Alles over matching bij de Universiteit Utrecht

Alles over matching bij de Universiteit Utrecht De Universiteit Utrecht (UU) is de eerste universiteit in Nederland die matching verplicht heeft gesteld voor alle bachelors. Anno 2020 gebeurt het aan elke Nederlandse universiteit Matching is een traject waarbij zowel de aankomende student als de universiteit een beter beeld krijgt van in hoeverre de studie en de persoon bij elkaar passen. Uit het matchingstraject komt een advies. Is dit advies negatief dan moet je wellicht nog eens beter nadenken over of de studie van je keuze wel echt bij je past. Een gevolg van het invoeren van de matching is dat je je voor 1 mei moet hebben aangemeld via Studielink. Daarna kun je je niet meer inschrijven voor een studie die in september begint.

Matching bij de Universiteit Utrecht


Wat is matching?

Voor je gaat studeren vindt een traject van oriëntatie plaats. Past de studie van je eerste keuze wel echt bij je? Is studeren aan een universiteit überhaupt wel iets voor? En is de stad die je voor ogen hebt wel echt wat je ervan verwachtte? Het matchtingstraject probeert antwoord te geven op deze vragen en de Universiteit Utrecht is de eerste universiteit die matching voor alle bacheloropleidingen verplicht heeft gesteld.

Op deze manier krijg je een realistisch beeld van de studie. Ook wordt er met je gesproken je over je motivatie. Wil je dit echt of weet je het eigenlijk nog niet zo goed? Maar bovenal krijg je de gelegenheid de studie van je keuze alvast te ervaren. Je komt meer te weten over de belasting, het aantal uren dat je per week college zult hebben, het aantal pagina's dat je gemiddeld per week zult moeten lezen en activiteiten waar je als student aan kunt deelnemen. Zo kun jij nagaan of de studie wel echt bij je past. Deelname aan matching is een verplicht onderdeel van je inschrijving. Daarna bepaal je zelf of je definitief start voor de opleiding. Het advies dat eruit komt is dus niet bindend, maar hopelijk ben je wel doordrongen van het belang ervan.

Stappen in het proces

1. Inschrijven via Studielink

Wanneer je je wilt inschrijven voor een bacheloropleiding aan de Universiteit Utrecht moet je je altijd eerst inschrijven via Studielink. Dit is een landelijk systeem en hiervoor heb je een DigiD nodig. Je moet je voor 1 mei hebben ingeschreven, daarna wordt de inschrijving gesloten en kun je je niet meer aanmelden. Binnen enkele uren na je inschrijving ontvang je je studentnummer. Dit is een getal van zeven cijfers. Het is belangrijk om dit nummer steeds te noemen in correspondentie met de universiteit zodat ze je gegevens erbij kunnen zoeken. Van Studielink krijg je daarna ook nog een mail met de mededeling dat je de checklist in de gaten moet houden. Hierin verschijnen soms opdrachten zoals dat je je vooropleiding moet verifiëren of bepaalde gegevens moet aanvullen. Log daarom in ieder geval één keer per week in om te kijken of je nog iets moet doen.

2. Matchingsformulier invullen

Van de Universiteit Utrecht ontvang je binnen enkele dagen een email met het verzoek het matchingsformulier in te te vullen. Hoe veel tijd dit kost verschilt per opleiding. In dit formulier worden vragen gesteld over hoe je je hebt hebt georiënteerd, in welke studies je nog meer geïnteresseerd bent, hoe je tot de keuze voor deze studie gekomen bent en hoe je denkt als student je week in te gaan delen. Nadat je dit formulier hebt ingevuld krijg je een mail met een vooraankondiging van de matchingsdag waaraan je geacht wordt deel te nemen.

3. Deelname aan de matchingsdag

Tijdens deze dag doorloop je het hele proces van studeren: je volgt een college, neemt deel aan een werkgroep, bestudeert literatuur en maakt een toets. Ook maak je kennis met studenten, docenten en studieverenigingen. Je luncht 's middags met de andere geïnteresseerden en er is een afsluiting met een borrel. Vooraf moet je wel wat aan voorbereiding doen. Je wordt geacht thuis ongeveer een halve dag te steken in de voorbereiding. Dit doe jet met behulp van studiemateriaal dat je wordt toegezonden door de organisatie. Deelname aan de dag is gratis. Je hoeft ook niet te betalen voor de lunch en de borrel.

4. Uitslag van de matching

Van de docenten die de activiteiten tijdens de matchingsdag begeleiden krijg je feedback over hoe je het die dag gedaan hebt. Ook is er de mogelijkheid je studiekeuze met een studieadviseur te bespreken. De 'uitkomst' van de matching is niet bindend. Wanneer je het advies krijgt dat de opleiding van je keuze wellicht niet zo goed bij je past als je zelf dacht dan betekent dit niet dat je je niet mag inschrijven. Wel wordt aangeraden dit advies serieus te nemen. De universiteit heeft veel expertise opgebouwd op het gebied van het maken van de inschatting of een opleiding bij je past of niet. Dit advies zullen ze altijd onderbouwen zodat je het kunt meenemen in je definitieve keuze.

Data matchingsdagen

De matchingsdagen vinden plaats tussen maart en juni. Kijk op de website van jouw opleiding voor een overzicht van de data met matchingsactiviteiten.

Per opleiding zijn er twee of drie matchingsdagen Je kunt niet kiezen voor een datum. Nadat je het matchingsformulier hebt ingevuld krijg je een vooraankondiging en weet je op welke dag je verwacht wordt. Enkele weken voor deze datum ontvang je een uitnodiging met meer informatie over het programma, de voorbereiding en de plaats waar je wordt verwacht.

Wie hoeft er niet deel te nemen aan de matching?

Deelname aan de matching is in principe verplicht voor iedereen, ook als je je hebt aangemeld voor een lotingsstudie zoals geneeskunde, diergeneeskunde of biomedische wetenschappen. De matchingsdagen vinden altijd plaats op doordeweekse dagen. Van je middelbare school krijg je hier normaliter vrij voor. De dagen zijn niet tijdens de examens gepland. Werk je al en kun je geen vrij krijgen of kun je om een andere reden niet deelnemen, neem dan zo snel mogelijk contact op het met Studiepunt Rechten. Dan kan er gekeken worden of je wellicht aan een andere dag deel kunt nemen of dat je wellicht kan worden vrijgesteld van deelname.

Heb je een buitenlandse vooropleiding (waaronder een Internationaal of Europees Baccalaureaat / IB-diploma) maar woon je in Nederland, dan hoef je niet deel te nemen maar het mag wel. In dat geval verloopt je inschrijving ook iets anders. Je moet je dan aanmelden via het Admissions Office en aanvullende stukken inleveren zoals gewaarmerkte kopieën van je diploma en cijferlijst. Woon je in het buitenland, ongeacht of je je vooropleiding ook in het buitenland genoten hebt, dan is deelname niet verplicht. Heb je voor de opleiding waarvoor je je nu hebt ingeschreven al een andere universitaire bacheloropleiding afgerond, neem dan even contact op met de faculteit om na te gaan of het wel nodig is deel te nemen. Er wordt wel van je verwacht dat je rekening houdt met het plannen van je vakantie.

Lees verder

© 2014 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Academische/Universitaire Pabo: ALPOALPO staat voor academische lerarenopleiding primair onderwijs. De ALPO wordt ook wel academische –of universitaire pabo…
Het kiezen van een vervolgopleiding, Van VWO naar WOHet kiezen van een vervolgopleiding, Van VWO naar WOHet kiezen van een vervolgopleiding na je VWO (voorbereidend wetenschappelijk onderwijs) is niet altijd gemakkelijk. Vee…

Wat zeggen de Cito scores over een basisschool of kind?Wat zeggen de Cito scores over een basisschool of kind?Met ingang van het schooljaar 2014/2015 zijn alle leerlingen van groep 8 verplicht een eindtoets te maken. Veel scholen…
Vlakken en assenAls jij je arm naar voren beweegt, maakt jouw arm een beweging in het sagittale vlak en om een transversale/frontale as.…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Skitterphoto, Pixabay
  • Universiteit Utrecht - http://www.uu.nl/bachelors/matching
  • Mailingen Universiteit Utrecht
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 15-03-2020
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.