Stoppen met mijn studie: Wat nu? Wat te regelen bij DUO?

Stoppen met mijn studie: Wat nu? Wat te regelen bij DUO? Eindelijk is het dan zover. Je gaat studeren. Je wilde al een tijd niets liever dan je storten op het studentenleven. Studeren, feesten en onafhankelijk zijn. Tijdens de eerste paar weken merk je dat de stof niet is wat je gehoopt had dat het zou zijn. Je vindt het saai, soms moeilijk en oninteressant. Maar je houdt vol: het leuke gedeelte komt nog wel, hou je jezelf voor. Na een aantal maanden is de studie nog steeds niet waar je op gehoopt had. De tentamenresultaten vallen misschien tegen, en je hebt de motivatie niet meer om de opdrachten voor je werkcolleges te maken. Ineens komt dan die openbaring. Je vraagt jezelf af, ‘Is deze studie wel echt iets voor mij?’.

Je zult niet de eerste de beste zijn die dit gebeurt. Uit de cijfers van DUO blijkt dat er veel studenten zijn die een verkeerde studiekeuze maken. 30 procent van de eerstejaars hbo’ers stopt met hun studie, tegen een 25 procent van de eerstejaars universitaire studenten.

Het kan even voelen of valt je complete toekomstbeeld in duigen. Je hebt je immers al jaren voorbereid op je studiekeuze. Je zag jezelf al helemaal leven in deze nieuwe stad, je bent al op kamers en hebt misschien al heel wat leuke mensen leren kennen. Wat moet je doen wanneer je erachter komt dat deze studie misschien niets voor jou is?

Kijk het nog even aan

Natuurlijk ga je niet zomaar bij de pakken neerzitten. Je moet je realiseren dat er in elke studie een moment is waarop je er even niets aan vindt. Het is en blijft leren, soms moet je dingen leren die je niet leuk vindt maar die wel essentieel zijn voor het begrijpen van de overige stof. Kijk het daarom nog een tijdje aan. Wanneer je er na een geruime tijd nog steeds niets aan vindt kun je overwegen verdere stappen te ondernemen.

Win informatie in

Ga praten met je studieadviseur. Hij of zij kan je meer vertellen over het stoppen met een studie. Misschien weet de studieadviseur je ook te overtuigen dat je beter niet kan stoppen met je opleiding. Redenen hiervoor kunnen zijn dat je in de volgende jaren totaal andere vakken krijgt. Vaak krijg je in het eerste jaar vakken als academisch schrijven en statistiek. Veel studenten vinden dit niet leuk, maar hier moet je even doorheen bijten. Praat ook met je medestudenten en ouderejaars over dit onderwerp. Wat vinden zij van de studie, wat willen zij er mee bereiken? Zo kun je erachter komen of je op hetzelfde niveau zit met je medestudenten.

Kijk naar alternatieven

Kijk eens naar hetgeen dat je dan wel wil doen. Misschien kom je erachter dat een andere studie veel beter past, of misschien dat dit toch de verstandigste keus is geweest. Denk er bovendien over na wat je de rest van het schooljaar wilt gaan doen, nu je gestopt bent. Misschien kun je in februari instromen bij een nieuwe studie. Misschien wil je ook de rest van het jaar gaan werken, om ervaring op te doen of om wat te verdienen. Ook kun je een cursus gaan doen om te kijken waar je interesses liggen.

‘Ja ik ga stoppen!’

Wanneer je eindelijk besloten hebt dat je gaat stoppen zijn er een aantal dingen die je moet regelen. Hierover kan je studieadviseur je meer vertellen. Zo moet je je uitschrijven aan de school of universiteit. Dit kun je doen door uitschrijfformulieren in te vullen. Vaak kun je een gedeelte van het betaalde collegegeld terugkrijgen. Doe hier navraag naar. Verder moet je een aantal dingen regelen met DUO. Zo moet je je studiefinanciering stopzetten als je niet meteen van studie switcht. Ook je OV-jaarkaart zul je moeten stopzetten om geen boete te ontvangen. Wees je ervan bewust dat je deze dingen goed moet regelen, wil je niet een schuld bij de DUO krijgen. Voor het onterecht bezit van een OV-jaarkaart waarmee je gratis kunt reizen kun je bijvoorbeeld een boete krijgen.

Februari-regeling

Ben je eerstejaarsstudent en kom je erachter dat je wilt stoppen met je studie dan is het verstandigst dit voor februari te doen. Dan kun je namelijk gebruik maken van de februari-regeling. Dit houdt in dat de studiefinanciering en de OV-jaarkaart omgezet worden in een gift. Zo loop je dus geen schulden op. Je gebruikte maanden gaan wel van het totaal aantal maanden dat je studiefinanciering kunt krijgen af. Voor meer informatie over deze regeling kun je het best even kijken op de site van DUO of ga langs bij je studieadviseur.

Blijf niet hangen in je onzekerheid en twijfels. Onderneem actief actie. Praat er met iemand over. Veel succes met je keuze al dan niet te stoppen met je studie!
© 2008 - 2024 Papillon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stoppen met je studie: dit moet je wetenStoppen met je studie: dit moet je wetenDe keuze maken om te stoppen met de opleiding die je volgt is een hele moeilijke. Ga je weer een nieuwe studie beginnen?…
Werk en studie combineren, hoe doe je dat?Werk en studie combineren, hoe doe je dat?Wil jij carriere maken, maar heb je niet de juiste papieren? Overweeg jij naast je (fulltime) baan een studie te gaan vo…
Goedkoop studerenGoedkoop studerenStuderen is een prijzige aangelegenheid waar gelukkig veel geld op te besparen valt. Met deze praktische tips wordt stud…

Wat is fascisme?Fascisme, een erg moeilijk begrip. Het doet bij de meeste mensen vast wel een belletje rinkelen. Namen als Benito Mussol…
Studiekeuze: Hoe kies ik een studie die bij me past?Er zijn mensen die altijd al hebben geweten wat ze willen worden. Verpleegkundige, dierenarts of misschien wel een vrach…
Bronnen en referenties
  • https://duo.nl/particulier/opleiding-stoppen-of-wijzigen/stoppen-in-je-eerste-jaar.jsp
Papillon (75 artikelen)
Laatste update: 22-11-2017
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.