De toekomende tijd in het Zweeds

Als wij in het Nederlands spreken over de toekomst gebruiken we meestal gaan, zullen of moeten. In het Zweeds is er een streng onderscheid in welke woorden je gebruikt. In dit artikel een overzicht hoe je in het Zweeds iets over de toekomst kunt vertellen. Ska+ hele werkwoord.
Je gebruikt ska als je zeker weet dat je iets van plan bent en je er zelf invloed op kunt uitoefenen. Je neemt een eigen beslissing.
  1. Jag ska skicka ett brev till dig= Ik ga een brief naar je sturen.
  2. Jag ska bli författare= Ik word schrijver, ik ga schrijver worden.
  3. Man skulle göra vad man lovar= Men zou moeten doen wat men belooft

In zin 2 is het natuurlijk niet zeker of de spreker ook echt schrijver wordt, maar omdat het hier gaat over een beslissing die hij zelf neemt gebruik je toch ska. Skulle in zijn 3 is de verleden tijd van ska en betekent zou (moeten) Hiervoor kan je ook het woord bör gebruiken.

4. Du bör köpa en ny resveskan när du reser till Island= Je zou een nieuwe koffer moeten kopen als je naar IJsland gaat.

Kommer att+ hele werkwoord

Kommer att wordt gebruikt bij situaties waar de mens geen invloed op kan uitoefenen. Bijvoorbeeld de toekomst of het weer. Men spreekt een verwachting uit, maar kan er geen directe invloed op uitoefenen.
  1. Vädretrapporten sa att det kommer att regna i morgon bitti= Het weerbericht zei dat het morgenochtend gaat regenen.
  2. Om ni inte kommer till festen, kommer det att bli mycket tråkigt= Als julle niet op het feest komen wordt het erg saai.

Bij zin 1 gaat het over het weer, daar heeft de mens geen invloed op. Bij zin 2 spreekt iemand zijn verwachting uit, hij denkt dat het erg saai zal worden, maar misschien wordt het juist wel heel erg gezellig.

De gewone tegenwoordige tijdsvorm

Het is ook mogelijk om een zin gewoon in de tegenwoordige tijd te schrijven met een bijwoord van tijd erbij zoals morgen, volgende week, overmorgen, volgend jaar enz. In het Zweeds imorgon, i övermorgon, nästa år.

  1. Han reser till Stockholm imorgen= Hij gaat morgen naar Stockholm.
  2. Han flyttar till sin mormor nästa helg= Hij verhuist volgend weekend naar zijn oma.

Tänker+ hele werkwoord

Tänker betekent hier van plan zijn.
  1. Vi tänker resa till London i Maj= We zijn van plan om naar London te gaan in Mei.
  2. Vi tänker gå på semestern i Italien = We zijn van plan om op vakantie te gaan in Italie.

Het gebruik van måste in het Zweeds

Een Nederlander die net Zweeds leert en iets wil schrijven over de toekomst zal vaak een vorm van måste willen gebruiken, omdat dit vertaald moeten betekent. Maar måste gebruik je in het Zweeds alleen als het echt moet en er geen uitweg meer mogelijk is. Je kan in het Zweeds nooit zeggen aan het eind van een feestje. Jag måste gå nu. Je zal eerder zeggen Jag ska gå nu. Wanneer je een boete moet betalen kan je wel måste gebruiken.

1. Hon måste betala 1000 kronor för fortkortning = Zij moet 1000 kronen betalen voor te hard rijden.
Men kan hier ook få gebruiken, få betekent moeten, mogen en krijgen.

Dit zijn de vijf manieren om iets over de toekomst te vertellen. Denkt u goed aan het verschil tussen iets waar uzelf invloed op heeft en dat waar u geen invloed op heeft.
© 2010 - 2024 Hendrik, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Zweedse taal - De basisZweeds wordt voornamelijk gesproken in Zweden, maar ook indelen van Finland wordt Zweeds gesproken. In totaal wordt door…
De Zweedse taalHet Zweeds (svenska) is een Noord-Germaanse of Scandinavische taal met ongeveer 9 miljoen sprekers. Het is de officiële…
Zweeds: Het aangehecht lidwoordIn het Nederlands kennen wij het begrip aangehecht lidwoord niet. In de Noord-Germaanse talen, oftewel het Zweeds, Noors…

Werkwoorden vervoegen in het ZweedsWerkwoorden vervoegen in het Zweeds is vergeleken met het Nederlands zeer eenvoudig. Maar toch kent het Zweeds hierin we…
Passieve vorm van het werkwoord in het ZweedsIn het Zweeds bestaat er een passieve vorm van het werkwoord. Ook wel de lijdende vorm genoemd. Deze vorm wordt in het Z…
Bronnen en referenties
  • Britta Holm och Elizabethh Nylund deskriptiv svensk grammatik
Hendrik (32 artikelen)
Gepubliceerd: 04-04-2010
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Buitenlands
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.