Scratch: leer je kinderen programmeren

Scratch: leer je kinderen programmeren Kun je lezen? Dan kan je ook programmeren met Scratch. Met Scratch kan je spelletjes en animaties maken op een speelse en makkelijke manier en spelenderwijs leer je zo de basis van programmeren. Het programma is bedoeld voor kinderen/jongeren tussen de acht en de zestien en is in 2007 ontwikkeld door het Massachusetts Institute of Technology (MIT). Het programma stimuleert op een leuke manier de creativiteit van kinderen. Wat is er nu leuker dan je eigen spel creëren?

Scratch uitleg

De uitleg die gegeven wordt bij Scratch is ook lekker simpel gehouden. Kom je er met het programma zelf niet uit, dan kan je gebruik maken van de Scratch kaarten. Aan de voorkant van de kaart staat met tekeningetjes wat je kan doen en op de achterkant staat in simpele tekst hoe je dit dan moet doen. De kaarten zijn op de Scratch site te downloaden in verschillende talen, ook in het Nederlands en geven uitleg over:
  • Hoe verander je de kleur?
  • Hoe beweeg je op de muziek?
  • Hoe volg je de pijlen?
  • Hoe zeg je iets?
  • Hoe zweef je?
  • Hoe volg je de muis?
  • Hoe draai je en hoe maak je een interactieve draai?
  • Hoe maak je een animatie?
  • Hoe houd je de score bij?
  • Hoe maak je een interactieve knop?

Starten met programmeren

Eerst moet je het programmaatje downloaden van de website van Massachusetts Institute of Technology (scratch.mit.edu). Na het openen van het programmaatje zie je een Sprite (grafisch object) op een witte achtergrond. Er zit een Scratch een flinke database met grafische objecten, maar natuurlijk kan je deze ook zelf maken.

Via het tabblad Scripts kom je in het programmeervenster. Nu kan je commando’s in het programmeervenster slepen om je grafisch object in beweging te krijgen. Nu kan je je object laten lopen, van uiterlijk veranderen, geluid toevoegen enz. Je kan hiermee gewoon gaan spelen. Fouten kan je met Scratch niet echt maken.

Verder wordt alles overzichtelijk weergegeven met een kleurcode:
  • Gele blokjes betekenen dat je een actie start.
  • Blauwe blokjes betekenen dat je een beweging inzet.
  • Groen blokjes geven aan dat je geluid toevoegt.
  • Oranje blokjes geven een herhaling aan.
  • Rode blokjes betekenen stop.

De Scratch app

Naast Scratch op de pc heb je ook scratch voor de iPad of Android. Je kan dit programmaatje onder de naam Scratch Kids (Lite) downloaden. De Lite is de uitgeklede versie, waar je een indruk krijgt van het programma, maar waar je niet echt veel mee kan. Is Scratch Kids te moeilijk, dan bestaat er speciaal voor kinderen vanaf vijf jaar een simpelere versie onder de naam ScratchJr. Ook voor kinderen onder de tien misschien makkelijker om hiermee te beginnen. Dit is nog simpeler, maar ook hierin worden de basics weergegeven, zodat je snel leert programmeren. De commando’s worden in ScratchJr als puzzelstukjes aan elkaar gelegd.

Scratch als leermiddel

Scratch is een simpele computertaal. Kinderen leren hiervan logisch na te denken en hun creativiteit wordt gestimuleerd.

Voor het computertijdperk vermaakten kinderen zichzelf ook met het maken van dingen. Tegenwoordig zijn kinderen wat creativiteit betreft vaak wat passiever. Ze worden meer vermaakt door televisie, spelletjes en dergelijke. Goed voor hun oog-hand coördinatie, maar verder niet echt goed voor de creatieve ontwikkeling van een kind. Scratch helpt kinderen creatief bezig te zijn en daarnaast ook om om te gaan met frustraties. Soms lukt iets gewoon niet en dan zal je het op een andere manier moeten proberen, wil je een leuk spel of een leuke animatie maken. Zo leren ze door te zetten en dat leren ze niet van spelletjes. Wanneer een racespelletje te moeilijk wordt, pakken kinderen al snel naar een ander racespel. Er zijn er immers toch genoeg, dus waarom zou je moeite doen.

Verder helpt het programma je kind met ruimtelijk inzicht, leren ze het verband tussen oorzaak en gevolg en vooruit denken.
© 2015 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kinderen leren programmeren met ScratchKinderen leren programmeren met ScratchICT wordt steeds belangrijker in onze maatschappij en ook kinderen komen hier steeds meer mee in aanraking. Het is geen…
Kinderen leren programmeren zonder computerKinderen leren programmeren zonder computerJe zou zeggen dat je een computer nodig hebt om te leren programmeren. Natuurlijk vindt het echte programmeerwerk op een…
Kleuters leren programmeren met Bee-BotProgrammeren wordt steeds belangrijker in onze maatschappij. Tenslotte wordt bijna alles via computers aangestuurd en ga…
Wat is neurolinguistisch programmeren?De afkorting NLP staat voor neurolinguïstisch programmeren. NLP beslaat een breed gebied, zowel qua methoden als qua wer…

Karbonkel: Het monster van groep 3Van 1994 tot en met 2002 zond Teleac/NOT de educatieve televisieserie Ik Mik Loreland uit. De serie bestond uit 28 aflev…
Dyslexie op het voortgezet onderwijsDyslexie op het voortgezet onderwijsHardnekkige problemen bij lezen en spellen kunnen leiden tot de diagnose dyslexie. Deze diagnose wordt steeds vaker vast…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
  • http://mmi.tudelft.nl/scratch/
  • http://scratchweb.nl/
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 08-09-2017
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.