De studie Taal- en Cultuurstudies (Universiteit Utrecht)
De bacheloropleiding Taal- en Cultuurstudies wordt alleen aangeboden aan de Universiteit Utrecht en is de opvolger van de studie Algemene Letteren. De opleiding wordt aangeboden door de faculteit Geesteswetenschappen en is een goed startpunt voor de echte alfa die zich nog wil oriënteren op de studie die het beste bij hem of haar past. Er is een zeer breed aanbod van vakken waaruit gekozen kan worden en de studie heeft veel vrije ruimte.
Taal- en Cultuurstudies
Voor wie is het bedoeld?
Vaak wordt gezegd dat het bedoeld is voor mensen die nog niet zo goede weten wat ze willen. Dit is gedeeltelijk waar, maar ook als je al precies weet wat je wil kan dit een fantastische studie zijn. De studie stelt je in staat om je gedurende het eerste jaar te oriënteren op zo'n beetje alles wat de faculteit Geesteswetenschappen te bieden heeft. Daarna kun je de hoofdrichting kiezen die het beste bij je past. Daarnaast heb je een vrij grote 'vrije ruimte' waarin je nog andere vakken kunt inpassen die je interessant lijken.
Hoe is de opbouw?
Eigenlijk is het enige dat min of meer vast staat je
eerste semester. Dit gaat als volgt: je moet 1
taalvak, 1
thematisch oriënterende cursus, en 1 verplicht vak
Schrijven en Presenteren volgen. Daarnaast volg je nog 1
cultuurvak óf een tweede taalvak.
Voor wat betreft de
taalvakken is er een brede keuze uit Engels, Duits, Frans, Spaans, Italiaans, Keltisch (Oudiers), Arabisch en Turks. Het
cultuurvak dat je kiest moet aansluiten bij je taalvak. Bij Spaans heb je de keuze uit cultuur van Spanje of van Latijns-Amerika.
In het tweede semester kies je 4 vakken van niveau 1. Je keuze is dan heel ruim. In het eerste semester heb je je kunnen oriënteren en je een beeld kunnen vormen van de verschillende vakken. Je kan vier totaal verschillende vakken kiezen, bijvoorbeeld een van geschiedenis, een van kunstgeschiedenis, een van taalwetenschap en een van Theater-, film- en televisiewetenschap. Je kan ook een vak kiezen van buiten de faculteit Letteren. Soms kiezen studenten namelijk voor een vak van Sociale Wetenschappen, Rechten, Bestuurs- en Organisatiewetenschappen of nog iets anders. Binnen TCS kan het allemaal.
De hoofdrichting
Aan het einde van het eerste jaar heb je als een goed is inmiddels een ruim beeld van alle hoofdrichtingen binnen TCS. Je moet nu een keuze maken. De hoofdrichtingen waar je uit kunt kiezen zijn:
- Amerikanistiek
- Antieke cultuur
- Communicatiekunde
- Film- en televisiewetenschap
- Genderstudies
- Kunst, cultuur en geschiedenis 1450-1750
- Kunst, cultuur en geschiedenis 1750-heden
- Latijns Amerika Studies
- Nieuwe media en digitale cultuur
- Middeleeuwen
- Moderne Letterkunde
- Politieke geschiedenis en internationale Betrekkingen
- Religie en cultuur
- Taal en Cognitie
- Taalontwikkeling
Ook bestaat er de mogelijkheid te kiezen voor een combinatie van twee hoofdrichtingen, of met toestemming van de examencommissie een zelf bedachte en samengestelde hoofdrichting.
Het tweede en derde jaar
Wat alle TCS'ers verplicht moeten doen is het vak
Kennis, Letteren en Maatschappij. Iedereen moet 2
ICT-cursussen doen, een online
portfolio maken en stage lopen (kan ook vervangen worden door een semester in het buitenland). Ook moet er een
onderzoekscursus worden gevolgd die aansluit bij de hoofdrichting. Je hebt dan de keuze uit:
- Kunsthistorisch onderzoek
- Historisch onderzoek
- Media onderzoek (MCM)
- Letterkundig onderzoek
- Taalkundig onderzoek
- Methoden van Communicatiekundig onderzoek
Uiteindelijk is het de bedoeling dat een derde deel van je studiepunten bestaat uit verplichte vakken, een derde uit vakken uit de hoofdrichting, en een derde uit vrije keuze vakken. Een enkel vak kan verschuiven afhankelijk van de hoofdrichting. Zo wordt een totaal gevormd van 180
ECTS/ studiepunten.
Studievereniging
Een studievereniging - en dus geen studentenvereniging - die zich richt op TCS studenten is Alias. Als je hier lid van bent kun je altijd je boeken met veel korting bestellen. Ook worden er regelmatig activiteiten georganiseerd.
Masters
Welke master je na je studie TCS kunt gaan volgen is volledig afhankelijk van je gevolgde hoofdrichting en de onderzoeksvaardigheden die je daarin hebt opgedaan. Veel vakken volgen op niveau 3 (het hoogste niveau) is altijd een pre.