Een essay schrijven
Een essay schrijven is voor veel mensen een lastige opgave, waar zij erg tegenop zien en vaak ook niet goed uitkomen. Een goede essay schrijven is dan ook niet eenvoudig en er is veel voorwerk voor nodig. Met de volgende tien eenvoudige stappen kun je een geweldige essay schrijven die aan de regels voldoet.
Een essay schrijven; hoe doe je dat?
Een essay schrijven betekent onderzoek doen, analyses maken, de zaken overdenken, argumenten aandragen en de lezer overtuigen. Een essay wordt dan ook vaak vergeleken met een betoog. Een betoog is echter in de meeste gevallen uitgebreider en heeft extra schema’s nodig, als bijvoorbeeld een argumentenstructuur. Een essay schrijven doe je natuurlijk ook niet binnen een dag, maar je hoeft er ook geen maanden mee bezig te zijn. Op veel scholen wordt je vroeg of laat gevraagd een essay te schrijven, maar ook binnen het bedrijfsleven kan het nodig zijn een essay te schrijven om collega’s, leidinggevenden of misschien wel de eigenaar van de onderneming ergens van te overtuigen. Wij geven je tien stappen die jou helpen een goed en compleet essay te schrijven.
Stap 1: Een essay schrijven op basis van research
Je kunt geen essay schrijven puur op basis van je eigen gedachten. Het is nodig onderzoek te doen. Research (onderzoek) is dan ook een belangrijk eerste punt. Op basis hiervan kun je verder met de volgende punten om je essay te schrijven. Bepaal je onderwerp en stel een duidelijk standpunt. Het is belangrijk alles rondom het onderwerp te onderzoeken. Zorg dat je een specialist wordt op het gebied, zodat je alle vragen over het onderwerp juist kunt beantwoorden als het nodig is.
Stap 2: Analyseren en argumenteren
Je gaat nu het eerste deel van je essay schrijven; de omschrijving van het onderwerp. Nadat je het onderwerp hebt onderzocht en alles weet wat relevant is, kun je zelf een duidelijk standpunt innemen, dat gebaseerd is op feiten. In dit eerste deel van je essay maak je duidelijk waar het om gaat. Geef stellingen die met het onderwerp te maken hebben. Stel dat je een essay gaat schrijven over de inzet van studiegenoten of collega’s. Begin dan niet met een bewering dat alle studiegenoten/collega’s slechts een dag besteden aan een werkstuk, terwijl het maken van een goed werkstuk minimaal een week werk vereist. Als je deze stelling wilt aandragen, dan moet je hier onderzoek naar doen. Geef vooraf een vragenlijst uit en vraag aan de personen in te vullen (al dan niet anoniem) hoeveel uren zij aan een werkstuk besteden. Je kunt nu je bewering bewijzen met de uitkomsten van dit onderzoek. Analyseer wat anderen beweren, wat jij beweert en waar de feiten liggen. Waar draait het om en wat moet er veranderen?
Stap 3: Kijk eens naar jezelf!
Jij bent jij en je hebt een andere mening dan wie dan ook. Hoewel veel mensen vaak dezelfde mening delen, doen zij dit vaak op basis van andere argumenten. Ga daarom eens bij jezelf na waarom jij een standpunt hebt aangenomen. Wat zijn jouw persoonlijke argumenten? Het is belangrijk dat je dieper in jezelf zoekt naar de antwoorden en niet kiest voor de antwoorden die het eerst binnenschieten. Zeker als een grotere groep personen eenzelfde essay moet schrijven, is het belangrijk dat jouw essay eruit springt met originele argumenten die van binnenuit komen. Argumenten die alleen jij hebt. Dat maakt indruk! Schrijf deze argumenten op en zorg ervoor dat je het helder houdt.
Stap 4. Wat is het hoofdargument?
Heb je goed nagedacht over jouw argumenten en ben je tot de conclusie gekomen dat je meerdere originele argumenten hebt, die niemand anders heeft? Kies dan het belangrijkste en meest originele argument en maak van dit argument jouw persoonlijke stelling waar de rest van het essay om draait. Dit is jouw mening, jouw argument en jij vindt dat de lezer kennis moet maken met deze stelling en hierover nadenkt.
Stap 5. Deel je essay duidelijk in
Als je een essay gaat schrijven, het daadwerkelijke essay dat na het voorwoord van stap 2 komt, dan is het aan te raden een vaste indeling aan te houden. Een essay moet vooral helder en overzichtelijk zijn. Kortom, een scherpe structuur die uitnodigt om verder te lezen. Maak hoofdstukken en deel deze in alinea’s met subkoppen in. Zorg dat je niet teveel prijs geeft in de titels. Hou het het liefst op een enkel woord of een korte zin. Zo stimuleer je de lezer om verder te lezen. De lezer moet zich afvragen: Wat bedoelt de schrijver nu eigenlijk met deze titel?
Stap 6: Een pakkende inleiding schrijven
Nu komt dan toch echt het onderdeel dat je daadwerkelijk aan je essay gaat schrijven. Je begint met de inleiding. Houd deze kort en bondig, maar zorg wel dat het helder is. Het is goed om in gedachten te houden dat de aanleiding de lezer pakt of loslaat. Dat wil zeggen; de lezer leest eerst de inleiding en besluit daarop of het de moeite waard is om de rest te lezen. Je inleiding moet dan ook pakkend genoeg zijn om ervoor te zorgen dat de lezer ervoor gaat zitten! Geef je stelling weer en maak duidelijk waar jij naartoe wilt met deze stelling.
Stap 7: Hoofdstukken, voetnoten en alinea’s
Hier begint het doel van je essay; het schrijven van duidelijke hoofdstukken waarin je de gekozen stelling centraal houdt. Schrijf de hoofdstukken eerst voor jezelf op en bekijk of de hoofdstukken echt ‘nodig’ zijn. Breng het aantal terug naar het nodige aantal hoofdstukken en geef deze duidelijke titels. Onder de titel begin je niet direct met de tekst, maar met enkele voetnoten. Wat leest men in het hoofdstuk? Kom niet direct met een hele lijst voetnoten, maar verdeel het hoofdstuk netjes over een aantal delen, die je aangeeft met voetnoten. Deze delen ga je vervolgens in het hoofdstuk beschrijven in enkele alinea’s. Hou het zo kort en concreet mogelijk!
Stap 8: Het eindwoord van je essay
Als je alles helder hebt omschreven in je essay, dan ben je toe aan de conclusie, ofwel het eindwoord. Waarom heb je geschreven wat je hebt geschreven, waarom wil je dat de lezer weet waar jij staat binnen dit onderwerp en wat wil je bereiken? Aan het begin van je essay heb je jezelf een vraag gesteld. Op basis hiervan heb je een onderzoek ingesteld, ben je gaan analyseren en heb je hoofdstukken geschreven. Wat is het duidelijke en korte antwoord op deze beginvraag? Beschrijf deze in je conclusie.
Stap 9: Waar heb je de informatie vandaan?
Je essay is nu compleet geschreven, maar heb je dit volledig zelf gedaan? Waarschijnlijk heb je gebruik gemaakt van boeken, internetpagina’s of bijvoorbeeld krantenknipsels. Schrijf altijd op wat je hebt gebruikt om jouw standpunt te onderbouwen. Welke bronnen hebben bijgedragen aan de compleetheid van jouw essay? De bronvermelding is zeer belangrijk, niet alleen om mensen te laten zien dat je veel onderzoek hebt verricht, maar ook om de maker van deze stukken te vermelden, als zijnde ‘bedankje’. Je mag natuurlijk nooit complete teksten van een ander overnemen, maar je mag de informatie wel herschrijven. Beweer dan niet dat het van jezelf is, maar zet er netjes bij van welk stuk tekst het afkomstig is. Zo voorkom je ook problemen met de schrijver van het betreffende originele stuk.
Stap 10: Corrigeren, schrappen en toevoegen
Je essay is nu volledig afgerond. Print deze uit en neem even de tijd om het hele stuk hardop voor te lezen, aan jezelf of aan iemand anders. Zo zie je eventuele fouten sneller en hoor je welke zinnen niet goed lopen. Maak aantekeningen op de prints en corrigeer dit. Schrap zinnen die je achteraf onnodig vindt en voeg eventueel missende informatie bij. Druk de tekst nogmaals af en lees het later nog een keer door. Blijf dit doen tot je een goedlopend en foutloos geheel in handen hebt. Je essay is nu uitstekend om in te leveren!