Voorlezen is leuk

Voorlezen is leuk Voorlezen is leuk maar niet alleen dat. Voorlezen vergroot de woordenschat van kinderen, leert ze hoe de taal in elkaar steekt. Voorlezen stimuleert de creativiteit en geeft kinderen een rustpunt op de dag , waarom stoppen we er zo snel mee?

Inhoud


Voorlezen vergroot de woordenschat

Naast dat voorlezen gewoon leuk is, is het ook nog eens zinvol. Voorlezen vergroot de woordenschat van kinderen en leert ze hoe de zinnen in een taal gevormd worden. Daarnaast geeft voorlezen, of met boeken bezig zijn, kinderen de kans actief taal te gebruiken. Bij kleine kinderen door ze te laten vertellen wat ze zien op een plaatjes, bij grotere kinderen door met ze te praten over een verhaal. Dat laatste leert kinderen ook om te verwoorden hoe ze over iets denken en het leert de ouders soms iet over de manier waarop de kinderen over onze wereld denken.

Rustpunt

Voorlezen geeft rust, het is niet voor niets dat de meeste kinderen voor het slapen gaan worden voorgelezen. Meer voorlezen kan op alle momenten van de dag waarop je een rustpunt wilt creëren en het werkt vaak beter dan de tv aanzetten. Voorgelezen worden geeft de meeste kinderen een veilig en prettig gevoel daarnaast krijgen ze exclusieve aandacht.

Wereldoriëntatie

Door verhalen leren kinderen de wereld om zich heen te begrijpen en kunnen ze dingen die ze meemaken beter een plaats geven. Ze kunnen herkenbare situaties nogmaals herhalen. Naar de dokter gaan, boodschappen doen, de hond uitlaten, een verjaardagsfeestje.

Voorlezen vergroot de concentratie

Voorlezen vergroot de concentratie van kinderen. Het is altijd belangrijk om de boekkeuze aan te passen aan de leeftijd van het kind. Plaatjesboeken bij hele kleine kinderen en korte verhaaltjes bij peuters. Zo loop je steeds mee met de leeftijd van een kind. Op deze manier leer je kinderen om zich even te concentreren op een verhaal.

Lezers maken

Met voorlezen maak je lezers. In veel gevallen wel maar niet in alle. Het belangrijkste is waarschijnlijk dat kinderen leren dat lezen leuk is. Veel kinderen vinden boeken leuk die wat betreft leesvaardigheid net buiten hun bereik vallen. Voorlezen, ook in de hogere klassen, is dan een goed alternatief voor zelf lezen. Niet alleen van voorlezen maak je lezers, van lezers maak je lezers. Wanneer kinderen opgroeien met boeken om zich heen zullen ze later zelf ook sneller een boek pakken.

Voorlezen en leren lezen

Veel onderzoek naar leesvaardigheid op de basisschool wijst op een directe relatie tussen voorlezen en leren lezen. Kinderen die thuis worden voorgelezen lijken dus leestechnisch een voorsprong mee te krijgen. Het is jammer dat ouders vaak stoppen met voorlezen wanneer het kind zelf kan lezen. De meeste basisschoolleerlingen vinden het geweldig om te worden voorgelezen. Soms is het even zoeken naar het juiste boek. Het ene kind houdt van historische boeken, het andere wil alleen maar verhalen met voetballers, dinosauriërs of alles van Roald Dahl.

Bibliotheek

Boeken zijn duur en wanneer je een boekenverslinder in huis hebt kan het aardig in de euro’s lopen. Een abonnement op een bibliotheek is gratis voor kinderen. Ook voor baby’s zijn er al boeken te leen. Je kunt de nieuwste boeken lenen en daarnaast kun je ook advies krijgen. In veel bibliotheken zijn er ook voorleesmiddagen voor verschillende leeftijden. Wanneer je liever boeken koopt, kijk eens rond op een tweedehandsboekenmarkt er zijn er genoeg.

Voorlezen is leuk

Na een drukke dag is voorlezen soms helemaal niet leuk! Je wilt alleen maar dat ze rustig en een beetje snel het bed in duiken en dan lief gaan slapen. Neem toch nog even de moeite om een boek te pakken, kinderen worden er rustig van. Dat kwartiertje loont zich echt. Maar voorlezen voor het naar bed gaan is geen must. Ga voorlezen wanneer je de rust hebt om het daadwerkelijk leuk te vinden. Wanneer het door-de-week niet lukt probeer dan een moment in het weekend te vinden. Wanneer je gehaast een verhaaltje zit te vertellen is voorlezen inderdaad niet leuk maar neem ergens in de week even de moeite. Voorlezen is leuk!
© 2009 - 2024 Caro-lina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Begrijpend luisteren is de basis voor begrijpend lezenBegrijpend luisteren is de basis voor begrijpend lezenBegrijpend luisteren gaat vooraf aan begrijpend lezen. Kinderen die veel worden voorgelezen, kunnen op die manier een gr…
Leesbevordering vergroten met behulp van werkvormenLeesbevordering vergroten met behulp van werkvormenLeesplezier hebben is erg belangrijk voor de schoolperiode en de toekomst van kinderen. Het is dus belangrijk om kindere…
Voorlezen voor kinderen vanaf 8 t/m 12 jaarVoorlezen voor kinderen vanaf 8 t/m 12 jaarVoorlezen bij kleuters is vanzelfsprekend. Het is een bedritueel en wordt van ouders verwacht. Voorlezen bij oudere kind…
Voorlezen aan kinderen, interactief en samenleesboekjesVoorlezen aan kinderen, interactief en samenleesboekjesVoor kinderen is het zeer belangrijk dat er voorgelezen wordt. Zowel op school als thuis moet veel aandacht worden beste…

Het Russisch alfabetHet Russisch alfabetRussisch is een Slavische taal die wereldwijd door meer dan 250 miljoen mensen wordt gesproken. De taal is ontstaan uit…
Diverse taalspelletjes voor kinderenKinderen leren door spelen. Dit geldt natuurlijk ook voor taal. Dus naast de lesjes uit het taalboek kun je gebruik make…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
  • http://www.bibliotheek.nl
Reactie

Janpietb (infoteur), 04-10-2009 #1
Ja, mijn kind is erg heel enthousiast, en vind het erg leuk dat ik voorlees. By the way, mijn kindje is nu 4 jaar. Over 5 maanden word hij al 5. Ik ben zelf ook 49:) Reactie infoteur, 04-10-2009
Leuk om te lezen! Onze zoon van 10 is ook nog steeds erg enthousiast.

Caro-lina (185 artikelen)
Laatste update: 18-01-2012
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Taal
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.