Platform Signalering Onjuist Spatiegebruik

Platform Signalering Onjuist Spatiegebruik Iedereen maakt zich er wel eens schuldig aan, een spatie op de verkeerde plaats in een woord. We gaan als Nederlanders niet altijd even bewust om met de Nederlandse taal. Soms staan er groeperingen op die dit een slechte ontwikkeling vinden. Het Platform Signalering Onjuist Spatiegebruik is er daar één van en zij signaleren soms hilarische spatiefouten.

Waarom is er een Platform Signalering Onjuist Spatiegebruik?

Samengestelde woorden komen in de Nederlandse taal heel veel voor. Deze woorden krijgen in de Nederlandse taal steeds vaker een spatie cadeau. Het platform vindt dit een onjuiste ontwikkeling en wil deze een halt toeroepen. Sinds 2004 is René Dings al actief met deze website.

Verkiezing van de onjuiste spatie van het jaar

Jaarlijks werd er op de site www.spatiegebruik.nl een verkiezing gehouden van de onjuiste spatie van het jaar. In 2013 was de laatste verkiezing. De website bestaat anno 2015 nog wel, maar het Platform is hier niet meer actief mee bezig.

In 2013 was de winnende nieuwskop "Haagse rechters laten Maxima portretten verwijderen". De tweede plaats was voor de "bronstige hertenimitator" uit de kop van de NRC.

In 2012 viel het nieuwe logo van het Rijksmuseum in de prijzen waarop staat Rijks museum. De stemmers vonden dit echt niet kunnen. De tweede prijs was weggelegd voor het woord "noodleverpakking", dit stond op een verpakking van noodles.

In 2011 was de winnaar een nieuwskop van de Surinaamse site GFC Nieuws. De nieuwskop luidde “Veel diarree gevallen in Nickerie”. Door de toevoeging van een spatie krijgt de uitroep “shitweer” die sommige jongeren helaas wel eens gebruiken een totaal andere betekenis. Nummer twee was van een slagerij in Bunnik: “Wild triootje”.

In 2010 werd de verkiezing gewonnen door een kinderkussen, dat verkocht werd door de V&D. Het was een kussen dat eerst ingekleurd moest worden voor gebruik en op de poster stond: Nijntje kussen €5,=. Dus voor vijf euro mocht je bij de V&D Nijntje een zoentje komen geven. Maar met speelgoed wordt wel vaker deze fout gemaakt. Vanaf 2012 tot heden (2015) verkoopt Vtech “Knuffel koetjes”

In 2009 won de poster van de GVB. “En dan kom je erachter dat je niet genoeg strippen meer hebt én geen losgeld bij je hebt.” Gevaarlijk dat openbaar vervoer, ontvoeringen zijn er aan de orde van de dag.

Boek Weg om legging

Taalfouten is niet echt een onderwerp waar veel mensen warm voor lopen maar Pauline Cornelisse, de schrijfster van de boeken “Taal is zeg maar echt mijn ding” heeft bewezen dat het ook anders kan. Een boek over taal kan ook leuk zijn. Het boekje van Pauline Cornelisse kwam uit in 2009 en was zo'n succes dan ze in 2012 een opvolger schreef. Het boek "En dan nog iets".

De oprichter van het Platform Signalering Onjuist Spatiegebruik heeft in 2010 ook een vermakelijk boekje uitgegeven dat de naam “Weg om legging” draagt. Behalve voorbeelden en anekdotes vind je in het boek ook uitleg over de juiste spatieregels. Het boek is humoristisch en luchtig, dus niet alleen geschikt voor taalliefhebbers. Wanneer je van dit boekje helemaal enthousiast wordt, kan je ook nog een lezing over dit onderwerp bijwonen. René Dings is niet alleen de schrijver van het boekje maar hij geeft dus ook lezingen waarin hij zijn bevlogenheid voor de juiste spatie op zijn publiek probeert over te brengen.

Liftdeursels en zeugma's

Volgens de website van René Dings himself (www.dinx.nl) heeft hij nog meer taalafwijkingen zoals liftdeursels (woorden op liftdeuren die tijdens het sluiten van de deuren veranderen, maar wel bestaande woorden laten zien) en zeugma’s (voorbeeld: Ik lig op schema en op de bank). Wanneer je hier meer over wil weten, kan je het beste even kijken op de genoemde website of je wacht tot René Dings ook hierover een boek uitgeeft.

Nog een paar leuke spatiefouten

  • Konijnen bouten in pruimensaus (Parool, 9 juni 2010)
  • Dames hakken en legio nella (Delftse Post, 14 april 2010)

Heb je zelf een leuke spatiefout gezien en wil je die graag melden? Dan kan je terecht op de site www.spatiegebruik.nl
© 2012 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Optimale communicatie en heerlijke spatiesOptimale communicatie en heerlijke spatiesWe gebruiken leestekens om de structuur van teksten duidelijker in beeld te brengen. De spatie is één van die tekens. He…
Waar vind je gegevens over stijl en spelling?Heb je vragen over Nederlandse stijl of spelling? Taaladvies kun je gratis online vinden. Praktisch advies over de Neder…
Wat betekenen de grote arcana Tarotkaarten van Rider Waite?De grote arcana in het kaartspel met de Tarotkaarten bestaat uit 22 kaarten. Op deze kaarten van Rider Waite zijn versch…
Verschillende soorten leggingen met TarotkaartenDoor middel van verschillende soorten leggingen met de Tarotkaarten kan je meer over jezelf te weten te komen. Door de v…

Het oudste Nederlandse zinnetjeHet oudste Nederlandse zinnetjeVeel mensen kennen het Oudnederlandse zinnetje 'hebban olla vogala nestas...' Is dit het oudst bekende Nederlands? Of zi…
Drogredenen: de verschillende soorten drogredenenDrogredenen: de verschillende soorten drogredenenEen drogreden wordt ook wel een schijnreden, denkfout of sofisme genoemd. Het staat voor een redenering die wel aannemel…
Bronnen en referenties
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 27-10-2016
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Taal
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.