Een conclusie schrijven

Een conclusie schrijven Een conclusie schrijven is belangrijk als duidelijke afronding van een betoog, een scriptie of bijvoorbeeld een werkstuk. Echter, een conclusie schrijven is niet eenvoudig. Wat zijn nu de belangrijkste zaken? Welke vragen heb je weten te beantwoorden in het betreffende stuk en wat moet je nog meer in de conclusie schrijven? Hier vind je alle informatie die je nodig hebt.

Een conclusie schrijven; waarom eigenlijk?

Veel mensen zijn van mening dat het eigenlijk onzin is om een conclusie te schrijven. Alle informatie staat immers in de voorgaande tekststukken en eventuele bewijsvoeringen. Hier kan iedereen toch een conclusie uittrekken? Natuurlijk kan dat, maar het gaat om jouw conclusie. Jij wilt iets duidelijk maken en wat jij precies duidelijk hebt willen maken, dan kun je in de conclusie schrijven. Veel werkstukken, essays en betogen zijn bedoeld om de lezer te overtuigen en niet om informatie weer te geven, al is de informatie wel belangrijk om de argumenten te onderbouwen. Je dient een conclusie te schrijven om weer te geven waar jouw argumenten en tekststukken naartoe leiden.

Wat ga je in de conclusie schrijven?

Het is belangrijk dat je de conclusie gaat schrijven op basis van de stukken die voorafgaand aan de conclusie beschreven zijn. Betrek geen zaken in de conclusie die niet beschreven staan in deze tekststukken en haal ook geen argumenten aan die je niet hebt onderbouwd in de voorgaande tekststukken. De conclusie bevat geen nieuwe argumenten, geen nieuwe inzichten en geen nieuwe informatie. Je trekt je conclusie uit beschreven stukken, die jij hebt opgenomen in het complete stuk. Uiteraard mag je hier wel gebruikte bronnen bij betrekken.

In welke volgorde ga je de conclusie schrijven?

Er is geen vastgestelde volgorde die je aan moet houden als je een conclusie gaat schrijven. Echter, een logische volgorde is natuurlijk wel gewenst. Je werkt immers opbouwend en alles dient op de juiste wijze te verlopen. Als je een conclusie gaat schrijven, dan kun je het beste de volgende volgorde aanhouden:

  • Start met een korte samenvatting van het onderwerp. Heb je bij de start van het stuk een bepaalde vraag gesteld of een probleem vastgesteld, kom hier dan op terug en beschrijf deze nog eens.
  • Ga nu aan de slag met de bevindingen. Tijdens het onderzoek en het analyseren van resultaten heb je bepaalde feiten boven tafel weten te krijgen die relevant zijn. Ook hier kun je conclusies uit halen. Deze conclusies en resultaten omschrijf je helder en kort in de eindconclusie.
  • Als je aan de start van het stuk een hoofdvraag hebt gesteld, dan ga je deze nu beantwoorden, na het omschrijven van je bevindingen. Met deze informatie kun je de hoofdvraag duidelijk beantwoorden. Heb je een probleem vastgesteld als basis voor de scriptie, dan ben je nu in staat om een oplossing aan te dragen. Kortom, omschrijf nu het antwoord op de hoofdvraag of de probleemoplossing.
  • Heb je vooraf een bepaalde doelstelling gesteld? Ga dan nu over tot het omschrijven van de doelstelling en het vaststellen of de doelstelling inderdaad behaald is.

Hou het kort en bondig

Het is aan te raden tijdens het schrijven van het stuk al enkele notities te maken over conclusies die je uit bepaalde tekststukken kunt trekken. Ben je bang dat de eindconclusie te lang wordt, dan kun je ervoor kiezen ieder apart hoofdstuk te voorzien van enkele hoofdstuk gerelateerde conclusies. Dit bespaart ruimte in de eindconclusie. Door alle conclusies al tijdens het schrijven te noteren, heb je aan het einde een goede lijst met conclusies die je kunt gaan weerleggen in de eindconclusie. Hieruit kun je een belangrijke selectie maken. Het is belangrijk dat je conclusie niet meer dan 500 woorden telt. Kies daarom de meest belangrijke bevindingen die je hebt kunnen vaststellen en omschrijf deze in de conclusie.

Lees verder

© 2011 - 2020 Marensa, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Conclusie schrijvenConclusie schrijvenEen scriptie, werkstuk of rapport sluit je af met het schrijven van een conclusie. Het is niet eenvoudig om een duidelij…
Voorwoord & nawoord schrijvenVoorwoord & nawoord schrijvenEen voorwoord of nawoord schrijven is niet verplicht, maar komt wel vaak naar voren bij het schrijven van een werkstuk,…
Het maken van een verslag bij een proefAls je met scheikunde of natuurkunde een proef hebt gedaan, moet je meestal een verslag schrijven. Het is alleen niet al…
Betoog, hoe schrijf je de tekst voor een betoog?Betoog, hoe schrijf je de tekst voor een betoog?Er zijn vele teksten die geschreven worden. Weinig teksten kunnen echter de lezer vaak echt overtuigen. Schrijven van ee…

Een voorwoord schrijvenEen voorwoord schrijvenEen voorwoord schrijven voor een werkstuk is vaak een lastige taak. Het is immers het eerste stuk tekst dat de lezer te…
Een essay schrijvenEen essay schrijvenEen essay schrijven is voor veel mensen een lastige opgave, waar zij erg tegenop zien en vaak ook niet goed uitkomen. Ee…
Bronnen en referenties
  • Linux Only
  • TMC Katwijk
  • Sem4U

Reageer op het artikel "Een conclusie schrijven"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Fardin Uddin, 06-12-2015 19:37 #1
Heel erg bedankt voor de uitleg. Nu snap ik beter wat een conclusie is ;) Reactie infoteur, 30-12-2015
Heel graag gedaan :)

Groetjes, Marensa

Infoteur: Marensa
Gepubliceerd: 17-10-2011
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Werkstuk
Special: Werkstukken schrijven
Bronnen en referenties: 3
Reacties: 1
Schrijf mee!