Superschool – boek en school van Eric van ’t Zelfde
Eric van ’t Zelfde werd in 2009 directeur van een school in Rotterdam. Het ging niet goed met die school, er meldden zich geen nieuwe leerlingen aan en de examenresultaten waren dramatisch. De docenten waren doodop en er was volop criminaliteit in en rond de school. De directeur pakte de problemen op een geheel eigen wijze bij de kladden. Er vertrokken tientallen docenten en enkele leerlingen en er werd een regel ingevoerd die in al zijn eenvoud geniaal was: 'je gedraagt je'. Het ging niet allemaal zonder slag of stoot en Van ’t Zelfde moest zich zelfs voor de rechter verantwoorden, maar er werden wel de resultaten geboekt. Hij schreef er een boek over: 'Superschool.'
Charlois in Rotterdam
Van slechtste school naar beste school
De school waar Erik van ’t Zelfde directeur werd staat in Charlois, een wijk in Rotterdam-zuid.
Sjaarloos zeggen de Rotterdammers, een wijk met een grootstedelijke karakter en rauwe randjes. Zijn rigoureuze aanpak leverde bedreigende situaties op en er moest zelfs persoonsbewaking voor de directeur worden ingesteld. De resultaten bleven niet uit, want na een paar jaar scoorde de school op of boven het landelijke gemiddelde. In vijf jaar tijd werkte de school zich op van slechtste naar een van de beste scholen van het land.
Superschool
In het boek
‘Superschool’ beschrijft Eric van 't Zelfde behalve zijn levensgeschiedenis, het verhaal over de school, de docenten en leerlingen en de strijd om van een onveilige school met slechte prestaties een goed presterende veilige school te maken. Het is een verslag en een strijd van een schooldirecteur, die hem zelf bijna de kop kost. Hij belandt in een ziekenhuis met een hart dat op hol is geslagen en de docenten die op school de klus moeten klaren zijn ook allemaal aan het einde van hun latijn. De wijk is niet makkelijk en er gebeuren de meest gruwelijke dingen. Een leerling wordt in de kantine mishandeld en een andere leerling krijgt in de toiletruimte een pistool in zijn mond gedouwd. Door een medeleerling. Van ’t Zelfde ziet leerlingen verdwijnen, soms in de prostitutie of criminaliteit, maar meestal weet hij niet waar ze blijven. De leerlingen zijn er gewoon niet meer.
Drugshandel en schietpartij
Werkloosheid en huiselijk geweld
Charlois is een buurt met hoge werkloosheid, huiselijk geweld, drugshandel en schietpartijen. Daartussendoor manoeuvreert de directeur en probeert hij de school op te krikken en de kinderen vooruitzichten op een beter leven te geven. Eric van 't Zelfde beschrijft zijn ambitie om met zijn school, die de beste van Nederland moet worden, de achterstandskinderen uit de wijk een eerlijke en gelijkwaardige toegang tot een succesvol leven te geven. Hij denkt dat de beste weg via een Superschool loopt, een school waar de kinderen van hun tweede tot hun achttiende verblijven.
Veiligheid en excellentie
Voorwaarde voor de Superschool is dat er docenten les geven die gymnasiasten zijn en universitair geschoold, eerstegraads docenten die meer lesuren krijgen. Twee thema’s staan bij Van ‘t Zelfde bovenaan: veiligheid en excellentie. Die waarden komen niet vanzelf bovendrijven, daar zijn rigoureuze maatregelen voor nodig.
Onderwijsinspectie
Van ’t Zelfde gooit knuppels in hoenderhokken en gaat de strijd aan met de politiek en de onderwijsinspectie. Ook knokt hij tegen andere scholen, die jaloers zijn en daar naar handelen en tegen criminele bendes, agressieve leerlingen en hun ouders. Hij is niet te beroerd om docenten die hij niet goed vindt te ontslaan. De school krijgt een hoog hek en er komen gedragsregels. De kantine verkoopt gezond voedsel en er worden nieuwe extra lessen aangeboden. Als een medeleerling in elkaar wordt geslagen door drie knapen, stuurt hij alle drie de boosdoeners van school. Hij staat geen gepamper voor door die drie ontspoorde jongeren terug te nemen en te denken dat daar nog iets te redden is. Niet op zijn school. Wat deze drie nodig hebben is een resocialisatieprogramma. Van ’t Zelfde houdt niet van verstoppertje spelen. Wie mishandelt gaat er uit. Punt. Het levert een rechtszaak op en er wordt beveiliging ingesteld met camera’s in zijn kantoor, maar het is wel duidelijk en oogst respect en succes. Het geweld op en om de school neemt enorm af en het slagingspercentage stijgt navenant.
Eric van 't Zelfde
Eric van 't Zelfde (1972) studeerde in Leiden en Lancaster af in Master of Art en English literature. Hij was leraar in Den Haag (Schilderswijk), Scheveningen en Gorinchem en werd in 2009 directeur werd van OSG Hugo de Groot in Rotterdam.
In 2015 richtte hij
Van 't Zelfde Innovatie & Advies en treedt op als adviseur bij zware onderwijsdossiers. Hij sluit niet uit dat hij een gooi doet naar het ministerschap van Onderwijs.
Het boek
In 'Superschool' beschrijft Van ’t Zelfde de ontwikkeling op de school in Rotterdam en vermeldt wat er volgens hem nodig is om een school goed te runnen. Wat daar gebeurt en gebeurd is kan geprojecteerd worden op elke school in het land. Het begint bij gedreven en goed geschoolde docenten. De belangrijkste persoon in een school is de docent voor de klas. Noodzaak is dat de school veilig is. Hoe je dat kunt bereiken en welke bekende en onorthodoxe methoden Van ’t Zelfde gebruikte zijn in het boek te lezen. De docent moet gastheer zijn op z'n school en het kind moet zich als in een warm bad voelen. Ook moet duidelijk zijn dat de docent een leermeester is, dat er iets te leren valt en dat er aantrekkelijke stof wordt aangeboden. De peuters die in de Superschool meedraaien hoeven nog niet te leren lezen en rekenen, maar die moeten doen waar zij goed in zijn en dat is spelen, ontdekken. Van ‘t Zelf gelooft ook niet in zelfstudie en leren via de iPad. Er is maar één manier en dat is via een specifiek persoon, de leerkracht. Alleen die krijgt het kind tot leren. Zonder omhaal is dit boek een
must voor iedereen die met het onderwijs te maken heeft. Verplicht voer voor docenten, ouders, besturen en politiek.
Superschool
- ISBN: 9789035143647
- Verschenen: 30-09-2015
- Uitgever: Prometheus Bert Bakker
- Aantal pagina's: 240
- Auteur: Eric van 't Zelfde
- Prijs: € 18,95
Lees verder