Studie: Gratis studie in Scandinavië

Studie: Gratis studie in Scandinavië Gratis studie in Scandinavië. Het klinkt te mooi om waar te zijn, maar het is het niet. In de Scandinavische landen Zweden, Denemarken, Noorwegen en Finland hoeft er geen collegegeld te worden betaald voor een studie. Als EU burger mag je daar, net zoals de bevolking, een gratis Bachelor studie of Master studie volgen. Echter moet je wel in het achterhoofd houden dat het leven er een stuk duurder is. Hier kun je de voor en nadelen van een gratis studie in Scandinavie lezen.

Gratis studie in Scandinavie: In Zweden, Denemarken, Noorwegen en Finland

De Scandinavische landen staan bekend als bijzonder geavanceerde ruimdenkende landen. Dit is ook terug te vinden in hoe er over onderwijs wordt gedacht. Aan gratis studies dient niet getart te worden. Het is een van de fundamenten van de samenleving. Iedereen hoort de kans te krijgen om zich te ontplooien. En wij mogelijk ons gelukkig prijzen dat deze landen bij de Europese Unie horen (op Noorwegen na ) en daarmee ons, als onderdanen van een EU-lidstaat, ook de mogelijkheid geven om daar een gratis studie te volgen. Volgens EU- wetgeving mag er op grond van nationaliteit niet gediscrimineerd worden en de EU-lidstaten zijn verplicht EU-burgers hetzelfde te behandelen als eigen nationale burgers. Dit wordt over het algemeen niet als een straf ervaren. Zo zijn er veel universiteiten in Scandinavië die nog verder willen internationaliseren en al erg trots zijn op hun hoge percentage aan buitenlandse studenten. Dus al met al, waarom gaan we allemaal niet die kant uit en pakken we daar een studie op? Vooral nu bijvoorbeeld in Nederland wettelijk college geld betaald moet worden voor een tweede studie lijkt Scandinavië toch wel een erg prettig en goedkoop alternatief. Studeren in het buitenland is geweldig en al helemaal wanneer dat gratis kan. Laten we nu de praktische zaken eens door bespreken. Wat zijn de voor en nadelen van een studie in Scandinavië?

Overzicht van landen waar je gratis kunt studeren

In mijn special Buitenland studeren: gratis studie overzicht kunt u precies vinden in welke landen u gratis kunt studeren en er wordt ook voorzien in praktische informatie per land.

Voordelen van een studie in Scandinavië

Gratis studie in Scandinavië, geen collegegeld betalen

Naast het betalen voor je boeken en in sommige gevallen betalen voor inschrijving geld (geen college geld, klein bedrag voor administratieve kosten), hoef je geen collegegeld te betalen voor de studie. Hierbij moet wel vermeld worden dat dit alleen geldt voor de publieke universiteiten en hoge scholen en niet de geprivatiseerde instituten. Het grootste gedeelte van het onderwijs is echter openbaar.

Hoog niveau van de studies in Scandinavie

Het niveau van de studies in Scandinavië is veelal gelijk aan het niveau van studies in Nederland en sommige universiteiten komen op ranglijsten zelfs nog beter uit de verf. Het is natuurlijk altijd maar de vraag hoe serieus de ranglijsten moet nemen, maar het staat buiten kijf dat je met een Deense, Zweedse, Noorse of Finse Bachelor studie of Master studie een goed en betrouwbaar papiertje in handen hebt. Op de universiteiten worden veel Engelstalige studies aangeboden. Via bachelorsportal.eu en mastersportal.com kun je een opleiding uit kiezen die bij jouw past.

Goed Engels gesproken in Scandinavie

Op straat en op de opleiding hoef je niet perse de Zweedse, Noorse, Deense of Finse taal machtig te zijn. Met Engels kun je je daar prima redden, aangezien bijna iedereen erg goed Engels spreekt. Mocht je wel de taal willen leren, dan bieden praktisch alle universiteiten een gratis taalcursus aan. Daarnaast bieden de gemeentes ook nog gratis taal studies aan.

Geweldige buitenland ervaring in prachtige landen, studie in het buitenland

Studeren in het buitenland is een van de meeste waardevolle ervaringen die in je in je leven op kunt doen. Je leert op eigen benen te staan, je leert jezelf erg goed kennen en daarnaast leer je nog iets van de wereld en van andere culturen. Naast dat je in Scandinavië kennis maakt met de lokale bevolking, zul je ook heel veel andere internationale studenten treffen.

Je kunt je studiefinanciering meenemen en Studenten OV vergoeding

In het geval van Scandinavie is het bijna honderd procent zeker dat je de Nederlandse studiefinanciering mee mag nemen over de grens. Dit is wel onder de voorwaarde dat het een volledige studie is. Op de website van Duo vallen alle voorwaarden te lezen en kun je het aanvraag formulier vinden. Daarnaast kun je vergoeding krijgen voor het niet gebruiken van je Studenten OV in Nederland. Dit bedraagt een maandelijkse som van rond de 90 euro.

Studie in Scandinavië en een bijbaan

Het is mogelijk om een bijbaan naast je studie te vinden wanneer je studeert in Scandinavië. Wel vergroot je je kansen aanzienlijk als je de taal kunt spreken. Wanneer je binnen de EU studeert, heb je als student geen werkvergunning nodig om te mogen werken. Jouw verblijfsvergunning is op basis van EU- student zijn en dat betekent dat je er naast mag werken en zit er geen limiet op het aantal uren. Wel zul je jezelf bij de gemeente moeten registeren omdat je een je werkgever een persoonsnummer van je nodig heeft. Ook zul je jezelf aanmoeten melden bij de belastingdienst. Daarnaast is het ook verstandig om een bankrekening te openen in het land van bestemming.

Nadelen van een studie in Scandinavië

Dure levenstandaard

Het leven is aanzienlijk duurder in Scandinavië, denk hierbij aan voedsel, uitgaan, kleding etc. Vooral in Noorwegen zijn de prijzen belachelijk hoog. Ook in grote steden als Kopenhagen en Stockholm is het leven bijzonder prijzig. Als je meer de kleinere steden en het platteland in gaat, zul je merken dat het leven daar al wat goedkoper is. Ook kom je daar niet snel aan een goedkope kamer. Je zult in de prijsklasse van 400-600 terechtkomen. De kamers verkeren meestal wel in een aanzienlijk betere staat dan de Nederlandse studenten kamers. Hoewel de prijzen hoger zijn, de lonen dat ook zijn. Als je daar een bijbaan vindt, kun je naar Nederlandse standaard veel geld verdienen.

Tweejarige Master studie

Bijna zonder uitzondering zijn alle Master studies in Scandinavie 2-jarig. Daar is natuurlijk niets mis mee. Sterker nog, je leert veel meer en je diploma is daardoor misschien wel meer waard. Het probleem is alleen dat je maar vier jaar studiefinanciering krijgt van de Nederlandse Overheid. Je zult dus goed moeten bekijken of eventueel verlenging mogelijk is, of dat je een bedrag kunt krijgen vanuit je gastland, of dat je misschien zelf in staat bent om een extra jaar in levensonderhoud te voorzien.

Engelse taaltoets

Aangezien je in Scandinavië een Engelstalige studie gaat doen, moet je ook kunnen aantonen dat je Engels van een dusdanig goed niveau is dat je zonder problemen deel kunt nemen aan de colleges. Deze toetsen zijn helaas vrij duur om te laten afnemen. De meeste voorkomende toetsen zijn de TOEFL en de IELTS test. Denk eraan dat de toetsen vaak maar 2 jaar geldig zijn, dus zorg er voordat je wordt toegelaten tot je studie binnen die 2 jaar.

Je bent ver van huis

Naast dat naar het buitenland gaan erg avontuurlijk en spannend is, kun je natuurlijk ook een beetje heimwee krijgen. Dat is heel normaal en ook niet erg. Het voordeel van Scandinavie is dat je makkelijk en snel naar Nederland kunt reizen en ook betrekkelijk goedkoop. Met vliegtuig maatschappijen zoals Ryan Air en Norwegian Airlines ben je voor een schijntje zomaar weer even een weekendje thuis.

Lees verder

© 2011 - 2024 Euromark, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Goedkope alternatieven studie in het buitenlandEr zijn bezuinigingen op het onderwijs in aantocht. Langstudeerders moeten op termijn waarschijnlijk 3000 euro extra col…
Studeren in NoorwegenStuderen in NoorwegenNoorwegen is een van de welvarendste landen ter wereld. Het onderwijs in Noorwegen in gratis. Maar de levensonderhoudsko…
Studeren in DenemarkenIn Denemarken betaal je geen collegegeld. De kwaliteit van het onderwijs in Denemarken is erg hoog. Maar wat houdt stude…
Doelgericht studeren: voorbereidenDoelgericht studeren: voorbereidenExamen? Tentamen? Studeren? Welke manier van studeren verbetert de studie resultaten? Welke manier van studeren verbeter…

Studiepunten (ECTS) omzetten in het BuitenlandStudiepunten (ECTS) omzetten in het BuitenlandHet omzetten van studiepunten (ECTS) in het buitenland. Op universiteiten in het buitenland is er vaak sprake van versch…
Een semester studeren in het buitenland - de voorbereidingEen semester studeren in het buitenland - de voorbereidingVan je studententijd moet je natuurlijk zo veel mogelijk genieten, en waarom zou je je dan beperken tot feesten en ander…
Bronnen en referenties
  • www.mastersportal.eu
  • www.bachelorsportal.eu
  • http://www.ib-groep.nl/particulieren/studiefinanciering/sfho/buitenland/Volledige_studie.asp
  • www.nuffic.nl
  • www.ryanair.com/nl
  • www.norwegian.com/nl
Euromark (67 artikelen)
Laatste update: 29-11-2011
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Buitenlands
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.