Toetsen, examens, tentamens: open vragen

Toetsen, examens, tentamens: open vragen Iedere schoolcarrière staat er bol van: toetsen, testen, examens, tentamens, proefwerken, overhoringen. Met wat kennis van hoe de vier mogelijke soorten open vragen in elkaar gezet worden, kun je makkelijker voor het tentamen leren en betere scores halen op je proefwerken. Word test-smart met dit artikel!

Introductie

Bron: Ramdlon, PixabayBron: Ramdlon, Pixabay
Dit artikel zal vier verschillende soorten open vragen behandelen: kennis-, analyse-, evaluatie- en synthesevragen. Eerst wordt ingegaan op hoe deze vragen gemaakt worden, gevolgd door een onderdeel met uitleg hoe je beantwoording het beste aan kan pakken. Op die manier krijg je inzicht in de strategie die nodig is om deze vragen beter te beantwoorden. Omdat je bij open vragen een langer antwoord moet schrijven, is het goed om een idee te hebben van het schrijfproces zodat je een goed samenhangend antwoord geeft.

Vier soorten vragen

We kunnen vier soorten open vragen onderscheiden: kennis-, analyse-, evaluatie- en synthesevragen. Het is uiteraard van belang voor een goed antwoord om de vraag zorgvuldig te lezen. Het kan zijn dat de tester een limiet instelt van het aantal woorden, dus hier moet je je zo goed mogelijk aan houden. Het komt ook voor dat het antwoord gebaseerd is op extra bronnen die gegeven worden, bijvoorbeeld een spotprent, korte tekst, foto, grafiek, etc.

Vraagwoorden als hoe, wat, waarom worden gebruikt in open vragen / Bron: Maialisa, PixabayVraagwoorden als hoe, wat, waarom worden gebruikt in open vragen / Bron: Maialisa, Pixabay
Kennisvragen
Dit soort open vragen komen vaker voor op de middelbare school. Het doel van een kennisvraag is om te toetsen of je bepaalde feiten uit de lessen nog weet en of je deze op een logische manier kan samenvatten. Het kan gaan om de definitie van een woord, een lijstje van gerelateerde onderwerpen, de onderdelen van een proces, etc. Sommige kennisvragen behoeven enkel een kort antwoord, terwijl andere om uitgebreidere uitleg vragen. Logische organisatie van je antwoord is ofwel in volgorde van belangrijkheid of chronologisch.

Voorbeelden
Biologie: Leg uit hoe fotosynthese in zijn werk gaat.
Tekenen: Wat zijn de drie primaire kleuren?
Verzorging: Wat zijn de zeven stappen om goed je handen te wassen?

Analysevragen

Dit soort open vragen komen op alle niveaus voor. Het doel is om te kijken of je de nieuwe kennis die je hebt opgedaan, kan gebruiken in een nieuwe situatie. Het gaat dus om het toepassen van je kennis. Logische organisatie van je antwoord laat zien wat de verschillende onderdelen zijn, wat elk onderdeel is en hoe ze samen het geheel vormen.

Voorbeelden
Psychologie: Nederlanders hebben veel verschillende verzekeringen wat gezien kan worden als risico-mijdend gedrag. Noem twee andere voorbeelden waaruit dit gedrag naar voren komt in de Nederlandse samenleving.
Grammatica: Geef twee verschillende interpretaties voor de grammaticale functie van leeg in de zin Hij eet zijn bord leeg.
Amerika-studies: In hoeverre zien we de invloed van Manifest Destiny terug in de huidige Amerikaanse politiek?

Evaluatievragen

Dit zijn vragen waarbij je om je mening gevraagd wordt. Het doel is om te kijken of je die opinie goed kan onderbouwen met wat je in de lessen geleerd hebt. Over het algemeen is het niet van belang wat je mening is: je score hangt niet af van je keuze voor ja of nee, voor of tegen. De bedoeling is dat je goed bewijs kan aanleveren. Het gaat meer om je vaardigheden in redenatie en het benutten van je kennis om je argument op te bouwen. Logische organisatie van je antwoord is je mening duidelijk geven in het begin en deze ondersteunen met feiten, data en voorbeelden.

Voorbeelden
Didactiek: Wat is volgens jou de beste methode om discipline in de klas te houden?
Geschiedenis: De VOC ging ten onder om een aantal verschillende redenen. Welke reden is naar jouw mening de belangrijkste?
Aardrijkskunde: Rivieren kunnen verlegd worden om de scheepvaart te bevorderen. Ben je voor of tegen dit soort activiteiten en waarom?

Synthesevragen

Deze laatste vraagsoort omvat alle drie vorige. Om goed te antwoorden heb je kennis nodig van wat er behandeld is, moet je de situatie kunnen analyseren en je mening geven. Logische organisatie van je antwoord is een opening met je mening of idee, ondersteuning hiervan met feiten, data en voorbeelden gevolgd door een conclusie.

Voorbeelden
Demografie: Bekijk de bevolkingsgrafieken van land X in 1900 en 2000. Benoem de grafieken en geef enkele verklaringen voor de verschillen.
Journalistiek: Lees het bijgevoegde krantenartikel en beoordeel het op correct gebruik van journalistieke principes. Hoe kan volgens jou dit artikel verbeterd worden?
Marketing: Schrijf een plan voor de promotie van haarkleuring voor mannen. Het voorstel dient rekening te houden met de doelgroep en een budget van 450.000 euro.

Het schrijfproces in het kort

Een antwoord op een open vraag / Bron: Globalism Pictures, Flickr (CC BY-2.0)Een antwoord op een open vraag / Bron: Globalism Pictures, Flickr (CC BY-2.0)
De beoordelaar moet proberen om je antwoord op inhoud te scoren, niet op vorm. Maar een duidelijk handschrift, heldere organisatie en goede logica kunnen deze taak vergemakkelijken voor de beoordelaar waardoor je beter zal scoren. Om ervoor te zorgen dat je antwoord goed is opgezet, volg je de stappen in het schrijfproces:
  1. Nadenken/brainstormen: Bepaal welke informatie nodig is voor het antwoord. Schrijf wat gedachten op papier.
  2. Organiseren: Kijk naar je notities en bepaal welke hiervan je gaat gebruiken en in welke volgorde.
  3. Schrijven: Schrijf een eerste kladversie van je antwoord.
  4. Herschrijven: Bekijk je eerste versie kritisch en bepaal of er zaken verder moeten worden uitgelegd of dat je misschien van het hoofdonderwerp bent afgeweken. Controleer de organisatie en verduidelijk de verbindingen waar nodig. Vergeet niet spelling, grammatica en interpunctie te controleren zodat de beoordelaar je antwoord makkelijk kan nakijken. Indien nodig, herschrijf je hele antwoord in een nette versie.

Lees verder

© 2011 - 2024 Jantrao, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het maken van meerkeuze tentamensHet maken van meerkeuze tentamensEen meerkeuze tentamen lijkt makkelijker dan het is. Meestal denkt men dat een meerkeuze tentamen makeklijker is dan een…
Theorie-examen online oefenen: de beste websites op een rijTheorie-examen online oefenen: de beste websites op een rijWie binnenkort het theorie-examen voor zijn of haar rijbewijs moet afleggen, kan daar op verschillende manieren voor oef…
Examens, tips om goed te leren voor je eindexamensOp school heb je proefwerken, tentamens, toetsen, mondelinge en schriftelijke overhoringen. Allemaal verschillende toets…
Cito-scores interpreterenCito-scores interpreterenDe Cito-toets die eind groep 8 wordt afgenomen is bij de meeste mensen wel bekend. Er worden op de meeste scholen echter…

Examenstress, wat nu gedaan?De examenperiode is voor veel jongeren zwaar. Ze ervaren stress, zowel lichamelijk als psychisch. Voor sommigen lijkt de…
Certificate of Proficiency in English (CPE): Use of EnglishCertificate of Proficiency in English (CPE): Use of EnglishCPE is een examen voor Engels op het hoogst mogelijke niveau. Het deel Use of English is het derde deel van het schrifte…
Bronnen en referenties
Jantrao (202 artikelen)
Laatste update: 30-05-2015
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Examen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.