Chinees leren goed voor je loopbaan

Chinees leren goed voor je loopbaan Door chinees te leren verzeker je jezelf van een plus voor de carrièreladder. Met name in economische opzicht hebben Europa en China sterke banden. Veel Chinese bedrijven hebben al vestigingen in Europese landen en investeerders uit China zijn alomtegenwoordig. En meer specifiek voor Nederland: in oktober 2018 bracht de Chinese premier Li een 3-daags bezoek aan Nederland. Hij gaf daarbij aan dat China de regels voor Nederlandse bedrijven die zich in China willen vestigen, wilde versoepelen. Kennis van de Chinese taal is dus een groot pluspunt op je CV. Chinees is niet langer een exotische vlindertaal, maar is op weg om een ​​van de belangrijkste bedrijfstalen in de wereld te worden. Iedereen die dit beseft en besluit deze fascinerende taal te bestuderen, zal in de toekomst hoge punten scoren! De Chinese taal zal andere wereldtalen als Frans of Spaans naar verwachting snel voorbijstreven. Maar hoe moeilijk is Chinees te leren door ons westerlingen?

Waarom Chinees leren?

Er zijn twee groepen mensen die besluiten om Chinees te leren. De ene categorie bereidt zich voor op een reis naar China en wil zijn maaltijd in het restaurant goed kunnen bestellen. De andere categorie bestaat uit zakenlui die Chinees voor hun beroep nodig hebben.

Chinees examenvak middelbare school

Letterlijk op de valreep, 2 dagen vóór de val van het kabinet Balkenende IV, is in februari 2010 is door staatssecretaris Van Bijsterveldt aangekondigd dat de Chinese taal als examenvak op middelbare scholen zal worden geïntroduceerd. De staatssecretaris benadrukte in dit verband dat China als economische grootmacht een steeds voornamere positie in de wereld zal innemen. Vooralsnog zullen slechts op een 8-tal scholen op VWO-niveau de examens in de Chinese taal worden afgenomen maar veelbelovende havo-leerlingen komen eveneens in aanmerking.

Hoe moeilijk is een cursus Chinees?

Je zou kunnen spreken van een boom in Chinese cursussen. Werden tot voor kort slechts enkele Chinese cursussen aangeboden, tegenwoordig zijn er tientallen cursussen in verschillende moeilijkheidsgraden. In tegenstelling tot andere taalcursussen met een hoog percentage vrouwelijke deelnemers is het aandeel van mannen en vrouwen bij een cursus Chinees vrijwel gelijk.

Is het realistisch voor Europeanen om deze moeilijke taal met een heel andere syntax te leren? Die vraag stelt zich met name omdat:
  • de gebruikte schrifttekens voor de westerling volstrekt onbekend zijn
  • elk houvast met een andere, eerder geleerde taal ontbreekt
  • de vier verschillende toonhoogten aan Chinese lettergrepen telkens een andere betekenis kunnen geven
Uiteraard zijn er altijd leerlingen die na een paar lessen afhaken, maar dat is ook het geval bij een cursus Engels of Frans.

Kennis van de Chinese taal pluspunt voor je carrière

Het kan niet worden ontkend dat Chinees voor een westerling moeilijker is dan bijvoorbeeld Italiaans. Maar wie volhoudt, is al na twee jaar in staat om een eenvoudige conversatie in het Chinees te voeren. Veel cursisten bezoeken China ook een of meerdere malen. En wie zich de moeite getroost en een volledige cursus van pakweg zeven jaar afrondt, kan de taal vloeiend spreken. In de meeste gevallen wordt overigens een standaardtaal geleerd die in de Volksrepubliek China Putonghua wordt genoemd. Mandarijn is de in ons land meer bekende maar verouderde benaming daarvoor.

De Chinese taal min of meer beheersen, is zeker een pluspunt op je CV. Bijzonder nuttig is de taal voor expats die voor bepaalde tijd in China wonen. Het is makkelijker om contacten te leggen met de lokale bevolking en het risico van sociaal isolement in het nieuwe land wordt erdoor verminderd.

Kennis van het Chinees niet specifiek vereist

Bij werkgevers wordt kennis van de Chinese taal zelden specifiek gevraagd. Maar als de bedrijfsactiviteiten, bijvoorbeeld als gevolg van outsourcing sterk op China zijn geöriënteerd, is kennis van de Chinese taal zeker een voordeel. Ter illustratie: de Zwitserse mediagroep ABB telt ongeveer 12.000 werknemers in China en uit Zwitserland zijn op dit moment 19 expats voor ABB werkzaam in China.

Van hen wordt niet verlangd dat ze perfect Chinees spreken. Werknemers die slechts enkele weken in China werken, communiceren meestal in het Engels en worden ondersteund door plaatselijke ABB-medewerkers van Chinese afkomst. Voor werknemers die twee jaar of langer in China blijven, biedt ABB de mogelijkheid om de lokale taal tot op bepaalde hoogte te leren. Van die mogelijkheid wordt veel gebruik gemaakt en dat komt de samenwerking met de Chinese partners zeer ten goede.

De Chinese markt groeit

Vergelijkbare geluiden hoor je bij andere internationaal opererende Europese bedrijven. De officiële voertaal van Nestlé bijvoorbeeld, is Engels. Het concern telt in totaal 14.000 medewerkers in China, waarvan 71 buitenlanders. Voor hen is kennis van het Chinees zeker een voordeel, maar bepalend voor de carrière is het niet omdat de vergaderingen meestal in het Engels worden gevoerd. Maar de Chinese markt groeit en China wordt een steeds belangrijker handelspartner. De groep Roche bijvoorbeeld was het eerste farmaceutisch bedrijf in de wereld dat in China, in Shanghai, een onderzoekscentrum opende. Enerzijds is het een voordeel als je een taal beheerst, maar anderzijds worden belangrijke onderhandelingen meestal in het bijzijn van Chinese tolken gevoerd. Taalvaardigheden in het Chinees behoren daarom (nog) niet tot de doorslaggevende punten bij een sollicitatie.

Taalexcursies in China

Sommigen zijn echter zo door de Chinese taal gefascineerd dat ze hun kennis in het land zelf willen uitdiepen. De meeste mensen die een taalcursus in China boeken zijn tussen de 25 en 40 jaar oud. Het zijn in de regel mensen die al enige Chinese taalvaardigheid bezitten. Velen van hen zijn werkzaam voor bedrijven die een vestiging in China hebben. Ze verblijven voor hun taalexcursie vier tot acht weken in het land.

Mogelijk is onder andere een verblijf in Beijing of Shanghai, waar de cursisten bij een gastgezin wonen. Het verblijf bij een Chinees gastgezin is zeer de moeite waard, vooral voor mensen die al enig Chinees beheersen.
© 2009 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Chinees leren op de middelbare schoolChinees leren op de middelbare schoolVanaf 2017 wordt Chinese taal en cultuur een examenvak op het voortgezet wetenschappelijk onderwijs (vwo). Staatssecreta…
Basis Chinees (wegwijs in China)Inderdaad, als u al westerse toerist naar China trekt, is de kennis van Engels alleen zeker niet voldoende! Taxichauffeu…
Taalcursus: cursus Spaans volgenTaalcursus: cursus Spaans volgenVeel mensen willen een cursus Spaans volgen. Er zijn verschillende taalcursussen die worden aangeboden op verschillende…
Mandarijn, de meest gesproken taal ter wereldOngeveer 3000 jaar geleden is het Mandarijn ontstaan een Chinese taal. De omschrijving Chinese taal is niet helemaal cor…

Hoofdletters in de Nederlandse taal: wanneer gebruik je ze?Een zin is gemakkelijker te lezen als je op de juiste plaats hoofdletters plaatst. Zo begrijpt iedereen wat je bedoelt.…
Omdat-doordat; heb/ ben vergeten; blijkbaar-schijnbaarOmdat, doordat, daardoor, daarom; het wordt nogal eens met elkaar verward. Vaak is het bij alles: omdat. En is het: ik b…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Alexas Fotos, Pixabay
  • https://nos.nl/artikel/2254936-chinese-premier-wil-het-nederlandse-bedrijven-zo-makkelijk-mogelijk-maken.html
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 16-10-2018
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Taal
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.