InfoNu.nl > Educatie en School > Diversen > De studie Taal- en Cultuurstudies

De studie Taal- en Cultuurstudies

De studie Taal- en Cultuurstudies De bacheloropleiding Taal- en Cultuurstudies wordt alleen aangeboden aan de Universiteit Utrecht en is de opvolger van de studie Algemene Letteren. De opleiding wordt aangeboden door de faculteit Geesteswetenschappen en is een goed startpunt voor de echte alfa die zich nog wil oriënteren op de studie die het beste bij hem of haar past. Er is een zeer breed aanbod van vakken waaruit gekozen kan worden en de studie heeft veel vrije ruimte.

Voor wie is het bedoeld?

Vaal wordt gezegd dat het bedoeld is voor mensen die nog niet zo goede weten wat ze willen. Dit is gedeeltelijk waar, maar ook als je al precies weet wat je wil kan dit een fantastische studie zijn. Je bent in ieder geval een alfa!

Hoe is de opbouw?

Eigenlijk is het enige dat min of meer vast staat je eerste semester. Dit gaat als volgt: je moet 1 taalvak, 1 thematisch oriënterende cursus, en 1 verplicht vak Schrijven en Presenteren volgen. Daarnaast volg je nog 1 cultuurvak óf een 2e taalvak.

Voor wat betreft de taalvakken is er een brede keuze uit Engels, Duits, Frans, Spaans, Italiaans, Portugees, Keltisch (Oudiers), Arabisch en Turks. Het cultuurvak moet aansluiten bij je taalvak. Bij Spaans heb je de keuze uit cultuur van Spanje of van Latijns-Amerika.

In het tweede semester kies je 4 vakken van niveau 1. Je keuze is dan heel ruim. In het eerste semester heb je je kunnen oriënteren en je een beeld kunnen vormen van de verschillende vakken. Je kan vier totaal verschillende vakken kiezen, bijvoorbeeld een van geschiedenis, een van kunstgeschiedenis, een van taalwetenschap en een van Theater-, film- en televisiewetenschap. Je kan ook een vak kiezen van buiten de faculteit Letteren. Soms kiezen studenten namelijk voor een vak van Sociale Wetenschappen, Rechten, Bestuurs- en Organisatiewetenschappen of nog iets anders. Binnen TCS kan het allemaal.

De hoofdrichting

Aan het einde van het eerste jaar heb je als een goed is inmiddels een ruim beeld van alle hoofdrichtingen binnen TCS. Je moet nu een keuze maken. De hoofdrichtingen waar je uit kunt kiezen zijn:
 • Amerikanistiek
 • Antieke cultuur
 • Communicatiekunde
 • Film- en televisiewetenschap
 • Genderstudies
 • Kunst, cultuur en geschiedenis 1450-1750
 • Kunst, cultuur en geschiedenis 1750-heden
 • Latijns Amerika Studies
 • Nieuwe media en digitale cultuur
 • Middeleeuwen
 • Moderne Letterkunde
 • Politieke geschiedenis en internationale Betrekkingen
 • Religie en cultuur
 • Taal en Cognitie
 • Taalontwikkeling

Ook bestaat er de mogelijkheid te kiezen voor een combinatie van twee hoofdrichtingen, of met toestemming van de examencommissie een zelf bedachte en samengestelde hoofdrichting.

Het tweede en derde jaar

Wat alle TCS'ers verplicht moeten doen is het vak Kennis, Letteren en Maatschappij. Iedereen moet 2 ICT-cursussen doen, een online portfolio maken en stage lopen (kan ook vervangen worden door een semester in het buitenland). Ook moet er een onderzoekscursus worden gevolgd die aansluit bij de hoofdrichting. Je hebt dan de keuze uit:
 • Kunsthistorisch onderzoek
 • Historisch onderzoek
 • Media onderzoek (MCM)
 • Letterkundig onderzoek
 • Taalkundig onderzoek
 • Methoden van Communicatiekundig onderzoek

Uiteindelijk is het de bedoeling dat een derde deel van je studiepunten bestaat uit verplichte vakken, een derde uit vakken uit de hoofdrichting, en een derde uit vrije keuze vakken. Een enkel vak kan verschuiven afhankelijk van de hoofdrichting. Zo wordt een totaal gevormd van 180 ECTS/ studiepunten.

Studievereniging

Een studievereniging - en dus geen studentenvereniging - die zich richt op TCS studenten is Alias. Als je hier lid van bent kun je altijd je boeken met veel korting bestellen. Ook worden er regelmatig activiteiten georganiseerd.

Masters

Welke master je na je studie TCS kunt gaan volgen is volledig afhankelijk van je gevolgde hoofdrichting en de onderzoeksvaardigheden die je daarin hebt opgedaan. Veel vakken volgen op niveau 3 (het hoogste niveau) is altijd een pre.

Lees verder

© 2008 - 2019 Dessal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Tweede master Universiteit Utrecht veel goedkoper vanaf 2016nieuws uitgelichtTweede master Universiteit Utrecht veel goedkoper vanaf 2016Het volgen van een tweede master in Nederland is een flinke investering. Het collegegeldtarief ligt immers een stuk hoge…
De studie Nederlandse taal en cultuurDe studie Nederlandse taal en cultuurBen jij benieuwd wat een studie Nederlandse taal en cultuur inhoudt? Als je op verjaardagen vertelt dat je Nederlands st…
Responscyclus uit verschillende perspectievenResponscyclus uit verschillende perspectievenEr zijn veel theorieen over de seksuologie. Verschillende wetenschappers hebben dit nader bekeken, waaronder Masters en…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Misio, Pixabay

Reageer op het artikel "De studie Taal- en Cultuurstudies"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

E. Ruiters, 27-05-2010 22:47 #1
Tjonge, wat een triest begin van een artikel dat uit moet nodigen tot een TAAL-studie.
Voor wie is het bedoeld? MET EEN D, dames en heren, niet met een T! En niet één keer "per ongeluk" fout want verderop staat het ook… typefouten daargelaten mag zoiets niet in een wervend artikel staan.
E. Ruiters

Infoteur: Dessal
Laatste update: 01-06-2015
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Special: Studie
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 1
Schrijf mee!