Dieropleidingen MBO

Dieropleidingen MBO Er bestaan een hoop diergerelateerde opleidingen, bijvoorbeeld dierverzorging, dierenartsassistent en trimmer. Daarnaast zijn er opleidingen voor onder andere veehouderijen voor bijvoorbeeld pluimvee, varkens en paarden. Kortom; wanneer je met dieren wilt werken zijn er veel mogelijkheden.

Dierverzorging

Tijdens een opleiding dierverzorging leer je alles over de verzorging van dieren. Je krijgt rassenleer, leert van alles over voeding, voorplanting en ziekte's en aandoeningen. Wanneer je de opleiding hebt afgerond kun je onder andere werken in een dierenwinkel, asiel, dierenpension, dierentuin of kinderboerderij. Als medewerker dierverzorging draag je zorg voor de dieren en word je aangestuurd door een dierverzorger. Wanneer je manager dierverzorging bent kun je een eigen zaak beginnen. Tijdens de opleiding op niveau 4 kan er een mogelijkheid zijn om je specifiek te richten op dierentuindieren en wildlife.
  • Niveau 1, entree opleiding
  • Niveau 2, medewerker dierverzorging
  • Niveau 3, dierverzorger
  • Niveau 4, manager dierverzorging

Proefdierverzorging

Als proefdierverzorger kun je werken in de proefdierenbranche, bijvoorbeeld in een universiteit of onderzoekslaboratorium. Je zorgt voor de dieren, hun omgeving en je let op hun gezondheid. Daarnaast voer je experimenten met de dieren uit. Bij dit werk word je aangestuurd door de onderzoekers.
  • Niveau 3, proefdierverzorger

Dierenspeciaalzaak

Tijdens deze opleidingen leer je naast alles over de verzorging van dieren ook alles over wat er bij een dierenspeciaalzaak komt kijken. Na deze opleiding kun je in een dierenspeciaalzaak of dierenwinkel werken, of misschien wel een eigen zaak starten. Naast de verzorging van de dieren stel je je klanten tevreden, adviseer je op het gebied van verzorging, voeding en opvoeding en zorg je voor de zakelijke kant. Je hebt de administratie op orde, zorgt dat de producten worden besteld en dat de winkel er goed uit ziet. Daarnaast ben je het aanspreekpunt voor leveranciers en vertegenwoordigers.
  • Niveau 3, vakbekwaam verkoper gezelschapsdieren
  • Niveau 4, ondernemer gezelschapsdieren

Paraveterinair dierenartsassistent

Als dierenartsassistent ben je vaak het aanspreekpunt voor klanten, je staat aan de balie en handelt telefoontjes af. Daarnaast assisteer je de dierenarts bij zijn werkzaamheden, bijvoorbeeld door de dieren vast te houden of tijdens een operatie. Als paraveterinair mag je bepaalde handelingen zelf uitvoeren, bijvoorbeeld laboratoriumonderzoek, bloedprikken en een infuus aanbrengen. Tijdens het werk kom je met veel verschillende situaties in aanmerking, je ziet veel gewonde en zieke dieren. Het komt helaas regelmatig voor dat er niks meer mogelijk is om het dier te helpen. In zo'n geval moet je je eigen gevoelens opzij kunnen zetten en er voor de baasjes zijn. Dit zorgt ervoor dat het werk niet voor iedereen even geschikt is.
  • Niveau 4, paraveterinair dierenartsassistent

Trimmer gezelschapsdieren

Als trimmer zorg je voor de vachtverzorging van verschillende dieren, zoals honden, katten en konijnen. Je kent de verschillende rassen en vachttypes en weet welke verzorging ze nodig zijn. Daarnaast adviseer je klanten over de verzorging van hun dier. Wanneer je een eigen trimsalon hebt ben je zelfstandig ondernemer en zorg je zelf voor al het zakelijke.
  • Niveau 4, trimmer

Paardensport

Wanneer je een opleiding paardensport hebt gedaan kun je werken als paardensporter of stalmanager. Je zorgt voor de verzorging van de paarden, je staat klanten te woord en je stuurt de medewerkers aan. Daarnaast assisteer je onder andere in lessen, geef je instructies en let je op de gezondheid van de dieren. Je bent het aanspreekpunt voor klanten en leveranciers.
  • Niveau 3, allround medewerker paardensport
  • Niveau 4 hippisch ondernemer paardensport

Paardenhouderij

In een paardenhouderij is er veel contact met de paarden. Ze moeten dagelijks verzorgt worden, dit gebeurt door de medewerkers welke aangestuurd worden door een dierverzorger. Als medewerker/dierverzorger ben je ook bezig met het trainen van de paarden en het geven van instructies. Je gaat naar hippische evenementen en concoursen. Daarnaast ben je aanspreekpunt voor klanten en leveranciers. Als hippisch ondernemer kun je je eigen zaak/stal beginnen.
  • Niveau 2, medewerker paardenhouderij
  • Niveau 3, allround medewerker paardenhouderij
  • Niveau 4, hippisch ondernemer

Melkveehouderij

Een medewerker veehouderij zorgt voor de dagelijkse verzorging van de dieren, zoals het voeren en het schoonmaken van de stallen. Daarnaast helpt hij/zij met het melken van de dieren. De medewerkers worden aangestuurd door een dierverzorger melkvee. Hij/zij zorgt voor de gezondheid van de dieren en is het aanspreekpunt voor bezoekers en leveranciers. Het bedrijf wordt gerund door een melkveehouder. De melkveehouder zorgt voor de zakelijk kant van het bedrijf. Vaak helpt hij/zij ook mee met de dagelijkse werkzaamheden.
  • Niveau 2, medewerker veehouderij
  • Niveau 3, dierverzorger melkvee
  • Niveau 4, melkveehouder/voorlichter/adviseur

Pluimveehouderij

In een pluimveehouderij worden verschillende dieren gehouden, bijvoorbeeld kippen, eenden en/of ganzen. De dagelijkse verzorging wordt gedaan door de medewerkers. Zij zorgen ervoor dat de dieren eten, drinken en een schone stal krijgen. Daarnaast werkt er vaak een dierverzorger. Hij/zij zorgt ervoor dat de medewerkers aangestuurd worden, let op de gezondheid van de dieren en staat klanten en leveranciers te woord. Het geheel wordt aangestuurd door een pluimveehouder. Hij/zij runt het bedrijf en zorgt voornamelijk voor de zakelijke kant.
  • Niveau 2, medewerker veehouderij
  • Niveau 3, dierverzorger hokdieren (Pluimveehouderij)
  • Niveau 4, pluimveehouder/voorlichter/adviseur

Varkenshouderij

In een varkenshouderij moet er voor de varkens gezorgd worden, dit wordt meestal gedaan door de medewerkers. Zij zorgen er voor dat de varkens eten, drinken en een schone stal krijgen. De medewerkers worden vaak aangestuurd door een dierverzorger. Deze zorgt er voor dat, naast de verzorging van de dieren, bezoekers en leveranciers te woord worden gestaan. Wanneer het nodig is kan hij/zij het bedrijf een paar dagen alleen runnen. De bedrijven worden gerund door een varkenshouder. Naast het zakelijke gebeuren helpt een varkenshouder ook vaak mee met de dagelijkse werkzaamheden.
  • Niveau 2, medewerker varkenshouderij
  • Niveau 3, dierverzorger hokdieren (Varkenshouderij)
  • Niveau 4, varkenshouder/voorlichter/adviseur

Hoefsmederij

Als hoefsmid zorg je voor de hoeven van paarden en pony's. Je onderzoekt de hoeven en maakt passende hoefijzers. Verder adviseer je klanten over allerlei zaken. Je werkt vaak bij de klanten thuis, maar je hebt ook een eigen werkplaats. Meestal ben je als hoefsmid zelfstandig ondernemer, maar je kunt ook bij een paardenfokkerij of dierenkliniek in dienst zijn.
  • Niveau 3, hoefsmid
© 2014 - 2024 Dazzmo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Paraveterinair, meer dan alleen een assistentDe opleiding paraveterinair is niet helemaal het zelfde als de opleiding tot dierenarts assistente, al hebben velen het…
Wat doet de dierenartsassistente of paraveterinair?Wat doet de dierenartsassistente of paraveterinair?Voordat je de keuze maakt om dierenartsassistent(e) te worden is het verstandig je te oriënteren op welke taken een dier…
Hoe word ik dierenartsassistente?Hoe word ik dierenartsassistente?Ik wil dierenartsassistente worden want ik houd zoooooooooo van dieren! Dit soort uitspraken hoor je vaak, maar zijn ze…
MBO opleidingen met dierenMBO opleidingen met dierenEen opleiding in de dieren garandeerd niet dat u ook een baan krijgt met dieren. De banen zijn vrij beperkt maar als u e…

Betere teksten leren schrijven: 10 tipsBetere teksten leren schrijven: 10 tipsBetere teksten schrijven gaat niet zomaar: het is een leerproces dat je vooral op gang houdt door veel te schrijven. Daa…
De kracht van een ParadoxDe kracht van een Paradox"Een man zegt dat hij liegt. Is wat hij zegt waar of onwaar?", is een van de oudste leugenparadoxen. Paradoxen lijken va…
Bronnen en referenties
  • http://barneveldmbo.groenhorst.nl/nl-nl/opleidingen/overzicht-vakrichtingen.aspx
  • http://mbo.aocterra.nl/mbo-opleidingen/animal-friends.html
Dazzmo (17 artikelen)
Gepubliceerd: 06-10-2014
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.