Biologie: De vier rijken

Er zijn ontzettend veel soorten organismen. Wanneer organismen op elkaar lijken en zich met elkaar kunnen voortplanten, worden deze organismen een soort genoemd. Binnen de biologie wordt er onderscheid gemaakt tussen al deze soorten in vier verschillende rijken. Alle soorten organismen kunnen hiermee worden ingedeeld. Er wordt onderscheid gemaakt tussen planten, dieren, bacteriën en schimmels. Er zijn een aantal kenmerken waarop organismen worden ingedeeld in de vier rijken. Men kijkt of er een celwand, een celkern en bladgroenkorrels aanwezig zijn. Soms kan niet ieder organisme worden ingedeeld. Die worden ingedeeld in een vijfde rijk, het rijk van de Protisten. Het vijfde rijk wordt niet overal erkend.

Plantenrijk

Wanneer je een organisme wilt indelen bij het rijk van de planten, moet het organisme aan een aantal voorwaarden voldoen. De cellen van het organisme moeten een celwand hebben. Ook moeten de cellen een celkern hebben en moeten er bladgroenkorrels in de cellen zitten. Planten zijn over het algemeen meercellig.

Dierenrijk

Ook het rijk van de dieren heeft een aantal voorwaarden waaraan een organisme moet voldoen. De cellen van het organisme mogen geen celwand hebben. Ook hebben de cellen geen bladgroenkorrels. Toch hebben de cellen van de organismen wel een celkern. Ook dieren zijn over het algemeen meercellige organismen.

Schimmelrijk

Om ingedeeld te kunnen worden in het rijk van de schimmels zijn er een aantal voorwaarden waaraan een organisme moet voldoen. Cellen van schimmels hebben net als cellen van planten een celwand. Daarom werden schimmels vroeger in het plantenrijk ingedeeld. Ook hebben cellen van schimmels een celkern. Schimmels werden uiteindelijk ingedeeld in een apart rijk omdat ze geen bladgroenkorrels in de cellen hebben. Er zijn eencellige schimmels en meercellige schimmels.

Bacteriënrijk

Ook het rijk van de bacteriën heeft een aantal voorwaarden waaraan een organisme moet voldoen. De cellen van bacteriën moeten een celwand hebben. Daarom werden bacteriën vroeger ingedeeld in het plantenrijk. Toch verschillen bacteriën heel anders dan planten. De cellen van bacteriën hebben namelijk geen celkern. Ook hebben ze geen bladgroenkorrels. Bacteriën werden daarom ingedeeld in een apart rijk. Bacteriën zijn over het algemeen eencellige organismen.

Protistenrijk

In sommige gevallen wordt er ook een vijfde rijk ter sprake gebracht. Niet alle organismen kunnen namelijk in de eerste vier rijken worden ingedeeld. Ze voldoen niet aan de voorwaarden van die rijken. Het vijfde rijk wordt het rijk van de Protisten genoemd. Alle organismen die niet ingedeeld kunnen worden, krijgen hier een plekje. Het protistenrijk wordt niet overal erkend. Een aantal voorbeelden van protisten zijn sporendiertjes, amoeben en kiezelwieren.

Oude indeling

Vroeger maakte men maar onderscheid tussen twee verschillende rijken. Het rijk van de planten en het rijk van de dieren. De bacteriën en de schimmels waren bij die indeling ook ondergebracht binnen het rijk van de planten. Later werd besloten dat bacteriën en schimmels nogal verschilden van de planten. Ze hadden andere celkenmerken zoals eerder is beschreven. Daarom kregen bacteriën en schimmels elk hun eigen rijk.

Prokaryoten en eukaryoten

Het kan voorkomen dat organismen bestaan uit cellen waarvan de kern geen celmembraan heeft. Deze organismen worden prokaryoten genoemd. Over het algemeen gaat het hier om bacteriën. Dieren planten en schimmels vallen onder de eukaryoten. Deze organismen hebben in iedere cel binnen het kernmembraan DNA zitten.

Samenvatting

Er zijn dus miljoenen soorten organismen. Deze organismen kun je indelen in vier grote groepen. Dit worden ook wel de vier rijken genoemd. Afhankelijk van een aantal kenmerken worden de organismen ingedeeld in het dierenrijk, het plantenrijk, het schimmelrijk en het bacteriënrijk. Sommige organismen passen in geen enkel rijk. Die worden ingedeeld bij een zogenaamd vijfde rijk, het rijk van de protisten. Er kan ook nog een onderverdeling worden gemaakt tussen prokaryoten en eukaryoten. Bacteriën vallen onder de prokaryoten en dieren, planten en schimmels vallen onder de eukaryoten.
© 2015 - 2024 Slapendrijk, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ezelsbruggetjes – BiologieEzelsbruggetjes – BiologieBiologie is een vak dat elke leerling van de middelbare school moeten hebben (gehad). Maar dit vak kent nogal wat moeili…
Het ordenen van organismen; het dierenrijkHet ordenen van organismen; het dierenrijkEr zijn meer dan anderhalf miljoen soorten organismen bekend. Om een overzicht te krijgen zijn deze organismen geordend,…
Hoe rijke mensen denkenHoe rijke mensen denkenHeb je je ooit afgevraagd wat die vent in die Porsche anders doet dan jij? Als we Steve Siebold mogen geloven, dan berus…
Nederlandse GezegdenEen gezegde is een vaste uitdrukking met een figuurlijke betekenis die in een lopende zin in combinatie met iets of iema…

Wat is een Associate degree (ad of hbo ad)Wat is een Associate degree (ad of hbo ad)Je wil van mbo naar hbo. Of je hebt een havo-diploma op zak. Je ziet echter op tegen nog vier jaar in de schoolbanken. D…
Negatief bindend studieadvies, en nu?Negatief bindend studieadvies, en nu?De meeste Nederlandse universiteiten werken met een bindend studieadvies (BSA). Dit houdt in dat je als student in je ee…
Bronnen en referenties
  • In je pocket Biologie, Noordhoff, 2009
  • Powerpoint systematiek deel 2, http://www.biologiepagina.nl/
Slapendrijk (23 artikelen)
Gepubliceerd: 19-04-2015
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.