Hbo-studie: stappen voor studeren, planning en vakken halen

Hbo-studie: stappen voor studeren, planning en vakken halen Ben je reeds student of ga je volgend jaar beginnen met een (hbo-)studie? Heb je geen idee waar je zou moeten beginnen? Zie je door de bomen het bos niet meer? Veel studenten kijken naar hun te behalen vakken en worden dan vaak onzeker. Ze hebben geen overzicht waardoor er veel stress ontstaat. Om achterstanden te voorkomen is een goed georganiseerde planning van essentieel belang. Voor iemand die totaal geen verstand heeft van studeren, of een hbo-studie in het algemeen, maar wel binnenkort gaat beginnen of misschien al bezig is met studeren, is het handig zo vroeg mogelijk te beginnen.

Huisregels voor het studeren

Om verwarring te voorkomen zijn eerst een aantal begrippen en aspecten duidelijk beschreven.
  • Cijfers onder de 20 zijn niet als woorden geschreven. Dit zorgt voor verduidelijking: 4 ECTS in plaats van vier ECTS
  • De woorden vak en module hebben dezelfde betekenis.
  • Met het woord studie wordt voornamelijk een hbo-studie bedoeld. De stappen zijn niet uitsluitend voor een hbo-studie.
  • Studiepunten zijn hetzelfde als ECTS. Dit is een richtlijn van het aantal uren dat je in een vak tracht te steken en hoeveel het vak dus (in ECTS) waard is. Als een vak bijvoorbeeld 4 studiepunten waard is moet je er (waarschijnlijk) meer tijd aan besteden dan een vak dat 2 studiepunten waard is. Over het algemeen staat 1 ECTS gelijk aan 28 uur.
  • Een modulehandleiding is hetzelfde als een studiewijzer. Hierin staat alles wat je moet weten over het vak onder andere waar het vak over gaat, op welke competenties je wordt getoetst, welke stof per week wordt behandeld, wie de modulehouder is, welke literatuur benodigd is etc.
  • Alle zinnen waar een streep onder staat zijn handelingen. Probeer eerst de onderstreepte handeling uit te voeren en daarna pas naar de volgende stap te gaan.

Kort overzicht van de stappen

Om een overzichtelijk beeld te krijgen van hoe je een hbo-studie moet aanpakken, is hier een simpel stappenplan opgesteld. Mocht het zijn dat je vastloopt, kijk dan eerst of niet iets vergeten bent in de voorgaande stappen. Probeer eerst stap 1 uit te voeren en begin daarna pas aan stap 2 enzovoort:

Stap 1: Zoek uit welke vakken je moet halen voor je hbo-studie

Voornamelijk ziet een periode van 1 jaar bij een hbo-studie er als volgt uit: 4 kwartalen die bestaan uit ongeveer 10 weken per kwartaal. Kijk in de hogeschoolgids van je hogeschool/universiteit en zoek naar je opleiding. Hier vind je het vakkenpakket of curriculum dat per periode en per jaar moet halen.

Kijk goed welke vakken je moet halen in een bepaalde periode(kwartaal) en schrijf deze vakken op! Er zijn bijvoorbeeld 8 vakken met de volgende vakcodes: VAK01, VAK02,...etc. Deze vakken moeten worden behaald in periode (kwartaal) 1. Wanneer het duidelijk is welke vakken er behaald moeten worden in de huidige of aankomende periode, kan je door naar stap 2.

Stap 2: Lees de studiewijzers van de huidige/aankomende periode

Om een duidelijk beeld te krijgen van wat je nu eigenlijk moet doen, is het van belang dat je eerst alle studiewijzers doorleest voor de huidige/aankomende periode. De meeste studiewijzers zijn te vinden op het schoolnetwerk van je instelling. Mocht dit niet zo zijn kan je hem altijd opvragen bij de docent of de modulehouder van dat vak. Mocht de modulehouder of docent om wat voor reden dan ook niet in staat zijn om vragen te beantwoorden, vraag het dan aan je SLC-docent (studieloopbaancoach) of decaan. Je kan ook rondvragen in de klas of iemand weet wat de stand van zaken is.

In elke studiewijzer staat precies wat er van je wordt verwacht in die periode. In veel gevallen staat er zelfs wat de planning is van de docent, bijvoorbeeld: week 1 hoofdstuk 5, week 2 hoofdstuk 6 & 7. Dit is ontzettend handig omdat deze planning kan worden overgenomen in je persoonlijke planning. Wanneer het duidelijk is welke informatie er in de studiewijzers voor alle vakken van de huidige/aankomende periode staat, kan je beginnen aan stap 3 voor het maken van een planning.

Stap 3: Maak een goede planning

Nu je weet op welke vakken je wordt getoetst en welke hoofdstukken je moet leren (of rapporten die je moet schrijven), kun je aan de slag met het maken van de planning. Een planning maken in Excel is aan te raden, maar het kan natuurlijk op elke manier, zolang het maar effectief is voor jou. Weekplanningen zijn vaak erg overzichtelijk, mede omdat de meeste docenten binnen een hbo-studie ook op die manier plannen. Zie de voorbeeldplanning hieronder:

Week 1

VakTaakChecklist
VAK01Leren hoofdstuk 1.1 t/m 1.7V
VAK02Maken opgave 20 t/m 25 en leren hoofdstuk 1V
VAK03Doorlezen Casus 'bedrijf X' -
VAK04Presentatie voorbereiden-

Dit is slechts een simpel voorbeeld van maar 4 vakken. In werkelijkheid kan het zijn dat je misschien wel 10 vakken hebt per week, maar dat ligt vaak geheel aan het type hbo-studie en in welke periode je zit.

Stap 4: Hou je aan de planning

Nu komt misschien wel de meest moeilijke stap van alle stappen, althans, voor de meeste studenten dan: hou je aan de planning. Er is maar 1 persoon die je altijd voor de gek kan houden en dat ben jij zelf. Je kan nog zo pro-actief denken dat je 7 vakken in 1 middag kunt maken, maar als je eenmaal bezig bent, blijkt het vaak lastiger en langer te duren dan je oorspronkelijk in gedachte had. Je begint met uitstellen en moet ineens een heleboel inhalen. Om dit vooraf al te voorkomen is hier een simpele tip.

Maak afspraken met anderen om jezelf te kunnen controleren. Zorg ervoor dat je iemand kan bereiken (het liefste in je nabije omgeving) die je kan vertrouwen, bijvoorbeeld je moeder/kamergenoot/collega, die jou controleert op je werk. Deze persoon hoeft overigens geen kennis te hebben op het vakgebied of de studie, hij/zij moet alleen weten of jij je deadlines wel hebt weten te halen. Wanneer jij jezelf controleert en je hebt je niet aan de planning gehouden, zitten er geen consequenties aan vast. Vertel je dit echter aan iemand anders, kan schaamte ervoor zorgen dat je het volgende keer wel op tijd af hebt. Op deze manier creëer je een vangnet voor wanneer het echt mis gaat.

Conclusie

Wanneer alle stappen zijn voltooid is er een duidelijk overzicht van wat je per week moet doen. Zo weet je eenvoudig of je op schema ligt en wat je kan doen om vooruit te werken. Je hebt zelfs een vangnet geregeld voor als het mis gaat. Hou de planning goed bij, want een goede planning aan het begin is het halve werk.
© 2016 - 2025 Overenthousiast, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
PABO, de opleiding voor het basisonderwijsVeel jongens en meisjes dromen ervan om na de middelbare school de PABO te doen. Maar wat houdt de PABO precies in?
Studie: Alles over de propedeuseStudie: Alles over de propedeuseVolgt u een HBO opleiding? Dan krijgt u automatisch te maken met de term 'propedeuse'. Maar wat is een propedeuse nu pre…
De hbo opleiding: commerciële economieIn Nederland kun je veel verschillende soorten economische opleidingen volgen. Commerciële economie is een erg populaire…
Journalistiek: De OpleidingJournalistiek: De OpleidingDe hbo-opleiding journalistiek leidt je op tot een goede allround journalist. Deze opleiding duurt 4 jaar en bereidt je…

Machten: rekenregels en opgavenMachten: rekenregels en opgavenMachten liggen in 4 vwo aan de grondslag van de meeste trucjes om de 'x' uit te rekenen, maar niet alleen in 4 vwo wordt…
Slimme trucjes en tips die wiskunde makkelijker makenSlimme trucjes en tips die wiskunde makkelijker makenWiskunde is niet echt ieders favoriete schoolvak. Logica lijkt niet altijd even logisch en ingewikkelde formules zorgen…
Overenthousiast (9 artikelen)
Laatste update: 26-03-2019
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Studievaardigheden
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.