Dyslexie in 5 dagen verminderd met de Davis-methode

Dyslexie in 5 dagen verminderd met de Davis-methode Dyslexie wordt in de volksmond woord-, of leesblindheid genoemd. In feite is het dat niet, en heeft het veel meer te maken met hoe mensen denken en wat dit doet met hun oriëntatievermogen. Met de Davis methode kan dyslexie gemakkelijk worden verholpen. De Davis methode gaat namelijk uit van beelddenken. Dit artikel legt uit hoe dyslexie kan worden verminderd met behulp van de Davis methode.

Mensen die aan dyslexie lijden, denken vaak in beelden

Wie in beeld denkt en dat doen dyslectische mensen meestal, ziet woorden aan als rare en vreemde voorwerpen. Dat zorgt voor verwarring die alleen nog maar groter wordt, naarmate er langer op een briefje wordt gestaard waarvan de letters lijken te gaan dansen of te bewegen.

Moeilijk kunnen lezen: heel moeilijk in deze tijd

In een wereld waarin alles bijna in geschreven letters wordt aangeboden is het knap lastig om niet of niet goed te kunnen lezen. Met de Davis methode kunnen kinderen en volwassen binnen 5 dagen wel goed leren lezen. De persoon in kwestie leert door middel van de methode teksten, woorden en begrippen zo te doorgronden dat er vooral begrepen wordt wat er staat.

Dyslexie kenmerkt zich vooral door:

 • Het vermogen om primair non-verbaal te denken
 • Het vermogen hun waarnemingen te vervormen
 • Een lage verwarringsdrempel

Davis Counseling

Bij Davis-counseling wordt ingezet om die 3 punten zodanig te beheersen dat de problemen controleerbaar worden. Dit is vooral een geestelijk proces. Wanneer iemand zeker is dat wat hij ziet en hoort wel degelijk juist is en hij of zij niet gek is ontstaat zelfverzekerdheid om verder te kunnen en om ook de positieve zaken van dyslexie te ontwikkelen. Want die zijn er namelijk in grote mate. Dyslectici zijn vaak erg creatief, grote kunstenaars, bewijzen zich op het gebied van handel en werk. Davis®-counseling is één op één training, waarbij geleerd wordt hoe desoriëntatie herkend kan worden en gecorrigeerd. De persoon in kwestie krijgt daardoor de beheersing over zijn eigen waarneming terug en dat maakt het grote verschil.

Werken met klei

Tijdens de counseling wordt er gebruik gemaakt van verschillende hulpmaterialen, waarvan klei de voornaamste is.

Woorden als ,,de'', ,,het'' en ,,een'' eigen maken

Mensen die dyslectisch zijn hebben het vermogen om zelf gecreëerde denkbeelden te ervaren als werkelijkheid. Zij zien als het ware voor zich wat zich in hun hoofd afspeelt. Met letters gaat dat moeilijker. Iemand die het woord fles ziet staan, kan zich daar een fles bij voorstellen. Maar het woordje de of het bijvoorbeeld staat voor niets, daar is geen enkele verbeelding tegen bestand. Tijdens de counseling worden deze woorden 'verbeeld' in klei, met de juiste spelling en de betekenis erbij. Op deze manier worden de woorden 'eigen' gemaakt en worden zintuigen die dyslectische mensen altijd al gebruiken ingezet om leren, onthouden en herinneren gemakkelijker te maken. De paniek die ontstaat doordat woorden niet duidelijk zijn, wordt daarmee tevens getackeld. Diezelfde paniek veroorzaakt desoriëntatie waardoor het lezen helemaal niet meer gaat. Tijdens de methode is er veel ruimte voor bewustwording daarvan en wordt de persoon in kwestie geleerd om dit ter herkennen en er mee om te gaan.

Beelddenken

Iemand die dyslexie heeft denkt dus vaak in beelden. De maatschappij is daar echter helemaal niet op ingericht, want daarin staat verbaal denken hoog in het vaandel. Wat er dan bij dyslectische mensen gebeurt is dat ze verstrikt raken in letters, cijfers of andere symbolen. Het gevolg is grote verwarring en gedesoriënteerdheid. Bovendien kan een beelddenker waarneming niet snel in taal omzetten. Hij blijft zoeken naar de woorden, maakt grote gedachtesprongen en heeft moeite met het ordenen van de ervaringen en de informatie. De Davis methode is erop geënt om die desoriëntatie op te heffen. De vervormde waarneming wordt weggehaald, het verlies van het contact met de werkelijkheid hersteld.

Bron: Geralt, PixabayBron: Geralt, Pixabay

De Davis methode biedt op diverse manieren hulp bij dyslexie

Vanzelfsprekend wordt eerst in een intake gesprek gekeken wat er aan de hand is. Daarbij worden de symptomen besproken en de doelen bepaald. Ook wordt een waarnemingsgave test gedaan om te zien of counseling mogelijk is. Kan het probleem worden opgelost, heeft de Davis methode een programma dat 30 uur behelst waarin begeleiding, training en instructie wordt gegeven. Dit kan in een periode van een volle week, maar vaak is dat te heftig voor de persoon in kwestie en wordt bijvoorbeeld een pauzedag ingelast.

Oriëntatie counseling

Tijdens de Oriëntatie counseling wordt geleerd om de “verwarring” uit te schakelen zodat alle waarnemingen zuiver worden waargenomen. Er wordt geleerd om te lezen wat er staat en te horen wat er gezegd wordt. Kooshbal oefeningen worden ingezet om controle te krijgen en houden over de oriëntatie.

Symbol mastery

Bij Symbol mastery wordt geleerd om de leer- of gedragmoeilijkheden te corrigeren. Daarbij wordt gebruik gemaakt van klei.

Leesprogramma's, spellingsprogramma's en rekenprogramma's

Verder zijn er leesprogramma's, spellingsprogramma’s, rekenprogramma’s en wordt inzicht gegeven in het gedrag en de moeilijkheden van iemand die dyslectisch is. Tevens wordt van de persoon in kwestie verwacht dat er thuis met materiaal en boeken wordt geoefend om zo de dyslexie verder te verbeteren.

Ook bij ADD/ADHD, dyscalculatie, dyspraxie en communicatie

Uit onderzoek is gebleken dat Davis-counseling niet alleen voor dyslectici geschikt is, maar ook bij ADD/ ADHD, dyscalculatie, dyspraxie, handschrift, rekenen, coördinatie en communicatie uiterste goede resultaten oplevert.

Lees

Vlogens een oznrdeeok op een Eglnese uvinretisiet mkaat het neit uit in wlkee vloogdre de ltteers in een wrood saatn.
Het einge wat blegnaijrk is is dat de eretse en de ltaatse letetr op de jiutse patals saatn. De rset van de ltteers mgoen wllikueirg gpletaast wdoren en je knut vrelvogens gewoeon lzeen wat er saatt. Odmat we neit ekle ltteer op zcih lzeen maar het wrood als geheel.

De meest herkenbare verschijnselen van dyslexie zijn problemen met

 • Lezen
 • Schrijven
 • Spellen
 • Het hanteren van abstracte begrippen

Zaken die vaak voorkomen bij dyslectici

 • Lijkt zeer intelligent en helder, maar is niet in staat om op basisniveau te lezen, te schrijven of te spellen.
 • Mensen denken dat hij of zij lui, dom, onverschillig of onvolwassen is. Of dat hij of zij niet goed genoeg zijn best doet of gedragsproblemen heeft.
 • Gerichte hulp blijft vaak uit omdat de persoon in kwestie het niet zo slecht doet dat dit nodig lijkt.
 • De persoon in kwestie heeft een hoog IQ, maar op testen wordt slecht gescoord. Mondelinge testen zijn goed, maar schriftelijke slecht
 • Persoon in kwestie voelt zich vaak dom en heeft weinig zelfrespect. Op ingenieuze wijze worden zwakke kanten verborgen of gecamoufleerd. School is niet leuk om te doen.
 • Persoon in kwestie heeft veel aanleg voor kunst, drama, muziek, sport, werktuigkunde, verhalen vertellen, verkopen, zaken doen, ontwerpen, bouw of techniek.
 • Wegdromen lijkt een tweede natuur. Ook verdwaalt de persoon in kwestie snel en wordt de tijd heel gemakkelijk uit het oog verloren.
 • Persoon in kwestie heeft moeite om te focussen. Kan hyperactief zijn, maar ook een dagdromer.
 • Leert het best door concrete ervaring, demonstraties, uitproberen, observatie en visuele hulpmiddelen.
© 2009 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dyslexie of woordblindheidAls je Dyslexie letterlijk uit het Grieks naar het Nederlands vertaald dan krijg je als vertaling beperkt lezen. Een and…
Hoe de Davis dyslexie methode tot stand is gekomenHoe de Davis dyslexie methode tot stand is gekomenKinderen, maar ook volwassenen die behept zijn met dyslexie kunnen binnen 30 uur binnen 30 uur minder last hiervan hebbe…
Dyslexie symptomenDyslexie symptomenHoewel er steeds meer bewijzen worden gevonden van erfelijke en niet-erfelijke oorzaken van dyslexie. Voor ouders is het…
Dyslexie soortenDyslexie soortenDyslexie is een leesstoornis welke frequent voorkomt. Mensen met dyslexie hebben problemen bij het lezen en dikwijls ook…

Engelse e-mails voor vakantiereserveringen en reizenEngelse e-mails voor vakantiereserveringen en reizenVeel reizen en vakanties boek je tegenwoordig via Internet. Steeds vaker boeken, huren en organiseren mensen hun vakanti…
Engelse uitspraakEngelse uitspraakDe uitspraak is waaraan je nog lang iemand kan herkennen als een tweede taalleerder. Om je Engelse uitspraak te verbeter…
Bronnen en referenties
 • Afbeelding bron 1: Geralt, Pixabay
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 30-10-2010
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Taal
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.