Machines
  • Mechanica

Ontwerpen en tekenen / Bron: OpenClipartVectors, PixabayOntwerpen en tekenen / Bron: OpenClipartVectors, Pixabay

Mogelijke beroepen voor profiel N&T

In het algemeen kunnen we zeggen dat je binnen het profiel Natuur & Techniek wordt voorbereid voor één van de volgende beroepsrichtingen:
  • Natuur (natuurkundige)
  • Milieu (milieudeskundige, planoloog)
  • Onderwijs (leraar)
  • Techniek (ingenieur)
  • Exact (chemicus)
  • Informatica (IT-specialist, ontwerper)

Vakkenkeuze voor profiel Natuur & Techniek

Het profiel Natuur & Techniek is echt een exact profiel, waarmee je voorbereidt wordt op het werken in technische beroepen. Rekenen, onderzoeken en/of ontwerpen trekken je aan. Hiermee kun je onder andere aan de slag in de techniek, in de bouw, of je inzetten voor het milieu.

Verplichte vakken of gemeenschappelijk deel

De verplichte vakken zijn de vakken in het zogenaamde gemeenschappelijk deel van het profiel. Dit deel van het vakkenpakket is voor alle profielen gelijk.
VAKHAVOVWO
Nederlandse taal en literatuurXX
Engelse taal en literatuurXX
2e vreemde taal (Frans of Duits, op het gymnasium is dit Latijn of Grieks) X
MaatschappijleerXX
Lichamelijke opvoedingXX
Culturele en kunstzinnige vorming (CKV)XX
Rekenen (voor leerlingen die geen wiskunde hebben)X

Verplichte profielvakken voor Natuur & Techniek

VAKHAVOVWO
NatuurkundeXX
ScheikundeXX
Wiskunde B *)XX

*) Wiskunde A is algemene vaardigheden, functies & grafieken, kansberekening & statistiek en getal rijen.
Wiskunde B is algemene vaardigheden, functies & grafieken, differentiaal- & integraal rekenen, goniometrische functies en voortgezette meetkunde.
Wiskunde C is algemene vaardigheden, functies & grafieken en statistiek & kansberekening.
Wiskunde D is analytische meetkunde, dynamische modellen, statistiek & kansberekening en wiskunde in wetenschap.

Profielkeuzevakken N&T

Naast de verplichte vakken die je per profiel moet volgen, zijn er ook profielkeuzevakken. Dit zijn examenvakken die je zelf mag kiezen binnen het profiel. Het aanbod van deze vakken is per school verschillend. Je kiest van deze keuzevakken minimaal één examenvak. Omdat deze vakken per school verschillen is het verstandig om bij je mentor of decaan na te vragen welke vakken hier onder vallen.
De vakken waaruit over het algemeen gekozen kan worden:
VAKHAVOVWO
BiologieXX
InformaticaXX
Wiskunde DXX
NatuurXX
Leven en TechnologieXX
Onderzoek en OntwerpenXX

Vrije deel of vak naar keuze

Naast de voor iedereen verplichte vakken, de verplichte profielvakken N&T en de profielkeuzevakken N&T is er ook nog een zogenaamd vrij deel binnen het profiel. Buiten het profiel om kan je kiezen uit elk vak dat door jouw school wordt aangeboden. Je kunt kiezen voor een vak dat valt binnen dit profiel, waardoor je je kennis binnen je profiel als het waren nog meer verbreedt. Maar elk ander vak is ook toegestaan. Je kunt dus ook een vak kiezen wat je gewoon leuk of interessant lijkt. Vraag op school wat de mogelijkheden hiervoor zijn.
© 2009 - 2024 Martina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is Havo? (hoger algemeen voorgezet onderwijs)Wat is Havo? (hoger algemeen voorgezet onderwijs)Je zit in groep 8 en maakt de Citotoets om erachter te komen op welk niveau jij thuis hoort. Als je op de basisschool zi…
Profielkeuze; Natuur & GezondheidProfielkeuze; Natuur & GezondheidAl op jonge leeftijd moeten leerlingen een belangrijke keuze maken voor de toekomst. In de derde klas van zowel de HAVO…
Profielkeuze; Economie & MaatschappijProfielkeuze; Economie & MaatschappijAl op jonge leeftijd moeten leerlingen een belangrijke keuze maken voor de toekomst. In de derde klas van zowel de HAVO…
Profielkeuze; Cultuur & MaatschappijProfielkeuze; Cultuur & MaatschappijAl op jonge leeftijd moeten leerlingen een belangrijke keuze maken voor hun toekomst. In de derde klas van zowel de HAVO…

Het voortgezet onderwijs, de grote keuze na groep 8Het voortgezet onderwijs, de grote keuze na groep 8Door alle gangen van de lagere scholen lopen leerlingen van groep 8 de boel op stelten te zetten. Nog even de grootste,…
Profielkeuze; Hoe maak ik die keuze?Profielkeuze; Hoe maak ik die keuze?Al op jonge leeftijd moeten leerlingen een belangrijke keuze maken voor de toekomst. In de derde klas van zowel de HAVO…
Bronnen en referenties
Reacties

Van Loon, 01-02-2018
Als je een N & G pakket neemt, zonder Natuurkunde, beperk je je dan teveel met mogelijke vervolgstudies. Mijn dochter weet nl. nog niet welke vervolgopleiding ze wil gaan doen na het VWO, maar twijfelt tussen aardrijkskunde en natuurkunde. Beide vakken gaan haar in principe op school goed af, ze weet echter nog niet wat ze later wil worden. Reactie infoteur, 08-02-2018
Natuurkunde lijkt een logische keuze en biedt meer mogelijkheden voor een vervolgstudie. Overleg met een mentor of decaan. Die kan voorbeelden geven van mogelijke vervolgopleidingen zodat je dochter misschien een beter beeld krijgt van haar mogelijkheden en interesses.

T. Groothuis van der Struik, 20-03-2017
Onze kleindochter in 3VWO twijfelt tussen Natuur&techniek en Natuur&gezondheid in haar profiel. Zij is een middelmatige tot goede leerling en hoeft nog niet hard te blokken. Daarnaast erg creatief. Voor het ene profiel moet zij wiskunde B kiezen en daar twijfelt ze hoewel ze dat leuker vindt dan A. Wat raadt u aan? Reactie infoteur, 20-03-2017
Moeilijk om, zonder uw kleindochter te kennen, een goed advies te geven… maar ik ga het toch proberen:

Als het haar nu nog zo gemakkelijk af gaat, mag je verwachten dat ze wiskunde B wel aan kan. Zeker omdat u zegt dat ze het ook leuk vindt. Voor creatieve beroepen is wiskunde B heel handig. Misschien dat haar wiskunde-docent even mee kan denken. Hij kent haar en haar prestaties.

Robb, 12-01-2016
Waarom kan je geen Duits kiezen bij havo 4? Reactie infoteur, 12-01-2016
Je kunt wel Duits kiezen.
Naast de profielvakken is er altijd nog een keuzevak. Elke school heeft een eigen overzicht van vakken die voor dit keuze-vak in aanmerking komen. Het kan dus per school verschillen, maar Duits zit daar altijd bij verwacht ik.

E. Zoer, 21-11-2013
De verplichte 2e moderne vreemde taal geldt alléén voor vwo!
Op het vwo zit dit in het gemeenschappelijke deel.
Voor havo is een 2e mvt mogelijk in het vrije deel. Reactie infoteur, 11-01-2014
Dank!

Martina (252 artikelen)
Laatste update: 14-12-2020
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.