De studie Taal- en Cultuurstudies (Universiteit Utrecht)

De studie Taal- en Cultuurstudies (Universiteit Utrecht) De bacheloropleiding Taal- en Cultuurstudies wordt alleen aangeboden aan de Universiteit Utrecht en is de opvolger van de studie Algemene Letteren. De opleiding wordt aangeboden door de faculteit Geesteswetenschappen en is een goed startpunt voor de echte alfa die zich nog wil oriënteren op de studie die het beste bij hem of haar past. Er is een zeer breed aanbod van vakken waaruit gekozen kan worden en de studie heeft veel vrije ruimte.

Taal- en Cultuurstudies


Voor wie is het bedoeld?

Vaak wordt gezegd dat het bedoeld is voor mensen die nog niet zo goede weten wat ze willen. Dit is gedeeltelijk waar, maar ook als je al precies weet wat je wil kan dit een fantastische studie zijn. De studie stelt je in staat om je gedurende het eerste jaar te oriënteren op zo'n beetje alles wat de faculteit Geesteswetenschappen te bieden heeft. Daarna kun je de hoofdrichting kiezen die het beste bij je past. Daarnaast heb je een vrij grote 'vrije ruimte' waarin je nog andere vakken kunt inpassen die je interessant lijken.

Hoe is de opbouw?

Eigenlijk is het enige dat min of meer vast staat je eerste semester. Dit gaat als volgt: je moet 1 taalvak, 1 thematisch oriënterende cursus, en 1 verplicht vak Schrijven en Presenteren volgen. Daarnaast volg je nog 1 cultuurvak óf een tweede taalvak.

Voor wat betreft de taalvakken is er een brede keuze uit Engels, Duits, Frans, Spaans, Italiaans, Keltisch (Oudiers), Arabisch en Turks. Het cultuurvak dat je kiest moet aansluiten bij je taalvak. Bij Spaans heb je de keuze uit cultuur van Spanje of van Latijns-Amerika.

In het tweede semester kies je 4 vakken van niveau 1. Je keuze is dan heel ruim. In het eerste semester heb je je kunnen oriënteren en je een beeld kunnen vormen van de verschillende vakken. Je kan vier totaal verschillende vakken kiezen, bijvoorbeeld een van geschiedenis, een van kunstgeschiedenis, een van taalwetenschap en een van Theater-, film- en televisiewetenschap. Je kan ook een vak kiezen van buiten de faculteit Letteren. Soms kiezen studenten namelijk voor een vak van Sociale Wetenschappen, Rechten, Bestuurs- en Organisatiewetenschappen of nog iets anders. Binnen TCS kan het allemaal.

De hoofdrichting

Aan het einde van het eerste jaar heb je als een goed is inmiddels een ruim beeld van alle hoofdrichtingen binnen TCS. Je moet nu een keuze maken. De hoofdrichtingen waar je uit kunt kiezen zijn:
 • Amerikanistiek
 • Antieke cultuur
 • Communicatiekunde
 • Film- en televisiewetenschap
 • Genderstudies
 • Kunst, cultuur en geschiedenis 1450-1750
 • Kunst, cultuur en geschiedenis 1750-heden
 • Latijns Amerika Studies
 • Nieuwe media en digitale cultuur
 • Middeleeuwen
 • Moderne Letterkunde
 • Politieke geschiedenis en internationale Betrekkingen
 • Religie en cultuur
 • Taal en Cognitie
 • Taalontwikkeling

Ook bestaat er de mogelijkheid te kiezen voor een combinatie van twee hoofdrichtingen, of met toestemming van de examencommissie een zelf bedachte en samengestelde hoofdrichting.

Het tweede en derde jaar

Wat alle TCS'ers verplicht moeten doen is het vak Kennis, Letteren en Maatschappij. Iedereen moet 2 ICT-cursussen doen, een online portfolio maken en stage lopen (kan ook vervangen worden door een semester in het buitenland). Ook moet er een onderzoekscursus worden gevolgd die aansluit bij de hoofdrichting. Je hebt dan de keuze uit:
 • Kunsthistorisch onderzoek
 • Historisch onderzoek
 • Media onderzoek (MCM)
 • Letterkundig onderzoek
 • Taalkundig onderzoek
 • Methoden van Communicatiekundig onderzoek

Uiteindelijk is het de bedoeling dat een derde deel van je studiepunten bestaat uit verplichte vakken, een derde uit vakken uit de hoofdrichting, en een derde uit vrije keuze vakken. Een enkel vak kan verschuiven afhankelijk van de hoofdrichting. Zo wordt een totaal gevormd van 180 ECTS/ studiepunten.

Studievereniging

Een studievereniging - en dus geen studentenvereniging - die zich richt op TCS studenten is Alias. Als je hier lid van bent kun je altijd je boeken met veel korting bestellen. Ook worden er regelmatig activiteiten georganiseerd.

Masters

Welke master je na je studie TCS kunt gaan volgen is volledig afhankelijk van je gevolgde hoofdrichting en de onderzoeksvaardigheden die je daarin hebt opgedaan. Veel vakken volgen op niveau 3 (het hoogste niveau) is altijd een pre.
© 2008 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De studie Nederlandse taal en cultuurDe studie Nederlandse taal en cultuurBen jij benieuwd wat een studie Nederlandse taal en cultuur inhoudt? Als je op verjaardagen vertelt dat je Nederlands st…
Wat is Havo? (hoger algemeen voorgezet onderwijs)Wat is Havo? (hoger algemeen voorgezet onderwijs)Je zit in groep 8 en maakt de Citotoets om erachter te komen op welk niveau jij thuis hoort. Als je op de basisschool zi…
Profielkeuze; Cultuur & MaatschappijProfielkeuze; Cultuur & MaatschappijAl op jonge leeftijd moeten leerlingen een belangrijke keuze maken voor hun toekomst. In de derde klas van zowel de HAVO…
Buitenland: onderwijs in de Nederlandse taal en cultuurBuitenland: onderwijs in de Nederlandse taal en cultuurWonen in het buitenland met jonge kinderen betekend een hoop geregel. Ook het onderwijs voor deze Nederlandse kinderen i…

Wat is stage,hoe werkt het en wat komt erbij kijken?Dit artikel gaat over STAGE, alles met betrekking tot stage lopen. Van informatie over stage tot manieren van zoeken naa…
Profielkeuze - Hoe maak je deze keuze?In de derde klas van het voortgezet onderwijs kom je als leerling voor een (lastige) keuze te staan. Er wordt van je ver…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Misio, Pixabay
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 22-06-2020
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.