Overhoor jezelf met het programma "Overhoor"

Je kent het vervelende probleem vast: je broer en zus houden zich met iets anders bezig, je ouders hebben geen tijd, maar je moet je woordjes toch kunnen leren? Met het programma "Overhoor" is dit verleden tijd, want hiermee kun je jezelf laten ondervragen door de computer. Of het nu Engelse, Franse of Latijnse woordjes zijn, of termen voor een ander vak die je moet onthouden, het maakt niet uit! Je geeft ze in, en Overhoor zorgt ervoor dat je ze kent! En dat helemaal gratis! Efka-Soft, het bedrijf achter het programma Overhoor, biedt al een tijdje dit programma aan, volledig gratis. Het werkt stimulerend om al spelenderwijs bepaalde woordjes te kunnen onthouden. Zo kun je zonder problemen woordjes van eender welke taal inoefenen, of termen van biologie die je maar moeilijk kunt onthouden. De tijd van laten overhoren door de ouders is voorbij, als je daar niet zo van houdt. En het kleine simpele programma heeft heel wat mogelijkheden.

Startklaar maken

Eerst moet het kleine programmaatje op je computer worden geïnstalleerd. Om het te downloaden van het internet volg je deze link: http://www.efkasoft.nl/overhoor-download/. Klik vervolgens op "Download oh4win45.exe" en volg de instructies op het scherm. Het installeren verloopt zeer snel en bijzonder vlot. Nadien kun je het programma voor de eerste keer starten en ben je klaar om het overhoren te beginnen.

Mogelijkheid 1: download beschikbare lijsten met woordjes

Op de hierboven vermelde site kun je aan de linkerkant in beeld ook voor jou reeds gemaakte lijsten downloaden. Dit bespaart veel tijd, aangezien je een klein bestandje naar je computer downloadt, waar al vele woordjes in zitten, zodat je deze zelf niet meer moet ingeven. Om het gedownloade bestandje te openen in Overhoor, klik je in het programma op "openen" en navigeer je naar het desbetreffende bestandje.

Mogelijkheid 2: geef zelf je woordjes in

Het is natuurlijk ook mogelijk om zelf lijsten samen te stellen met zaken waarover je overhoord wilt worden. Hiervoor klik je in het programma links boven op "nieuw" en kun je een lijst maken van jouw gewenste woordjes. Zo typ je bij "Vraag" bijvoorbeeld "Hoe noemt men de klasse van de zoogdieren", en bij "Antwoord" typ je "Mammalia", of bij "Vraag" typ je "vriend", en bij "Antwoord" typ je "Amicus".

Nadat je tevreden bent over je lijst, sla je deze op (anders ben je hem kwijt!) onder de gewenste naam, en kun je zoals hoger beschreven met behulp van de knop "openen" het bestand heropenen.

Overhoren

Het programma biedt je 3 mogelijkheden om te overhoren. De mogelijkheid "Training" laat je telkens een vraag zien, waarbij je in gedachte het antwoord zegt, waarna je op antwoord klikt, en het juiste antwoord krijgt. Je kunt dan zelf ingeven of je gedachte juist was of niet. De mogelijkheid "Meerkeuze" laat vanzelfsprekend 4 keuzes zien bij een vraag, en het is aan jou om telkens het juiste antwoord aan te duiden. Ten slotte is er nog de optie "Invullen", die jou een vraag stelt, waarbij je het juiste antwoord dient in te vullen.

Diverse mogelijkheden

  • Desgewenst stelt het programma je ook in staat om vraag en antwoord om te keren. Zo kan bijvoorbeeld voor Latijnse woordjes van Latijn naar Nederlands en van Nederlands naar Latijn met dezelfde lijst worden ondervraagd.
  • Vervolgens is er ook de optie "spelfouten toestaan", die je toelaat om een spelfout te maken in de optie "invullen". Hiervoor vergelijkt het programma jouw antwoord met het juiste antwoord, en als het er sterk op lijkt (bijvoorbeeld een y of een i, een f of een ph), dan rekent het programma je antwoord goed.
  • Verder kan ingesteld worden dat het programma je lijst op volgorde moet overhoren of niet, evenals of het programma een steekproef van 20 vragen moet geven.
  • Een extra handige optie is het aanvinken van "fouten herhalen", waarbij het programma foute antwoorden steeds opnieuw blijft vragen tot het juiste antwoord is gegeven.

Fouten bijhouden

Ten slotte geeft het programma na afloop van de ondervraging een mooie eindscore, samen met de statistiek van juiste/foute antwoorden. Het is dan mogelijk om al je foute antwoorden in een nieuwe lijst op te slaan, waarbij je de keuze hebt of de fouten minstens 1, 2, 3, ... keer gemaakt moeten zijn om in de lijst te worden opgenomen. Deze lijst kun je nadien opnieuw openen, waarbij het programma dus enkel de voor jou moeilijkste woordjes opnieuw zal vragen!

Besluit

Overhoor is een erg handig programma om parate kennis te trainen, zonder daarvoor anderen te moeten vragen om je te overhoren. Voor iedereen die woordjes, termen, ... moet kennen voor een test of examen, is dit een zéér goed hulpmiddel!
© 2008 - 2024 Kristofvt, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huiswerk, hoe kunnen ouders helpen en stimuleren?Huiswerk, hoe kunnen ouders helpen en stimuleren?Kinderen en huiswerk. Zowel op de basisschool als op het voortgezet onderwijs zullen kinderen thuiskomen met huiswerk. A…
Leren van woordjes gemakkelijker door WrtsLeren van woordjes gemakkelijker door WrtsHet leren van woordjes is soms best lastig. Maar door een handig programma op internet genaamd Wrts, wordt het veel gema…
Leer hoe je het beste kan lerenLeer hoe je het beste kan lerenHeb je moeite met leren? Ben je opzoek naar een betere manier om te leren? In dit artikel leg ik een aantal leermethodes…

Het JenaplanonderwijsHet Jenaplanonderwijs is een onderwijsrichting die steeds meer groeit in Nederland. Een richting waarbij zelfstandigheid…
Het DaltononderwijsJe kind gaat naar de basisschool. Er moet een belangrijke keuze gemaakt worden. Naar welke school gaat je kind en wat vo…
Kristofvt (3 artikelen)
Laatste update: 20-02-2017
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.