Studiekeuze: Hoe kies ik een studie die bij me past?
Er zijn mensen die altijd al hebben geweten wat ze willen worden. Verpleegkundige, dierenarts of misschien wel een vrachtwagenchauffeur. De studiekeuze is dan ook niet zo moeilijk, je kiest simpelweg de opleiding die je het beste opleidt tot het beroep van je keuze.Helaas is niet voor iedereen de keuze zo makkelijk. Vooral veel jonge scholieren die slagen voor hun examen weten eigenlijk niet welke kant ze op willen. Dit is ook niet zo gek. Je hebt in je jonge leven niet veel bedenktijd gekregen en bent eigenlijk nog niet helemaal rijp zo’n belangrijke beslissing te maken. Uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam blijkt dat het hersengebied dat wordt gebruikt bij het maken van belangrijke en ingewikkelde besluiten bij jongeren nog niet geheel ontwikkeld is. Toch zal je op de één of andere manier tot een belangrijke beslissing moeten komen. Want een belangrijke beslissing dat is het. Eigenlijk is de studiekeuze één van de belangrijkste beslissingen van je leven. Hoe moet je nu deze beslissing maken? Hier volgt een aantal tips en adviezen.
Begin vroeg met zoeken
Stel deze belangrijke beslissing niet lang uit. Misschien wil je liever niet te diep nadenken over jezelf of over waar je goed in bent. Toch is het beter dit wel te doen. Wanneer je op het allerlaatste moment beslist welke studie je gaat doen zal blijken dat dit vaak niet de goede keuze is geweest. Het beste is een aantal jaren voor je daadwerkelijke overstap naar een vervolgopleiding je al goed te oriënteren. Je kunt dan beginnen met jezelf een aantal simpele vragen te stellen zoals:- Welke vakken vind ik leuk op school?
- Waar ben ik goed in?
- Ben ik praktisch of theoretisch aangelegd?
- Wil ik later iets doen met mijn handen, mijn hoofd of mijn gevoel?
- Wanneer ik over de toekomst denk, hoe zie ik mezelf dan?
Gelukkig maken veel middelbare scholen gebruik van een optietraject om de studiekeuze voor de scholier te vergemakkelijken. Dit gebeurt al een aantal jaren alvorens de studiekeuze. De leerling krijgt dan een werkboek waarbij hij of zij vraagstukken in moet vullen. Ook moet er verplicht een aantal open dagen worden bezocht. Jammer genoeg blijkt dat scholieren op die leeftijd er nog niet serieus over nadenken en het soms als straf bezien deze vragen in te vullen of scholen te bezoeken. Docenten op middelbare scholen kunnen de leerlingen zelfbewuster maken door ze te vertellen dat deze leermiddelen alleen ten gunste van de scholier zijn.
Oriënteer je op verschillende opleidingen
Wanneer je er eenmaal achter bent waar je goed in bent en waar je interesses liggen kun je op zoek gaan naar opleidingen. Hierbij is belangrijk dat je verschillende opties achter de hand houdt. Wanneer je je slechts richt op één opleiding kan het zijn dat dingen over het hoofd ziet. Er zijn altijd meerdere opleidingen die aansluiten op jouw interesses. Belangrijk is dat je al deze keuzes openhoud. Vraag jezelf bij het zoeken naar opleidingen af:- Hoe goed sluit de opleiding aan bij mijn interesses?
- Wat is de inhoud van de opleiding en spreekt mij dit aan?
- Wat kun je allemaal met deze studie worden?
Een goed hulpmiddel om deze vragen voor jezelf te beantwoorden is de website www.studiekeuze123.nl. Hierbij kun je opleidingen onderling met elkaar vergelijken en kun je allemaal criteria invullen. Je kunt kijken naar de studeerbaarheid van de opleiding, de prognose voor een baankans, het startsalaris en nog veel meer dingen.