Profielwerkstuk: geschiedenis & aardrijkskunde combineren
Als je in de bovenbouw van havo of vwo zit, is het zover: je moet een profielwerkstuk (pws) maken. Het onderwerp van je profielwerkstuk hoort aan te sluiten bij een vak dat je kiest. Ook kan je ervoor kiezen om twee vakken te combineren. Je kunt bijvoorbeeld de vakken geschiedenis en aardrijkskunde combineren. Welke pws-onderwerpen passen bij de combinatie aardrijkskunde en geschiedenis?
Op sommige scholen is het verplicht om twee vakken te combineren. Op andere scholen is het juist niet toegestaan om vakken te combineren. Het is daarom belangrijk dat je eerst de regels van je school uitzoekt.
Geschiedenis en aardrijkskunde is een combinatie die vaak wordt gekozen. Welke profielwerkstuk-onderwerpen passen bij de combinatie aardrijkskunde & geschiedenis?
Landen
Als onderwerp zou je een land kunnen kiezen, waar we doorgaans niet veel van af weten. Vervolgens kun je je met de deelvragen richten op het klimaat, het landschap, de geologie, de flora en fauna en de geschiedenis van het land. Met je vragen kun je eigenlijk alle kanten op!
Ten eerste kan je onderzoeken hoe het land is ontstaan. Ten tweede kan je de huidige geografische situatie van het land beschrijven. Laten we IJsland als voorbeeld nemen. IJsland is een eilandenstaat die zo'n 20 miljoen jaar geleden is ontstaan door vulkaanuitbarstingen in de Atlantische Oceaan. Voor je profielwerkstuk kun je je richten op deze historische gebeurtenis. Daarna kan je de huidige geografische situatie van IJsland beschrijven. IJsland heeft een interessante geografie met bijvoorbeeld gletsjers en natuurbaden. Een ander belangrijk kenmerk van het landschap is dat er zeer weinig bomen zijn.
Een andere optie is dat je onderzoekt wat de invloed van de geografische ligging is op de handelsgeschiedenis van een land. IJsland ligt geografisch gezien bijvoorbeeld ver weg van Europa. Hoe verliep de handel tussen IJsland en de andere Europese landen?
Landen waar je je pws over zou kunnen schrijven
- Cuba
- Georgië
- Liechtenstein
- Madagaskar
- Panama
- Rwanda
- Swaziland
- Tadzjikistan
- Tuvalu
- Vanuatu
Steden
In plaats van een land kun je ook een stad kiezen als onderwerp. Ook hierbij is het belangrijk om je deelvragen aan te laten sluiten bij de vakken aardrijkskunde en geschiedenis.
Je kunt je bijvoorbeeld richten op de invloed van de geografische ligging op de geschiedenis van de stad. Laten we de Turkse stad Istanbul als voorbeeld nemen. Deze stad heeft een interessante ligging. Istanbul is namelijk de enige stad ter wereld die op twee werelddelen ligt: Azië en Europa. Istanbul vormt dus een brug tussen het oosten en het westen. De stad heeft daardoor een belangrijke rol gespeeld voor het Romeinse Rijk, het Byzantijnse Rijk en het Ottomaanse Rijk.
Steden waar je je pws over zou kunnen schrijven
- Athene
- Caïro
- Maastricht
- Oslo
- Paramaribo
- Praag
- Rome
- Tokio
- Utrecht
- Venetië
Ook leuk is om de geografie en geschiedenis van je eigen woonplaats te onderzoeken.
Gebeurtenissen
Sommige gebeurtenissen uit onze geschiedenis hebben ook te maken met aardrijskunde. Denk bijvoorbeeld aan de
Golfoorlogen. Een bekende visie is dat de brandstof olie het centrale doel was van deze oorlogen. Je kunt je profielwerkstuk over één van de Golfoorlogen schrijven. Er zijn natuurlijk ook andere gebeurtenissen met een enigszins aardrijkskundige achtergrond.
Andere onderwerpen waar je je pws over zou kunnen schrijven
- Drieslagstelsel
- Ontdekkingsreizen
- Ontwikkeling van de meteorologie
Natuurrampen
Je kunt je profielwerkstuk ook over een natuurramp uit de geschiedenis schrijven.
Jaar zonder zomer is een voorbeeld van zo’n gebeurtenis. In 1816 bleef de zomer uit in Noord-Europa en het noordoosten van de Verenigde Staten. Deze gebeurtenis had vele gevolgen. Zo ontstond er hongersnood door de misoogst.
Andere natuurrampen waar je je pws over zou kunnen schrijven
- Aardbeving in Roemenië in 1977
- Grote Chileense Aardbeving in1960
- Sint-Cyriacus-orkaan in 1899
- Stormvloed van 1962
- Watersnoodramp van 1953
Duik eens in oude kranten om te lezen hoe deze natuurrampen destijds werden beschreven!
Aardrijkskundigen
Een geograaf of een aardrijkskundige is een wetenschapper die zich bezighoudt met het beschrijven van landschap, het bestuderen van het aardoppervlak, het in kaart brengen van culturen, enzovoorts.
Je zou je profielwerkstuk over een bekende aardrijkskundige uit de geschiedenis kunnen schrijven. In je profielwerkstuk kun je je richten op de ontdekkingen van de betreffende aardrijkskundige.
Aardrijkskundigen waar je je pws over zou kunnen schrijven
- Abraham Ortelius
- Cornelius Marius Kan
- Hekataios van Milete
- Pierre Jean Baptiste Charles Robidé van der Aa
- Walter Christaller
Het kan ook interessant zijn om je profielwerkstuk over het schilderij
De geograaf van Johannes Vermeer te schrijven. Dit is een schilderij waarop een aardrijkskundige in zijn werkkamer te zien is. Het is niet bekend wie de afgebeelde aardrijkskundige is. Sommigen beweren dat het Antoni van Leeuwenhoek is. Voor je profielwerkstuk zou je kunnen uitzoeken wie Antoni van Leeuwenhoek is en of het denkbaar is dat hij afgebeeld is op het schilderij.