Ik leer lezen (Jumbo)

Ik leer lezen (Jumbo) Jonge kinderen zijn leergierig. Op steeds jongere leeftijd vinden kinderen het leuk om letters te leren, te lezen en schrijven. Jumbo speelt daarop in door middel van vrolijke koffers met goede materialen. Bijvoorbeeld een stevige rode koffer met kaarten en lettertegels om spelenderwijs te leren lezen. De koffers zijn geschikt voor kinderen vanaf vier jaar. In verband met kleine onderdelen zijn ze niet geschikt voor kinderen jonger dan drie jaar (verstikkingsgevaar).

Inhoud artikel


Jumbo en het ontstaan van het olifantje

Houten speelgoed van de firma Hausemann & Hötte kreeg de naam Jumbo: het moest zo stevig zijn dat een olifant er op zou kunnen staan. In het begin werden er twee H's in het olifantje geplaatst (de letters van de fabrikant), de naam Jumbo stond voor het olifantje, het woord spelen achter de afbeelding. Later werd Jumbo een eigen merk, de twee H's in de olifant maakten plaats voor de naam Jumbo. Haussemann & Hötte starten aan het einde van de jaren vijftig met export van hun spellen naar andere landen. De olifanten die afgedrukt werden op de dozen kregen tot eind jaren zestig de kleur die bij de doos paste, daarna werd definitief de keuze voor de kleur rood gemaakt. Jumbo maakt spellen voor het hele gezin, soms zijn deze geïnspireerd door programma's op televisie, denk bijvoorbeeld aan Weekend Miljonairs en Idols. Maar de nadruk ligt op puzzels en spellen voor kinderen.

Bron: Foto infoteurBron: Foto infoteur

De doos

De rode koffer van Ik leer lezen is verpakt in een stevige kartonnen doos. Je ziet aan de afbeeldingen op de doos in een oogopslag wat je in de koffer zal aantreffen. Duidelijk wordt aangegeven dat het doel is om spelenderwijs te leren lezen, dat het zelfcorrigerend is (alleen de juiste letter past) en de koffer bevat dertig geïllustreerde kaarten. Door middel van pictogrammen wordt aangegeven dat het gaat om een product dat geschikt is voor kinderen vanaf 4 jaar, de speeltijd is 15 minuten en het kan verricht worden door 1 persoon. Op de achterkant van de doos kan een kind precies zien op een afbeelding hoe het 'spel' werkt. Je ziet ook een meisje dat de koffer draagt, er wordt een schouderband meegeleverd zodat je de koffer gemakkelijk mee kunt nemen.

De koffer en de inhoud

Het gaat om een stevige kunststof koffer, uitgevoerd in de kleur rood. Open je de koffer dan vind je drie vakken waarin de letters voorgesorteerd liggen. De klinkers hebben de kleur geel gekregen, de medeklinkers blauw en de combinatieletters rood. Verder is er een kant met een klem, waaronder de dertig oefenkaarten zitten. In het midden vind je een doorzichtige plaat waarop de oefenkaarten geplaatst worden. In deze plaat zitten gaatjes.

De kaarten

In totaal zitten er dertig kaarten met op iedere kaart drie tekeningen en daarnaast de vakjes waarmee het juiste woord kan worden gevormd. De kaarten hebben een gekleurde rand: groen, blauw of rood. Groen staat voor makkelijk, blauw voor gemiddeld en rood voor moeilijk.

Bron: Foto infoteurBron: Foto infoteur

Woorden die aan bod komen

Op groene kaarten: muis, koe, geit, oor, neus, mond, buik, hand, rug, bed, maan, beer, muur, hek, bank, muts, jas, trui, brood, melk, kaas, boom, vogel, bloem, kom, glas, mes, zout, peer, noot, bal, gras, doel.
Op blauwe kaarten: vork, lepel, bord, kwal, vis, haai, geel, groen, zwart, wit, rood, blauw, zand, zee, ijs, boter, sla, worst, boek, pop, fluit, mama, broer, zus.
Op rode kaarten: vijf, acht, tien, twee, drie, negen, zebra, haas, leeuw, big, ezel, kip, hemd, broek, jurk, prins, koets, kroon, tafel, stoel, kruk, bus, trein, taxi, fiets, kar, auto, kers, kiwi, appel, jarig, taart, pakje.

Aan het werk

 • Haal de kaarten uit de koffer.
 • Sla de middenplaat om en leg een van de kaarten op de plaat. Hoe je de kaart neer moet leggen kun je goed zien op de doos. Leg je de kaart verkeerd dan krijg je problemen met de gaatjes.
 • Kijk naar het plaatje, bijvoorbeeld een muis. Achter het plaatje staat een blauw vakje (medeklinker), een rood vakje (combinatieletters) en opnieuw een blauw vakje (medeklinker). De kleuren helpen een kind bij het zoeken naar de letters.
 • Leg de juiste lettertegels op de vierkantjes naast de tekening.
 • Een kind kan na het leggen van de drie woorden op een kaart, lezen wat er is gelegd.

Ook verkrijgbaar in de Ik leer reeks van Jumbo

 • Lezen
 • Rekenen
 • Schrijven
 • Tellen
 • 3D dieren
 • Alfabet
 • Verkeer
 • Baby dieren
 • De uren van de dag
 • Ik leer op weg naar groep 1
 • Ik leer Engels

Bron: Foto infoteurBron: Foto infoteur

Nieuw of tweedehands

De koffers van Jumbo en de inhoud zijn van uitstekend materiaal gemaakt. Het is dus de moeite waard om op internet te speuren naar tweedehands koffertjes. Let er bij aankoop wel op dat het materiaal compleet is, als je bijvoorbeeld letters mist dan is dat heel vervelend voor het kind. Nieuw kost een koffer ongeveer 20 euro, tweedehands betaal je tussen de 5 en de 10 euro.

Op een rijtje de voordelen van de koffer Ik leer lezen

 1. Spelenderwijs leert een kind lezen.
 2. Het zorgt voor een goede start op school.
 3. Zelfcorrigerend: alleen de juiste letter past.
 4. Je kunt de letters ook los gebruiken, een kind kan dan zelf woorden vormen.
 5. Door de schouderband die wordt bijgeleverd kun je de koffer gemakkelijk meenemen (vakantie, logeren, school).
 6. Het materiaal is stevig. Ook de kaarten blijven mooi, ze zijn van stevig, glad materiaal, ronde hoeken.
 7. Erg leuk om cadeau te geven!
© 2014 - 2024 Wolfje02, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Spelletjes die het leren lezen stimulerenSpelletjes die het leren lezen stimulerenVaak heb je dat ergens in groep 2, kinderen beginnen zich langzaam voor lezen te interesseren. Als ouder wil je je kind…
Waarom lezen goed is als je wilt schrijvenWaarom lezen goed is als je wilt schrijvenWie verhalen wilt schrijven, zal veel moeten lezen. Dit is van essentieel belang om jezelf te ontwikkelen als schrijver…
Snellezen: handige tips om dit snel eigen te makenSnellezen: handige tips om dit snel eigen te makenAls je veel leest voor je werk of je studie, is het prettig als je dit snel en begrijpend kunt doen. Op de basisschool l…
Begrijpend lezenBegrijpend lezenBegrijpend lezen is een belangrijk onderdeel van het leren lezen op de basisschool. Om begrijpend te kunnen lezen zal er…

Universiteit van Amsterdam - Science ParkIn 2010 heeft de Universiteit van Amsterdam zijn locatie Amsterdam Science Park geopend. Studenten uit het hele land en…
Marketing- en communicatiemodellenMarketing- en communicatiemodellenEr zijn veel verschillende modellen die worden gebruikt op de marketing- en communicatieafdeling. Die modellen worden ve…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Foto infoteur
 • Informatie op de doos en uit de folder die hoort bij de koffer
 • Spelmagazijn.com
 • Afbeelding bron 1: Foto infoteur
 • Afbeelding bron 2: Foto infoteur
 • Afbeelding bron 3: Foto infoteur
Wolfje02 (525 artikelen)
Laatste update: 08-11-2020
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.