De Zweedse taal - De basis

Zweeds wordt voornamelijk gesproken in Zweden, maar ook indelen van Finland wordt Zweeds gesproken. In totaal wordt door ongeveer 10 miljoen mensen Zweeds gesproken. Kenmerkend voor de Zweedse taal is de zangerige klank, waaraan vele meteen het Zweeds herkennen. Uitspraak is dan ook een belangrijk gedeelte van de Zweedse taal. Met een andere uitspraak heeft eenzelfde woord meerdere betekenissen.

Oorsprong

Het Zweeds bestaat sinds ongeveer 1000 jaar. Voor die tijd werd in heel Scandinavië dezelfde taal gesproken. Zweeds is, net als Nederlands, een Germaanse taal. Dit is de reden dat wij vaak woorden of klanken in het Zweeds herkennen. Toch kunnen Nederlanders en Zweden elkaar niet verstaan. Dit komt door de ontwikkeling die beide talen, afzonderlijk van elkaar, hebben doorgemaakt, maar ook doordat ze beide afstammen van een andere Germaanse tak. Zweeds stamt af van het Noord-Germaans, terwijl Nederlands van het West-Germaans afstamt.

Tellen in het Zweeds

NederlandsZweeds
Eenett
Tweetvå
Drietre
Vierfyra
Vijffem
Zessex
Zevensju
Achtåtta
Negennio
Tientio

Handige woordjes en zinnetjes

NederlandsZweeds
JaJa
NeeNej
Dag (afscheid)Hej då
AlsjeblieftVarsågod
Dank je welTack
Hoe gaat het?hur står det till?
GoedBra
SlechtDålig
Waar komt u vandaan?Var kommer du ifrån?
Ik kom uit NederlandJag kommer från Holland

Persoonlijke Voornaamwoorden


NederlandsZweeds
IkJag
JijDu
HijHan
Zij (ev)Hon
Hij/zij/het (als voorwerp)Den
HetDet
WijVi
Zij (mv)De
Jullie/uNi
MenMan

Het werkwoord ‘Zijn’

De vervoegingen van werkwoorden zijn in het Zweeds (meestal) heel simpel. Voor elke persoon wordt namelijk dezelfde werkwoordsvorm gebruikt. Kijk maar naar de vervoeging van het werkwoorden ‘zijn’ : vara en ‘spreken’ : att tala

NederlandsZweedsNederlandsZweeds
ik benJag ärik spreekJag talar
jij bentDu ärjij spreektDu talar
zij isHon ärhij spreektHan talar
wij zijnVi ärwij sprekenVi talar
jullie zijnNi ärjullie sprekenNi talar
zij zijnDe ärzij sprekenDe talar
© 2008 - 2025 Ilsebo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Vanaf 2021 is InfoNu gestopt met het publiceren van nieuwe artikelen. Het bestaande artikelbestand blijft beschikbaar, maar wordt niet meer geactualiseerd.