Japans leren, een inleiding in de Japanse taal

Japans leren, een inleiding in de Japanse taal Japans kan een zeer nuttige taal zijn om te leren. Japan is een land dat vooral bekend is van de sushi, technologische gadgets, geisha's en als bakermat van sporten als judo en sumoworstelen. Het leren van deze taal kan goed van pas komen in de zakelijke wereld, de culinaire wereld of natuurlijk om te communiceren met mensen in Japan. Konnichiwa betekent goede dag, maar de Japanse taal is veel uitgebreider dan dat. Hoe kun je het beste beginnen met het leren van deze bijzondere taal, hoe kun je beginnen in je ontdekkingsreis van de Japanse cultuur en hoe kun je de Japanse taal gaan beheersen?

Japans leren

Om te beginnen met het leren van de Japanse taal is het belangrijk om jezelf af te vragen wat je wil bereiken met het leren van deze bijzondere en op zichzelf staande taal. Is het een keuze met zakelijke of persoonlijke motieven. Of wil je de menukaart van je favoriete Japanse restaurant ontcijferen. Om het leren van deze Aziatische taal wat toegankelijker te maken volgt hier een stappenplan om te beginnen met het leren van deze bijzondere en zeer uitgebreide taal.

Stappenplan Japans leren

De basis

De Japanse taal is om te beginnen heel anders dan de westerse taal, de eerste uitdaging is het afwijkende geschrift. Het Japans kent vier verschillende soorten geschriften (Hiragana, Katakana, Kanji en Romanji) en 46 verschillende basistonen. Naast symbolen gerelateerd aan een bepaalde uitspraak zijn er ook duizenden verschillende symbolen om woorden betekenis te geven. De complete taal is een zeer uitgebreide en intensieve taal om volledig te beheersen. Om een begin te maken volgt nu een korte introductie.

Hiragana
Hiragana is een soort lettergreepschrift, het belangrijkste is het aangeven van een bepaalde uitspraakwijze. Hier wordt onderscheid gemaakt tussen klinkers en medeklinkers.

Katakana
Katakana wordt gebruikt voor buitenlandse woorden. Samen met het Hiragana is het Katakana verantwoordelijk voor alle klanken in de Japanse taal.

Kanji
Kanji is afkomstig uit de Chinese taal en waar Hiragana en Katakana voornamelijk worden gebruikt voor de uitspraak geeft het Kanji woorden betekenis. Er zijn ongeveer 2000 basissymbolen in het Kanji.

Romaji
Romaji heeft betrekking op het Romeinse geschrift en is meer bedoeld om de taal te leren. Dit wordt niet gebruikt in Japan zelf.
Een bekend voorbeeld is Konnichiwa, dit betekent goede dag.

De uitspraak bestaat uit 46 basistonen bestaande uit klinkers en medeklinkers. Naast de uitspraak bestaat er natuurlijk ook de grammatica.

Oefenmateriaal

De snelste manier om de Japanse taal te leren is door gebruik te maken van audio studiemateriaal waar de uitspraak en woordbetekenis worden besproken en toegelicht. Je kunt dit bijvoorbeeld gebruiken tijdens je reis naar je werk of school. Ook kun je je natuurlijk inschrijven voor Japanse les. Dit kan zowel klassikale les zijn als een online cursus. Op internet zijn online cursussen beschikbaar van beginnersniveau tot wat meer gevorderd niveau. Sommigen zijn gratis en anderen zijn tegen betaling te gebruiken. Vooral het leren van de verschillende Kanji symbolen neemt veel tijd in beslag. Online cursussen zijn natuurlijk een uitstekende start om de taal te leren maar wil je de taal echt goed leren dan is het aan te raden om jezelf in te schrijven voor klassikale Japanse les. Zo kun je jezelf ook laten inspireren door medestudenten en docenten.

Daarnaast kun je investeren in een Japanse vertaalcomputer. Het is hierbij wel aan te raden om eerst een behoorlijke hoeveelheid Kanji symbolen uit het hoofd te leren. Zo is een vertaalcomputer een hulpmiddel en kan deze je helpen om je kennis in de praktijk op een snelle en eenvoudige manier te vergroten.

Oefenen in de praktijk

Oefening baart ook met het leren van een vreemde taal kunst. Je kunt op deze manieren je opgedane kennis vergroten en in de praktijk brengen:

Word lid van een Japanse taalvereniging
Een goede manier om je taalvaardigheid te vergroten is door jezelf in te schrijven bij een taalvereniging. Zo kun je jezelf stimuleren en prikkelen om steeds een stapje verder te komen. Bovendien kunnen de andere leden van de vereniging je op ideeën brengen en inspireren om het beste uit jezelf te halen.

Maak Japanse vrienden
Japanse vrienden kunnen je ook helpen om de taal te leren en jezelf te verbeteren in je taalvaardigheid. Ook een bezoek aan de lokale toko kan weleens nuttig zijn. In de lokale toko of oriëntaalse supermarkt kun je goed oefenen om de etiketten van bepaalde producten te bestuderen. Meestal werkt er wel een Japanner aan wie je kunt vragen wat de juiste uitspraak is van de Japanse woorden en zinnen.

Volg Japanse media
Het volgen van media, dus kranten, tijdschriften, radio en televisie, kan je helpen om niet alleen te verbeteren in uitspraak een grammatica. Het geeft je ook meer inzicht in de Japanse taal en cultuur. Ook op YouTube en sociale media kun je je taalvaardigheid testen en verder verbeteren.

Studeer in Japan
De beste manier om de Japanse taal te leren is toch om in Japan zelf te gaan studeren en er een tijdje te gaan wonen. Nadat je in Nederland of België een basisniveau hebt opgebouwd is dit de beste manier om de taal en cultuur echt te gaan voelen en begrijpen. Tevens kun je je op deze manier onderdompelen in de culinaire diversiteit en cultuur. Het is natuurlijk geen straf om door middel van Sushi, Nigiri en andere Japanse lekkernijen deze bijzondere taal beter te beheersen.
© 2015 - 2024 Infoq, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Takoyaki  Gefrituurde Japanse inktvis balletjesTakoyaki Gefrituurde Japanse inktvis balletjesTakoyaki Balls, kortweg Takoyaki genoemd, zijn één van de meest populaire fast food snacks van Japan. Het zijn gefrituur…
Voorbereiding op (thuis)-studie Japanse taalVoorbereiding op (thuis)-studie Japanse taalEr zijn veel mensen die Japans willen studeren, maar met nog veel onzekerheden zitten. Japans is natuurlijk niet een taa…
Japans wonen: natuurlijk inrichten!Het land van de rijzende zon heeft een eigenzinnige woonstijl die ervaren wordt als authentiek, minimalistisch en modern…
Eetcultuur: JapanWie aan Japans eten denkt denkt al gauw aan sushi, rauwe vis en tempura. Japans voedsel is zeer gezond, calorie-arm en h…

De werkwoordspellingDe werkwoordspellingNederlands is voor vele mensen een moeilijke taal. Zelfs wij, de Nederlanders zelf, maken regelmatig dezelfde soort taal…
Leesproblemen: zwak begrijpend lezenLeesproblemen: zwak begrijpend lezenEen zwak begrijpende lezer is een lezer die moeite heeft met het begrijpen van een gelezen tekst. Omdat onze maatschappi…
Infoq (35 artikelen)
Gepubliceerd: 10-06-2015
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Taal
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.