Het schoolsysteem van de middelbare school in Nederland

Het schoolsysteem van Nederland is uniek en amper te vergelijken met de schoolsystemen in het buitenland. Dit is zeker het geval op de middelbare school, waar je te maken hebt met niveaus, profielen en verschillende eindexamens. Het is dus belangrijk dat de ouders van het kind en uiteraard het kind zelf goed ingelicht zijn wat voor hun te wachten staat.

De middelbare school

Na de acht groepen in de basisschool gaat het kind meestal als hij twaalf jaar oud is naar de middelbare school. De ouders moeten dan een niveau kiezen dat bij hem of haar past. Dit doen ze op basis van de Cito-uitslag, de recommandatie van de leraar of lerares in groep acht en wat ze denken dat het beste is voor hun kind.

De vier verschillende niveaus

Er worden in Nederland vier verschillende niveaus aangeboden. De studenten in de bovenbouw krijgen ook de keuze uit verschillende richtingen of profielen op basis van het niveau. De verschillende niveaus, die ook wel opleidingen worden genoemd, duren niet even lang en richten zich op verschillende aspecten van het onderwijs. Een uitleg over de verschillende niveaus:

Praktijkonderwijs

Een extra hulpprogramma voor studenten die moeite hebben in het vmbo. Zoals er uit de naam afgeleid kan worden, worden de studenten voornamelijk voorbereid voor praktijkwerk.

Voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs(vmbo)

  • Het voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs bereidt de studenten voor op de praktijk en de mbo, wat vanzelfsprekend staat voor middelbaar beroepsonderwijs. De meeste kaders richten zich op de praktijk, en de opleidingen duren vier jaar. Het vmbo is onderverdeeld in verschillende kaders oftewel richtingen:
  • De beroepsgerichte leerweg, vooral gericht op studenten die veel praktisch bezig willen zijn. Dit kader wordt ook wel het bb-kader genoemd, en er zijn maar vijf eindexamenvakken verplicht.
  • De gemengde leerweg, hier wordt praktijkwerk en theorie door elkaar gemengd. Dit kader wordt ook wel het gl-kader genoemd, en ook in dit kader zijn er maar vijf eindexamenvakken verplicht.
  • De kaderberoepsgerichte leerweg, voor de leerlingen die de stof het liefst leren door bezig te zijn. Deze leerweg staat ook wel bekend als het kb, en er zijn enkel vier eindexamenvakken verplicht.
  • Als laatste is er de theoretische leerweg, ook wel bekend als de tl. Het is nergens specifiek op gericht, dus er is genoeg keuze als een student doorgaat naar het mbo.

Hoger algemeen voortgezet onderwijs(havo)

De havo-opleiding duurt vijf jaar. Het bereidt de student voor op het hoger beroepsonderwijs, oftewel hbo. In de bovenbouw, oftewel vanaf de vierde klas moet er een profiel gekozen worden. De vier profielen zijn:
  • Cultuur en maatschappij
  • Economie en maatschappij
  • Natuur en gezondheid
  • Natuur en techniek

Elk profiel bevat een aantal verplichte vakken; één soort wiskunde, een profiel vak waarbij je de keuze krijgt uit twee vakken op basis van je profiel, plus één verplicht examenvak. Eventueel kan er nog een achtste examenvak toegevoegd worden. Bijvoorbeeld natuur en techniek heeft scheikunde, natuurkunde, wiskunde B, Nederlands en Engels als verplichte vakken. Daarnaast kies je tussen wiskunde D (een extra verdieping van de stof van wiskunde B) en aardrijkskunde. Naast deze vakken worden er ook nog vakken gegeven die voor elk profiel verplicht is, bijvoorbeeld maatschappijleer.

Voorbereidend wetenschappelijk onderwijs(vwo)

Het vwo lijkt erg op de havo-opleiding. Ook hier moet je in de bovenbouw een profiel kiezen, en in het vwo wordt dezelfde stof opgegeven als in havo. De opleiding duurt zes jaar in plaats van vijf jaar zoals bij de havo-opleiding. Op het vwo gaan de studenten dieper in op de stof, en worden ze getraind om zichzelf bepaalde vragen te stellen. Het vwo bereidt de studenten voor op het hbo en de wo, wat staat voor wetenschappelijk onderwijs.

Het gymnasium

Het gymnasium biedt een speciale opleiding met Grieks en Latijns op de middelbare school. Deze opleiding is alleen beschikbaar voor de studenten van het vwo. In de onderbouw wordt de tijd gecompenseerd door middel van extra lesuren en minder lesuren voor andere vakken. In de bovenbouw worden de vakken Grieks en Latijn aangeboden als profiel vak bij cultuur en maatschappij, en deze vakken worden ook aangeboden als extra examenvak.

Het technasium

Het technasium biedt het extra vak 'O en O', oftewel Onderzoek en Ontwerp. Het technasium is beschikbaar voor havo en vwo studenten. Deze opleiding richt zich vooral op de bètawereld. In het technasium kun je kiezen tussen de profielen natuur en gezondheid, natuur en techniek. Je bent dan niet meer verplicht om een extra examenvak te kiezen.

In het vak 'O en O' krijg je opdrachten van buiten de school dat met de bètawereld te maken heeft. Je moet aan vier projecten werken per jaar die elk ongeveer zeven weken duren. Je wordt getraind om problemen op te lossen en je eigen product te presenteren. Aan het einde van de opleiding moet je een 'meesterproject' uitvoeren als eindexamen. Hierna krijg je een speciaal Technasium certificaat.

Doorstromen

Als blijkt dat jouw opleiding te hoog of te laag gegrepen was, dan kun je doorstromen. De meeste studenten die een niveau hoger willen doen maken eerst hun opleiding af, en daarna kunnen ze binnen twee jaar een nieuwe diploma halen. Als een student een niveau lager wilt doen, moet hij of zij eerst het schooljaar afmaken, en kan hij of zij het volgende schooljaar een niveau lager doen.


Na de opleiding van de middelbare school kunnen de studenten naar het mbo, hbo of wo gaan. De diploma van de middelbare school is maar een startdiploma, dit betekent dat de studenten nog een vervolgopleiding moeten doen als zij wat in hun carrière willen bereiken. Kinderen zijn verplicht tot en met achttien jaar naar school te gaan, dus de meesten kiezen een vervolgopleiding of stromen door naar een hogere opleiding in de bovenbouw.
© 2015 - 2024 Nielsnew, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schooltypen middelbare schoolEr bestaan drie schooltypen op de middelbare school. Vmbo, havo en vwo. Wat is het verschil tussen deze schooltypen?
Na de basisschool: welke keuze middelbaar onderwijs is juistNa de basisschool: welke keuze middelbaar onderwijs is juistZodra kinderen groep 8 van het basisonderwijs hebben gevolgd, moeten ze naar de middelbare school. Dat betekent dat alle…
De verschillende leerwegen van het voortgezet onderwijsDe verschillende leerwegen van het voortgezet onderwijsNederland heeft veel verschillende leerwegen op het voortgezet onderwijs. In totaal zijn er zes verschillende leerwegen…
Gymnasium of Atheneum, de keuze van een scholierGymnasium of Atheneum, de keuze van een scholierNa de basisschool is het tijd op een nieuwe stap te gaan maken: je gaat naar de middelbare school. Sommige kinderen wete…

Economie: afval en uitvalEconomie: afval en uitvalHet berekenen van de afval en uitval is van belang bij het bepalen van de kostprijs, die weer de basis is voor de bepali…
Het GevangenendilemmaHet GevangenendilemmaHet gevangenendilemma is een spelvorm waarbij twee spelers of partijen de keuze hebben uit twee strategieën. Met deze ke…
Bronnen en referenties
  • http://always2pretend.jouwweb.nl/verschillen-tussen-het-nederlands-engels-schoolsysteem/middelbare-school
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Hoger_algemeen_voortgezet_onderwijs
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Voorbereidend_wetenschappelijk_onderwijs
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Gymnasium
  • http://www.libanonlyceum.nl/Internet/Nieuws/Technasium/tabid/314/Default.aspx
  • http://www.govmbo.nl/static/BMedia/8/file/size:459x0
  • http://www.stellingwerfcollege.nl/upload/images/onderwijskundige%20structuur.png
Nielsnew (9 artikelen)
Gepubliceerd: 04-03-2015
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.