Hoe help je je kind om een taal leren?

Peuters leren een taal snel, maar beginnen wel helemaal op nul. Als ouder kun je je kind helpen, zodat je kind zo snel en goed mogelijk een taal leert.

Het belang van voorlezen

Voorlezen is heel belangrijk om een kind een taal te leren. Een kind krijgt er een rijke fantasie van, het stimuleert de taal- en spraakontwikkeling en sociaal-emotionele vaardigheden. Door middel van voorlezen wordt de woordenschat vergroot. Plaatjes in het boek helpen hierbij. Ook is het goed voor het concentratievermogen en de leervaardigheid van een kind. Uit Onderzoek blijkt dat kinderen die van jongs af aan voorgelezen worden uiteindelijk betere leerprestaties hebben op school. Ze zijn gemotiveerd om te leren lezen, ze zijn taalvaardiger en ze begrijpen teksten beter.

Je mag eigenlijk altijd beginnen met het voorlezen. Je peuter hoeft er geen bepaalde leeftijd voor te hebben. Als je kind wat ouder wordt kun je voorwerpen benoemen zodat ze die kunnen leren. Uiteindelijk kun je ook kleuren, patronen en eigenschappen benoemen.

Praten

Praten tegen een kind is heel belangrijk, aangezien het kind uiteindelijk moet leren begrijpen wat er gezegd wordt. Ook is het belangrijk dat het kind zelf gaat leren praten. Volgens de constrainttheorie, leren kinderen eerst het woord van het hele voorwerp, dus bijvoorbeeld “hond” en dat ze pas daarna het woord “staart” kunnen leren. In het begin is het dus vooral van belang om woorden van hele voorwerpen te benoemen. Maar daarna is het ook erg van belang om bijvoegelijk naamwoorden (lief, warm, mooi) te gebruiken. Het is van belang dat korte en duidelijke zinnen gebruikt worden en dat nieuwe woorden herhaald worden. Wijs woorden aan, en begin langzaam woorden te gebruiken als ‘op’, ‘onder’, en ‘achter’, dus bijvoorbeeld ‘het boek OP de tafel’. Vergeet niet om dit ook aan te wijzen. Leuk is om het “praten” te combineren met het doen van leuke dingen. Je kunt bijvoorbeeld met je kind naar de dierentuin en daar alle dieren aanwijzen en een naam geven of een dagje weg met de trein. Voor een kind is alles nieuw en daarom heel interessant.

Verbeteren

Misschien is je opgevallen dat je kind de grammatica eerst perfect heeft toegepast, en dat dit niet meer het geval was toen hij wat ouder werd. Dit komt omdat kinderen eerst imiteren. Dan zeggen ze dus alles grammaticaal correct. Daarna leren ze echter pas de grammatica beheersen. De uitzonderingen weten ze nog niet en daardoor maken ze fouten. Dit kan zo zijn bij vervoegingen als “loop” en “liep”. In het begin zegt je kind netjes “ik liep”, terwijl je kind uiteindelijk “ik loopte” gebruikt, omdat dit eigenlijk grammaticaal correct is. Het is van belang om je kind wel te verbeteren. Zeg alles op een positieve manier. Als je peuter bijvoorbeeld een fout maakt bij de uitspraak, kun je hem prijzen en de goede uitspraak herhalen. Maak zelf geen fouten maar formuleer de zinnen grammaticaal correct. En geef geen commentaar op de manier waarop je kind iets zegt. Uiteindelijk zal hij door oefening goed leren praten.

Hulpmiddelen

Peutertaalkoffertje

Van dale heeft ingespeeld op het belang van taal voor peuters. Vandaar dat ze het peutertaalkoffertje ontwikkeld hebben. Er is zowel een peutertaalkoffertje ontwikkeld voor op school (Van Dale puetertaalkoffertje professioneel) als voor thuis. Omdat alle producten weer in het koffertje kunnen worden opgeborgen, is het als ware een soort schatkist voor de kinderen!

Producten in het Van Dale taalkoffertje professioneel:
  • Mijn eerste Van Dale: Een vrolijk en leerzaam voorleeswoordenboek van 144 pagina’s. Bevat de eerste 1000 woorden die een kind actief moet kennen voordat het naar school gaat.
  • Mijn eerste Van Dale luisterwoordenboek: Een muzikale Mijn eerste Van Dale op cd. Beschrijft in 50 liedjes de dag van de peuter.
  • Mijn eerste Van Dale interactief woordenboek: Een interactieve Mijn eerste Van Dale met animaties, versjes en spelletjes op cd-rom.
  • Mijn eeste Van Dale liedjesbingo: Een spel met cd en voorleeskaarten. Kinderen kunnen raden welke woorden worden gezongen of voorgelezen. In samenwerking met Jumbo
  • Mijn eerste Van Dale memo: Een traditioneel maar toch origineel memospel op basis van Mijn eerste van Dale. In samenwerking met Jumbo.
  • Van Dale peutertaaltest: Om te testen welke woordenschat een peuter heeft. Een kopieerbare test om aan ouders mee te geven.
  • Van Dale Praatplaten: Vergrote en geplastificeerde illustraties uit Mijn eerste Van Dale met achter het versje dat erbij hoort.
  • Van Dale Kleurplaten: Een set kopieerbare kleurplaten van illustraties uit Mijn eerste Van Dale

Producten in het Van Dale Peutertaalkoffertje voor thuis:
  • Mijn eerste Van Dale voorleeswoordenboek
  • Mijn eerste Van Dale luisterwoordenboek (audio-cd)
  • Mijn eerste Van Dale interactief woordenboek (pc-cd-rom)
  • Mijn eerste Van Dale Memo (i.s.m. Jumbo)
  • Vijf te kopiëren kleurplaten van illustraties uit Mijn eerste Van Dale

Deze producten zijn verkrijgbaar in de boekwinkel, via de site van VanDale of via andere webwinkels.

Al met al kan een kind goed geholpen worden bij het leren van een taal. Hoe meer je de tijd neemt om leuke dingen met je kind te doen, hoe meer je je verbonden voelt met je kind en hoe meer nieuwe woorden hij uiteindelijk leert. Het leren van een taal is niet alleen belangrijk, maar kan ook heel leuk zijn!
© 2012 - 2024 Ilariiaaax, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het leren van een taal van baby tot peuterHet leren van een taal van baby tot peuterHet leren van een taal gebeurt tussen de geboorte en het begin van groep 3 (1e klas) van de basisschool. Je wordt gebore…
Voorlezen is leukVoorlezen is leukVoorlezen is leuk maar niet alleen dat. Voorlezen vergroot de woordenschat van kinderen, leert ze hoe de taal in elkaar…
Van Dale Woordenboek: Dikke Van Dale en online woordenboekVan Dale Woordenboek: Dikke Van Dale en online woordenboekDe Dikke Van Dale, oftewel het Van Dale Groot woordenboek van de Nederlandse taal, is zonder twijfel het bekendste Neder…
Tips voor het leren van een nieuwe taalTips voor het leren van een nieuwe taalAls je jong bent gaat het leren van een nieuwe taal je een stuk gemakkelijker af dan wanneer je ouder bent. Toch kun je…

Gevorderde geletterdheid en de ontwikkeling daarvanGevorderde geletterdheid en de ontwikkeling daarvanGeletterdheid is het vermogen tot lezen en schrijven. Het gaat om kennis en vaardigheden, waarmee mensen doelen kunnen b…
Bronnen en referenties
  • http://www.peuteren.nl/speelhoek/peutertaalkoffertje_voor_taalontwikkeling_bij_peuters.php
  • http://www.peuteren.nl/peuters/spraak.php
  • http://www.peuteren.nl/speelhoek/voorlezen.php
  • http://www.peuterplace.nl/peuter/voorlezen.htm
  • Bowerman, M. (2002). Taalverwerving, cognitie en cultuur. In T. Janssen (Ed.), Taal in gebruik: Een inleiding in de taalwetenschap (pp. 27-44). The Hague: Sdu.
Ilariiaaax (10 artikelen)
Gepubliceerd: 24-02-2012
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Taal
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.