De Cito-toets oefenen

De Cito-toets oefenen De Cito-toets in groep 8 bepaalt voor een groot deel naar welk niveau de kinderen zullen gaan op het voortgezet onderwijs. Om die reden oefenen veel ouders met hun kind voor de toets. Het oefenen van de Cito-toets kent zowel voor- als nadelen.

De Cito-toets oefenen

Het oefenen van de Cito-toets oefenen komt voor veel ouders neer op het inoefenen van Cito-stof. Daarbij worden oude toetsen gebruikt of materiaal dat heel makkelijk te bestellen is. Op zich is er niks mis met het oefenen van de Cito-toets, daar kinderen gewend raken met de toets. Ook kan hun zelfvertrouwen toenemen wanneer ze de toets hebben leren kennen in hun vertrouwde thuisomgeving goede scores halen. Maar de Cito-toets kan ook geoefend worden om verkeerde redenen. Het verhogen van het uitstroomniveau en het advies van de leerkrachten in groep 8 mag niet het doel zijn van het oefenen voor de Cito-toets.

Cito-stress

Het is geen geheim dat veel kinderen de laatste jaren last hebben van cito-stess, een verschijnsel dat steeds serieuzere vormen aan begint te nemen. Het oefenen van de Cito-toets zou kunnen helpen om deze stress af te laten nemen, mits dus om de juiste reden geoefend wordt.
Onderzoeken en ervaringen van docenten en remedial teachers wijzen uit dat het oefenen van de Cito-toetsen een positief effect heeft op het zelfvertrouwen van kinderen. Door te oefenen komen kinderen goed beslagen ten ijs. Ze zijn voorbereid op de toets en zullen, in negen van de tien gevallen, op hun niveau scoren.

Voordelen

Zoals gezegd kan het oefenen voor de Cito-toets geen kwaad, zeker niet als het tot doel heeft de toets eigen te maken. Veel kinderen ervaren namelijk Citostress als de Cito-toets tevoorschijn komt. Ze klappen dicht, slapen niet meer en zijn zenuwachtig. De Cito-toets is een vrij geladen toets en kinderen weten heel goed wat er van de toets af kan hangen. Door de toets thuis te oefenen en te laten ervaren dat het allemaal wel meevalt, kan de angst voor de toets bij kinderen worden weggenomen en zullen zij veel beter in hun vel zitten als de toets echt gemaakt moet worden.
Tevens is het een voordeel omdat nog eens gekeken kan worden waar kinderen tegenaan lopen bij het maken van de toets. Zo kunnen vaardigheden nog eens rustig geoefend worden, zodat het kind helemaal bij is.

Nadelen

De Cito-toets oefenen om een hoger niveau te krijgen is absoluut niet aan te raden. Het grote nadeel zit hem erin dat het kind dat mogelijk boven niveau presteert en ook boven niveau wordt geplaatst op het voortgezet onderwijs. Uiteindelijk zal dan toch blijken dat het kind niet op het gepaste niveau zit en moet het worden teruggeplaatst. Voor kinderen is dit een verschrikkelijke ervaring. Behalve het idee dat ze ‘gefaald’ hebben worden ze ook uit een vertrouwde groep gehaald.
De Cito-toets oefenen kan dan heel nadelige gevolgen hebben.

Tips voor het oefenen van de Cito-toets

Wilt u met uw kind oefenen voor de Cito-toets? In dat geval zijn er een aantal tips die u en uw kind daarbij kunnen helpen:
  • Laat zien dat u niet teveel waarde hecht aan de uitslag van de Cito-toets. Daarmee zet u uw kind minder onder druk en zal hij of zij minder spanning ervaren.
  • Doe veel leuke dingen met uw kind tijdens de Cito-toets zelf. Dit is goed om de aandacht af te leiden en uw kind zich te laten ontspannen.
  • Maak de toets zelf ook eens. Dan weet u wat er wordt gevraagd en kunt u uw kind mogelijk veel beter helpen.
  • Doe niet meer dan één of twee toetsen per dag. Zo blijft het voor uw kind leuk en te behappen.

Meer weten over de Cito-toets

Als u meer te weten wil komen over de Cito-toets, is er op internet veel informatie te vinden. Zo vindt u op de Cito-startpagina vele links naar informatie over de toets. Ook is er online informatie te vinden over de uitslag van de Cito-toets.
© 2013 - 2024 Jufjose, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gratis online Cito oefenen voor groep 6, 7 en 8De meeste basisscholen in Nederland gebruiken het leerlingvolgsysteem (LVS) van Cito om de leerlingen in hun leerontwikk…
Oefenen voor de CITO-toets: TaalHet onderdeel Taal uit de CITO-Eindtoets is voor veel kinderen een lastig onderdeel. Spelling, begrijpend lezen en woord…
De Centrale Eindtoets (Cito) voor groep 8De Centrale Eindtoets (Cito) voor groep 8De Centrale Eindtoets (opvolger van de Cito-toets) is een toets die door de meeste basisscholen gekozen wordt als eindto…
Onverwacht slechte Cito-score? Overdoen? De NIO-toetsOnverwacht slechte Cito-score? Overdoen? De NIO-toetsDe score voor de Cito-toets is in belangrijke mate bepalend voor de keuze van een vervolgopleiding van een kind. Is de s…

De CITO-EindtoetsIn groep 8 van het basisonderwijs maken de meeste kinderen de CITO-Eindtoets. Deze toets wordt gebruikt om inzicht te kr…
Leerlijnen op schoolLeerlijnen op schoolOp school wordt geleerd. Dat is tenminste wat u als ouder van een school verwacht. Meestal bemoeien ouders zich niet zoz…
Jufjose (3 artikelen)
Laatste update: 18-02-2017
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Methodiek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.