Speciaal voor bovenbouw basisonderwijs: Rabobank BankBattle

Speciaal voor bovenbouw basisonderwijs: Rabobank BankBattle Sinds 2005 houden de lokale Rabobanken speciaal voor scholieren van groep 7 en 8 van de bovenbouw van het basisonderwijs een wedstrijd: de Rabobank BankBattle. Dit is een quiz via het internet waarin de scholieren van honderden basisscholen in Nederland een strijd met elkaar aangaan. Ze krijgen diverse vragen en opdrachten voorgelegd. De uiteindelijke bedoeling is om zo snel mogelijk de code van de digitale kluis te kraken.

Inhoud


Rabobank BankBattle

Veel lokale banken van de Rabobank organiseren sinds 2005 ieder jaar voor de leerlingen van groep 7 en 8 van de bovenbouw van de basisschool een BankBattle. Dit is een quiz waarbij door middel van het internet antwoord op bepaalde vragen/opdrachten gegeven moet worden. Aan het einde van het afronden van alle vragen/opdrachten moet de kluis nog worden gekraakt. Daarna kan pas de eindopdracht worden gemaakt. Wie het snelst de eindopdracht heeft afgerond, heeft gewonnen. Tijdens deze 'wedstrijd' moeten leerlingen goed met elkaar samenwerken. Een bepaalde tactiek en strategie is hierbij erg handig.

Wie mogen deelnemen

Deze battle is speciaal voor leerlingen van groep 7 en 8 van de bovenbouw van basisscholen. De leerkrachten mogen zich absoluut niet met de battle bemoeien! Voor meer informatie over de BankBattle, kan men de site www.bankbattle.nl (alleen beschikbaar rond de BankBattle) raadplegen.

Start

De deelnemende klassen/scholen kunnen tussen 8.30 uur en 10.00 uur starten met de BankBattle. Ze hebben dus zelf de keuze in de starttijd. Als het maar voor 10.00 uur is. Zodra er wordt gestart, begint de klok te lopen.

Duur

De website waarop de opdrachten staan en waarop uiteindelijk de antwoorden moeten worden ingevuld, is tijdens de BankBattle tot 12.30 uur beschikbaar.

Welke media mag worden gebruikt

In sommige gevallen kan het gebeuren dat een leerling het antwoord op een bepaalde vraag weet aan de hand van zijn/haar opgebouwde kennis. Daarnaast zullen er ongetwijfeld vragen zijn waarvoor een antwoord opgezocht moet worden. Het opzoeken hiervan mag op verschillende manieren worden gedaan. Dit mag via het internet, maar dit is niet beslist noodzakelijk. Zo kan er bijvoorbeeld ook gebruik worden gemaakt van onder andere: een wegenkaart, atlas, rekenmachine of een naslagwerk in boekvorm.

Soort opdrachten

De leerlingen krijgen diverse soorten opdrachten uit de praktijk c.q. vragen over verschillende onderwerpen. Op deze manier wordt de kennis van de groepen 7 en 8 getest en kunnen ze laten zien hoeveel kennis ze van computers hebben. De vragen hebben te maken met:
  • de vakken op school
  • computers
  • internet
  • radio
  • televisie
  • techniek
  • muziek

Vragenpakketjes

De deelnemende scholen krijgen twee setjes met vragen toegestuurd: setje A en setje B. Er mag maar één setje worden geopend. Welk setje dit is, wordt pas op het moment van de start van de BankBattle bekendgemaakt. Het setje dat niet gebruikt wordt, moet ongeopend retour worden gezonden (op verzoek van de lokale bank).

Rubrieken

De vragen op de kaartjes zijn in verschillende rubrieken onderverdeeld. Op ieder kaartje staat een nummer vermeld. Dit nummer is uniek en heeft een connectie met een bepaalde vakje waarin een letter op de lettermatrix vermeld moet worden. De lettermatrix bestaat uit 238 genummerde vakjes, al staan deze vakjes niet op de juiste volgorde. Veel van deze vakjes worden met letters ingevuld aan de hand van de uitkomsten van de antwoorden.

Eindopdracht

Voordat de eindopdracht gedaan kan worden, moet de kluis worden gekraakt. De code die hiervoor nodig is moet worden berekend. Dit kan zodra de lettermatrix goed is ingevuld.

Winnaar

De groep die het snelste (dus de minste tijd nodig heeft gehad) de Battle heeft afgerond, is de winnaar.
© 2016 - 2024 Ottergraafjes, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Soorten basisonderwijsSoorten basisonderwijsIeder kind in Nederland heeft recht op basisonderwijs. Het wordt gegeven aan kinderen van vier tot twaalf jaar en het is…
De Rabo Scanner van de RabobankDe Rabo Scanner van de RabobankDe Rabobank komt met iets nieuws, namelijk de Rabo Scanner. Dit apparaat moet uiteindelijk de Random Reader volledig gaa…
Geld lenen bij de RabobankGeld lenen bij de RabobankWanneer je direct geld nodig hebt, is geld lenen bij de Rabobank een aantrekkelijke optie. De Rabobank heeft namelijk di…
Quiz: spreekwoorden raden van foto'sQuiz: spreekwoorden raden van foto'sEen quiz waarin de deelnemers spreekwoorden moeten raden aan de hand van foto's. Voor kinderen, voor volwassenen, voor t…

Superschool – boek en school van Eric van ’t ZelfdeSuperschool – boek en school van Eric van ’t ZelfdeEric van ’t Zelfde werd in 2009 directeur van een school in Rotterdam. Het ging niet goed met die school, er meldden zic…
Gemiddelde, modus, mediaan: wat is het en wat heb je eraan?Gemiddelde, modus, mediaan: wat is het en wat heb je eraan?Wie wil weten hoe groot een typische Nederlander is, kan hier een goed beeld van krijgen door de gemiddelde lengte van e…
Bronnen en referenties
  • http://files.formdesk.com/borstpartners/2510463_Gebruiksaanwijzing_t.b.v._scholen_BB_2017.pdf
  • https://www.rabobank.nl/lokale-bank/west-betuwe/bankbattle/
Reacties

Anne Beentjes, 02-12-2019
Beste Rabobank,

ik was even benieuwd wanneer de opgave voor de bankbattle van 2020 is.
Ik hoor graag van jullie.
Met vriendelijke groet,
Anne Beentjes Reactie infoteur, 02-12-2019
Beste Anne,

Bedankt voor uw reactie.

Ik heb geprobeerd om te achterhalen wanneer de BankBattle in 2020 wordt gehouden, maar daarvan kan ik ook nog geen informatie vinden. De website bankbattle.nl is nog niet in de lucht. Daar staat doorgaans de informatie op.

Ik ben trouwens niet werkzaam bij de Rabobank.

Met vriendelijke groet,

Infoteur Ottergraafjes

Karin, 26-09-2018
Goedemiddag,
na ontvangst van de uitnodiging deze site bezocht. Nergens is echter te vinden wat de winnaar ontvangt… nu weet ik wel dat het om het spel gaat en niet om de knikkers maar mijn kids willen toch wel heel graag weten welke knikkers er te winnen zijn… Reactie infoteur, 28-09-2018
Beste Karin,

Helaas weet ik ook niet wat de winnaar ontvangt. Dit is ook niet op de site van www.bankbattle.nl te achterhalen. Misschien kan de lokale Rabobank u iets meer vertellen.

In ieder geval veel succes tijdens de BankBattle van 2019.

Met vriendelijke groet,

Infoteur Ottergraafjes

Barbara Linnartz, 21-09-2018
Goedemorgen, ik heb al correspondentie ontvangen over de Bankbattle 2019 in mei + een aanmeldcode. Ik zie op deze website niet waar ik me aan kan inschrijven.

Vriendelijke groeten Barbara Linnartz Reactie infoteur, 21-09-2018
Beste Barbara Linnartz,

Inschrijven voor de BankBattle 2019 kan via de website www.bankbattle.nl. U wordt dan doorgeleid naar het inschrijfformulier voor scholen.

Met vriendelijke groet,
Infoteur Ottergraafjes

C. Ferguson, 20-08-2018
Hallo

Ik wil graag weten of er dit schooljaar weer een BankBattle is.

Met vriendelijke groet,

Contessa Ferguson Reactie infoteur, 20-08-2018
Beste Contessa Ferguson,

De BankBattle was in mei 2018. Op het moment is het nog niet bekend of er in 2019 weer een BankBattle wordt georganiseerd.

Met vriendelijke groet,
Infoteur Ottergraafjes

Rurger, 15-05-2018
Leuk! Dit vinden de meeste kinderen vast ook? Reactie infoteur, 16-05-2018
Beste Rurger,

Onze dochter heeft twee jaar geleden met haar school meegedaan en zij en haar klasgenoten vonden het ook erg leuk om mee te doen.

Ottergraafjes (212 artikelen)
Laatste update: 05-07-2020
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.