Negatief bindend studieadvies, en nu?

Negatief bindend studieadvies, en nu? De meeste Nederlandse universiteiten werken met een bindend studieadvies (BSA). Dit houdt in dat je als student in je eerste jaar een minimum aantal studiepunten of ECTS moet behalen om de opleiding te mogen blijven volgen. Het aantal studiepunten dat nodig is om een positief bindend studieadvies te krijgen is per universiteit en opleiding verschillend. Krijg je een negatief bindend studieadvies dan betekent dit dat je de studie niet mag voortzetten. In de meeste gevallen mag je dan ook het volgende jaar niet opnieuw beginnen maar zul je naar een andere opleiding of universiteit moeten overstappen.

Inhoud


Wanneer krijg je een negatief bindend studieadvies (negatief BSA)?

Een negatief bindend studieadvies is een uiting van een universiteit om aan te geven dat men ervan overtuigd is dat je prestaties niet van voldoende niveau zijn om een graad van de betreffende opleiding te halen. Dit is puur gebaseerd op het aantal studiepunten dat je in je eerste jaar behaald hebt. De Universiteit Leiden was in de jaren '90 de eerste universiteit die een dergelijk systeem invoerde, inmiddels doen bijna alle Nederlandse universiteiten mee. In het collegejaar 2014-2015 is een aantal faculteiten bovendien een proef begonnen met een bindend studieadvies voor het tweede jaar.

De hoogte van het benodigde te behalen aantal studiepunten of ECTS verschilt per opleiding en onderwijsinstelling. Zo kan bijvoorbeeld de eis gesteld worden dat je 40 of 45 ECTS haalt. Aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam moet je voor bepaalde studies zelfs de volle 60 punten behalen om niet aan het einde van je eerste jaar weggestuurd te worden. Een extra druk voor de student, maar dan ben je ook verzekerd van goede begeleiding. Wat de eisen zijn voor jouw opleiding kun je terugvinden in het Onderwijs- en Examenreglement (OER).

Vereisten voor de universiteit

Buiten dat je als student de verplichting hebt om een bepaald aantal studiepunten te halen in je eerste jaar, moet de universiteit ook bepaalde inspanningen verrichten. Het gaat om de volgende zaken:
  • Je moet voldoende begeleiding krijgen van de studieadviseur of decaan
  • Je moet na een half jaar een waarschuwing krijgen wanneer je dreigt af te stevenen op een negatief advies
  • Er dient voldoende rekening gehouden te zijn met je persoonlijke situatie (denk aan een functiebeperkting of familieomstandigheden)
  • Er moet je de mogelijkheid geboden worden in beroep te gaan tegen een negatief advies
Ben je van mening dat de universiteit niet aan haar zorgplicht heeft voldaan, dan kan dit een grond zijn om bezwaar te maken tegen het bindende advies.

Wat als je een negatief bindend studieadvies ziet aankomen?

Soms is na het eerste semester van je eerst jaar al duidelijk dat je geen positief bindend studieadvies meer kunt behalen omdat je dan al te weinig punten hebt, of dat het erg moeilijk gaat worden. Je loopt dan het risico aan het einde van het jaar weggestuurd te worden van de opleiding met de boodschap dat je nooit meer deze studie aan deze universiteit mag volgen. Het is daarom zaak snel actie te ondernemen. Wat zijn dan je opties?
  • Schrijf je vrijwillig uit na een half jaar
  • Maak het jaar af en begin daarna een andere studie
  • Maak het jaar af en ga daarna naar een andere universiteit

Schrijf je vrijwillig uit na een half jaar

Door je na een half jaar uit te schrijven in het geval het niet langer mogelijk is om aan de vereisten van het bindend studieadvies te voldoen, kun je voorkomen dat je gedwongen wordt om aan het einde van het jaar wegens een gebrek aan studiepunten te stoppen. Je verliest dan een jaar maar wanneer je geleerd hebt van je fouten dan maak je het volgende jaar wellicht een betere kans.

Maak het jaar af en begin daarna een andere studie

Besluit je dat de studie toch niet bij je past - en is dat wellicht de oorzaak van je slechte scores - dan kun je ook beslissen om het jaar vol te maken met vakken van een andere studie die je het volgende jaar wilt gaan doen. Je kunt dan voor je volgende studie alvast wat punten binnenhalen. Let er dan wel op dat er vakken zijn die open staan voor inschrijving door bijvakkers.

Maak het jaar af en ga daarna naar een andere universiteit

Van sommige studie is bekend dat ze aan de ene universiteit zwaarder zijn dan aan de andere. Bovendien verschillen lesmethoden erg. Waar de ene universiteit een hele schoolse insteek heeft, wordt je bij de andere veel meer vrij gelaten. Het kan natuurlijk zo zijn dat een belangrijke oorzaak van jouw matige resultaten is dat je op een universiteit zit die qua methoden niet goed aansluit bij jouw voorkeur. Misschien is het dan een goed idee om het het volgende jaar aan een andere instelling te proberen.
© 2015 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe kom ik mijn eerste jaar door op hbo-niveau?Hoe kom ik mijn eerste jaar door op hbo-niveau?Een aantal maanden geleden heb jij je havo-diploma behaald. In de vakantie kon je dus lekker relaxed toeleven naar je ee…
Wat is een Associate degree (ad of hbo ad)Wat is een Associate degree (ad of hbo ad)Je wil van mbo naar hbo. Of je hebt een havo-diploma op zak. Je ziet echter op tegen nog vier jaar in de schoolbanken. D…
WISCAT rekentoets PABOWISCAT rekentoets PABOIeder jaar beginnen duizende studenten een opleiding aan de PABO. Als eerstejaars student wacht hen dan de gevreesde taa…

Biologie: De vier rijkenEr zijn ontzettend veel soorten organismen. Wanneer organismen op elkaar lijken en zich met elkaar kunnen voortplanten,…
Bronnen en referenties
  • DUB - http://www.dub.uu.nl/artikel/achtergrond/hoe-voorkom-ik-negatief-bindend-studieadvies.html
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 28-04-2020
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.