Studiepunten (ECTS) omzetten in het Buitenland

Studiepunten (ECTS) omzetten in het Buitenland Het omzetten van studiepunten (ECTS) in het buitenland. Op universiteiten in het buitenland is er vaak sprake van verschillende erkenning systemen van studiepunten. In bijna heel Europa, behalve bijvoorbeeld Engeland, wordt de studielast uitgedrukt in ECTS. Helaas hanteren niet alle landen hetzelfde systeem. Dit kan zorgen voor verwarring en zo kun je onnodig studievertraging oplopen. Hier lees je hoe je ECTS in het buitenland moet converteren.

Studiepunten (ECTS) omzetten in het buitenland

Als je in het buitenland gaat studeren moet je er goed op bedacht zijn dat studiepunten (ECTS) niet overal gelijk zijn. Hoewel door de Europese Commissie wordt getracht om met het European Credit Transfer System het studiepunten beleid van de Lidstaten te harmoniseren, is dat nog niet overal gelukt. En vooral buiten Europa is het nog tamelijk onbekend en verschilt het waarderen van studiepunten aanzienlijk. Dus voordat je naar het buitenland vertrekt moet je goed kijken welk systeem de hogeschool of universiteit hanteert. Vooral momenteel met de grote druk op de prestatie beurs en de langstudeer boete wil je niet onnodig vertraging oplopen. Neem contact op met je eigen universiteit of de gast universiteit. Voor een algemeen overzicht kun je hier terecht, maar zie het als een indicatie en niet als een vaststaand gegeven. Hoewel het in Europa meestal landelijk bepaald is, is dat meestal niet het geval in landen buiten Europa.

Studiepunten (ECTS) omzetten in Engeland, Noord-Ierland, Wales en Schotland

In Engeland, Noord-Ierland, en Wales wordt het CATS Systeem gehanteerd. Het in Schotland gehanteerde SCQF Systeem staat hier gelijk aan. Beide systemen hebben ook een Bachelor systeem van 3 jaar, waarbij in totaal 360 studiepunten moeten worden behaald. Dit komt neer op 120 studiepunten per jaar. Met een simpele rekensom, namelijk delen door 2, kom je zo bij de Europese ( en dus Nederlandse) equivalent: 60 ECTS. Ga je dus in Engeland een vak volgen van 15 punten, dan mag je er vanuit gaat dat het vak 7,5 ECTS waard is.

Studiepunten (ECTS) omzetten in Letland

Verder in Europa hanteert alleen Letland een verschillend systeem. Ook hier is het niet erg lastig om te berekenen wat de Nederlandse waarde van de Letse studiepunten is. In Letland telt een bachelor 120 punten tegenover 180 ECTS in Nederland. Vandaar dat je slechts 1,5 x de Letse punten moet berekenen, om tot de Nederlandse ECTS te komen.

Studiepunten (ECTS) omzetten in de Verenigde Staten en Canada

Hier moet je goed opletten dat je goed afspraken maakt met de thuis universiteit voordat je vertrekt, zodat je bij terugkomst geen problemen krijgt over erkenning van studiepunten. Een Amerikaanse Bachelor duurt vier jaar en er staan 120 punten voor, wat inhoudt dat per jaar 30 punten behaald dienen te worden. Hier is dus het tegenovergestelde als voor Engeland toepasbaar; de Amerikaanse studiepunten keer 2. Dezelfde methode geldt ook voor Canada en de ECTS.

Studiepunten (ECTS) omzetten in Azie

Natuurlijk beslaat Azie te veel landen om op te noemen, maar een groot aantal hanteert een systeem vergelijkbaar met dat van de VS. Dit is bijvoorbeeld het geval voor de meeste universiteiten in Japan, Hong Kong, Zuid-Korea,Taiwan, Vietnam en Singapore. Maar in China ligt het iets anders. Zo moet je bijvoorbeeld op de Guanzhou universiteit het aantal Chinese punten keer 1.5 doen om het aantal ECTS te berekenen.

Studiepunten (ECTS) omzetten in Zuid-Amerika

Ook in Zuid-Amerika wordt vaak een zelfde systeem gehanteerd als in de Verenigde staten.

Studiepunten (ECTS) omzetten in Australie

Dit verschilt zo dramatisch dat er geen peil op valt te trekken. In Sidney alleen al hanteren drie universiteiten drie verschillende systemen. Neem contact op met je gast universiteit of thuis universiteit.

Lees verder

© 2011 - 2024 Euromark, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Negatief bindend studieadvies, en nu?Negatief bindend studieadvies, en nu?De meeste Nederlandse universiteiten werken met een bindend studieadvies (BSA). Dit houdt in dat je als student in je ee…
Het Grade Point Average (GPA)Het Grade Point Average (GPA)Vanaf september 2007 is het Grade Point Average (GPA) een begrip in Nederland en geleidelijk aan ingevoerd op de meeste…
Hbo-studie: stappen voor studeren, planning en vakken halenHbo-studie: stappen voor studeren, planning en vakken halenBen je reeds student of ga je volgend jaar beginnen met een (hbo-)studie? Heb je geen idee waar je zou moeten beginnen?…
Eisen civiel effectEisen civiel effectAls je rechten studeert en de mogelijkheid open wilt houden om later advocaat of notaris te worden of toe te treden tot…

Een semester of jaar studeren in AustraliëEen semester of jaar studeren in AustraliëJe studententijd is een tijd van genieten en nieuwe ervaringen opdoen. Een geweldige verrijking is het studeren in het b…
Studie: Gratis studie in ScandinaviëStudie: Gratis studie in ScandinaviëGratis studie in Scandinavië. Het klinkt te mooi om waar te zijn, maar het is het niet. In de Scandinavische landen Zwed…
Euromark (67 artikelen)
Gepubliceerd: 09-10-2011
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Buitenlands
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.