10 tips bij het schrijven van je afstudeerscriptie

10 tips bij het schrijven van je afstudeerscriptie Veel studies rond je af met het schrijven van een afstudeerscriptie. Met name bij hbo- en wo-opleidingen toetsen ze de studenten op het doen van wetenschappelijk onderzoek en het rapporteren daarvan. Deze vaardigheden worden steeds belangrijker nu de wetenschap zich op alle gebieden steeds verder ontwikkeld. Echter kan het schrijven van een afstudeerscriptie nog vrij lastig zijn. Er zijn veel boeken te lezen en lessen te volgen over hoe je een goede afstudeerscriptie moet schrijven. Het kan daarnaast ook handig zijn om een aantal basistips te kennen om je scriptie zo optimaal mogelijk op papier te kunnen zetten.

Laat anderen nakijken

Iedereen heeft een eigen manier van schrijven en manier van verwoorden. Dit is niet per definitie een probleem maar bij het schrijven van een scriptie is het van belang dat iedereen jouw tekst goed kan begrijpen en lezen. Het is daarom slim om je scriptie te laten nalezen door een ander. Dit kan een vriend of vriendin zijn maar ook een vader of moeder. Daarbij is het wel verstandig om het ook te laten lezen door iemand die meer kennis heeft van het onderwerp. Deze persoon kan betere inhoudelijke feedback geven dan iemand die verder geen kennis heeft van je vakgebied.

Leg je werk even weg

Het schrijven van een scriptie kan soms een echte sleur worden. Het wordt dan moeilijk om nog fouten te zien en de samenhang van je tekst te bewaken. Op die momenten is het verstandig om die specifieke paragraaf of alinea voor één of twee dagen weg te leggen. In de tussentijd kun je aan de slag gaan met iets anders en/of tijd vinden om te ontspannen. Als je vervolgens verder gaat aan de tekst kijk je weer met een frisse blik naar je verwoordingen en mogelijke fouten.

Niet bang zijn om te schrappen

Als je verder vordert in je scriptie komt er steeds meer op papier te staan. Je investering groeit en het voelt goed dat je voortgang boekt. Vaak is het dan lastig om stukken te schrappen of korter te maken. Probeer dat wel te doen daar waar mogelijk. Het is een veel gemaakte fout om er eindeloos tekst bij te typen, vooral na het krijgen van feedback. Maar het is niet je doel om een lange tekst te schrijven, je wil je verhaal vertellen en daarvoor moet je soms wat schrappen. Dat kunnen zinnen zijn maar ook hele paragrafen. Onthoud wel dat je een goede balans vindt hierin, te veel schrappen is zonde.

Stel jezelf de belangrijkste vraag: wat wil ik zeggen?

Eén van de valkuilen tijdens het schrijven van een scriptie is dat je te veel en te omslachtig formuleert. Het is de bedoeling dat iedereen één interpretatie kan geven van wat jij de lezer wil vertellen. Het is daarom erg belangrijk dat je voor jezelf helder hebt wat je wil zeggen. Dat lijkt voor de hand liggend, maar het kan nog vrij lastig zijn om dit in je hele scriptie voor elkaar te krijgen. Probeer met een aantal steekwoorden te bepalen wat je per hoofdstuk, alinea en zin wil vertellen. Sommige stukjes zullen makkelijker gaan dan andere. Dus ben niet bang dat je over elke zin een half uur zit te tobben, dat zou niet goed zijn.

Gebruik hulpmiddelen

Er zijn een grote hoeveelheid hulpmiddelen te vinden die helpen bij het schrijven van je scriptie. Vanuit je opleiding zijn waarschijnlijk boeken te krijgen die uitleggen hoe je een scriptie moet schrijven en opstellen. Gebruik deze niet alleen in het begin als je net begonnen bent met schrijven. Ze zijn er om je door het hele proces van schrijven heen te helpen. Daarnaast bieden veel opleidingen colleges aan over het schrijven van een scriptie en het doen van wetenschappelijk onderzoek. Ga naar deze colleges toe en stel vragen als je die hebt, daar krijg je soms niet heel veel kansen voor. Maak tevens gebruik van de hulpmiddelen op het internet, denk hierbij bijvoorbeeld aan synoniemen.net. Op deze website kun je synoniemen vinden, zodat je bij het schrijven niet telkens dezelfde woorden gebruikt.

Niet tot de late uurtjes doorgaan

Vaak als mensen tegen een deadline aan zitten of als ze lekker in de flow zitten, hebben veel mensen de neiging om tot diep in de nacht door te werken aan hun scriptie. Dit kan best een keertje, maar maak er geen gewoonte van. Je hebt rust nodig om efficiënt te kunnen werken, dat geldt dus ook voor schrijven. Je kunt vaak meer bereiken door uitgerust twee uur te werken, dan wanneer je vier uur vermoeid werkt. Neem pauzes, en niet even een boterham achter je pc of laptop, maar echt even naar buiten, andere mensen zien of een tv-serie kijken. Daarna weer opgaan in je scriptie kost minder energie dan onverstoord doorgaan tot het af is.

Breng structuur aan

Het aanbrengen van structuur kan op veel manieren. Het is onder andere belangrijk dat je een planning maakt voor de stukken die je wil schrijven, nakijken of bijwerken. Als je steeds kleine stukjes schrijft dan raak je snel de draad kwijt. Bij structuur hoort ook het nemen van pauzes en het maken van een eigen deadline. Het doel van een structuur is om rust te creëren voor jezelf. Neem daarom niet zomaar een structuur en/of planning van een ander over. Het moet voor jou werken!

Pas praktische eisen direct toe!

Denk bij praktische eisen aan het aanbrengen van een bronvermelding en literatuur lijst. Of de nummering van je paragrafen, bijlages en bladzijden. Dit zijn kleine maar belangrijke onderdelen bij het schrijven van een scriptie. Vaak worden deze tot het laatste moment bewaard, echter is het dan moeilijk om terug te vinden welke bron je waar gebruikt hebt. Het bespaart jezelf een hoop tijd als je deze punten direct toevoegt als je er mee bezig bent.

Werk in de juiste volgorde

Een scriptie begint vaak met een inleiding, vervolgens de methode, de resultaten, de discussie en een conclusie. Dit kan verschillen per opleiding, studie of onderzoek. Maar in alle gevallen is het belangrijk om te beginnen met het eerste hoofdstuk en deze ook zo ver mogelijk af te maken. Vaak gebruik je informatie van je vorige hoofdstuk voor het hoofdstuk waar je op dat moment mee bezig bent. Als je vervolgens dat eerste hoofdstuk weer gaat aanpassen klopt het niet meer met de rest van je scriptie. Zorg er daarom voor dat je een sterke basis hebt, die begint bij je eerste hoofdstuk.

Neem de tijd, soms duurt het gewoon langer

Hoe belangrijk deadlines en planningen ook zijn, soms gaat je scriptie niet helemaal zoals gepland. Daardoor kan het zijn dat je meer tijd besteed aan een onderdeel dan wat de bedoeling was. Of er zijn andere omstandigheden waardoor de planning anders verloopt. Dat kan tot gevolg hebben dat je een deadline niet haalt of studievertraging oploopt. Raak hierdoor niet in paniek of gefrustreerd. Dit is soms ook onderdeel van het schrijven van een scriptie. Blijf in gesprek met je omgeving, je mentor je begeleider en je medestudenten. Het is het niet waard om alles maar in een kortere periode te proppen. Je moet achter je scriptie kunnen blijven staan, ook als dat langer duurt dan verwacht.
© 2017 - 2024 Maarten9191, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voorwoord & nawoord schrijvenVoorwoord & nawoord schrijvenEen voorwoord of nawoord schrijven is niet verplicht, maar komt wel vaak naar voren bij het schrijven van een werkstuk,…
Conclusie schrijvenConclusie schrijvenEen scriptie, werkstuk of rapport sluit je af met het schrijven van een conclusie. Het is niet eenvoudig om een duidelij…
Het schrijven van een goede scriptieEen van de interessantste, maar ook moeilijkste dingen die een student aan het hoger onderwijs moet doen is het schrijve…
Inleiding schrijvenInleiding schrijvenOf je nu een boek, werkstuk, paper, scriptie of rapport schrijft: kennis over het schrijven van een inleiding is van bel…

Profielwerkstuk: geschiedenis & aardrijkskunde combinerenProfielwerkstuk: geschiedenis & aardrijkskunde combinerenAls je in de bovenbouw van havo of vwo zit, is het zover: je moet een profielwerkstuk (pws) maken. Het onderwerp van je…
Osmose: een fenomeen aangetoond via een practicum met frietOsmose: een fenomeen aangetoond via een practicum met frietOsmose is een proces dat zeer aanwezig is in het leven. Hoewel vele mensen deze term niet echt kennen, is het fenomeen t…
Bronnen en referenties
  • 1) Severijnen,O.Bakker,M.Pas,N(2008).basisboek communiceren, Utrecht/Zutphen; ThiemeMeulenhoff.
  • 2) Wouters, E. Zaalen, Y van(2012).Praktijkgerichtonderzoek in de paramedische zorg, Bussum; Coutinho.
Maarten9191 (6 artikelen)
Gepubliceerd: 01-11-2017
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Werkstuk
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.