Taaldorp Duits, Engels of Frans voorbereiden

Taaldorp Duits, Engels of Frans voorbereiden Op de middelbare school wordt een taal meestal schriftelijk getoetst. Dat geldt ook voor het eindexamen van een taal. Het schriftelijk toetsen is praktisch voor de leerling en het kijkt wel zo makkelijk na voor de leraar. Het hangt van de leraar en/ of van de school af in welke mate de taal ook daadwerkelijk mondeling in praktijk wordt gebracht en getoetst. ‘Taaldorp’ is een leuke manier om een taal in praktijk te brengen, maar veel leerlingen vinden het ook spannend. Geldt dat ook voor jou? Of wil je iets meer weten over het fenomeen Taaldorp? Lees dan snel verder.

Wat is een taaldorp?

Er wordt bij een taaldorp een buitenlands dorp nagebootst, bijvoorbeeld in een gymzaal. In dit dorp zijn verschillende situaties nagemaakt zoals je die in het buitenland ook kunt vinden, bijv. een Franse bakker, VVV-kantoor, hotel, restaurant etc. Het geheel zal wat gedecoreerd zijn zodat het min of meer echt lijkt. Bij deze situaties staan één of meer personen die de betreffende taal goed spreken (bijvoorbeeld een docent of stagiair). De leerlingen lopen de verschillende situaties langs om een gesprekje te voeren in de doeltaal. De mate waarin dit gesprek open of gesloten is, zal per school en per niveau verschillen. Degenen met wie de leerlingen het gesprek voeren geven een beoordeling. Op de middelbare school wordt een taaldorp vaak in het 2e of 3e leerjaar gehouden.

Wat kan ik verwachten?

In de aanloopperiode naar het taaldorp zal je docent vertellen wat er precies van je verwacht wordt in het taaldorp. Zeer waarschijnlijk krijg je een boekje van de docent waarin hulpzinnen staan en waarin enkele voorbeeldsituaties zijn uitgewerkt. In zo’n boekje moet je vaak ook zelf aan de slag met het zelfstandig (of met een medeleerling) opstellen van situaties in de betreffende taal. Tijdens de lessen die volgen ga je dan meestal met een medeleerling de gesprekken daadwerkelijk voeren. Dat is natuurlijk ter oefening.

Hoe bereid ik mij goed voor?

Uiteraard is het belangrijk om vanaf de eerste les goed mee te doen. Vraag jezelf af of je begrijpt wat er van je verwacht wordt. Zo niet, vraag dan om extra toelichting aan de docent. Leer de hulpzinnen uit het boekje goed en maak trouw de gesprekken volgens de aanwijzingen van de docent. Leer vooral goed de zinnen die je kunnen helpen als je het even niet meer weet tijdens een gesprek, zoals: ‘kunt u het herhalen’, of: ‘ik begrijp het niet’.

Wees niet bang om tijdens de lessen veel te praten, je zit dan nog in de oefenfase en de docent kan dan nog aanwijzingen geven over uitspraak of grammatica. Dat zal tijdens het taaldorp niet meer gedaan worden. Profiteer daarom van de oefenlessen en vraag het vooral na aan de docent als je de uitspraak van een woord niet weet. Kijk op internet of je filmpjes en foto’s van taaldorpen kunt vinden, er zijn er genoeg. Zo krijg je een idee hoe het taaldorp in de regel gaat. Zorg dat je goed op de hoogte bent van de regels die er eventueel gelden, bijvoorbeeld of je een spiekbriefje met steekwoorden mee mag nemen of niet.

Ik ben zenuwachtig

Wees gerust, je bent echt niet de enige. Leerlingen vinden een taaldorp vaak spannend. Meestal is dit vooral het geval als de leerlingen in de les nog niet zo vaak hebben geoefend met het daadwerkelijk mondeling oefenen van de taal en als het hun eerste taaldorp is. De begeleiders die bij een taaldorp aanwezig zijn weten dit ook en zij zullen over het algemeen proberen je op weg te helpen als je het echt niet meer weet en je te laten ontspannen.

Stel jezelf gerust, als je goed mee doet tijdens de lessen en je de zinnen kent die je kunt gebruiken als je het even niet meer weet, dan kom je een heel eind. Oefen de situaties lekker veel, bijvoorbeeld thuis met één van je ouders. Oefening baart kunst! Overdrijf de voorbereiding niet, ga gewoon op tijd naar bed en ga ontspannende dingen doen als je weet dat je voldoende tijd in de voorbereiding gestoken hebt.

Viel Erfolg! Good luck! Bonne chance! (oftewel: veel succes!)
© 2015 - 2020 Vlinderstruik, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Afkorting en vertaling ministeriesAfkorting en vertaling van alle ministeries in Nederland. Vertaald in zowel het Engels, Duits, Frans en Spaans. Tevens v…
Beoordelingsgesprek voorbereidenBeoordelingsgesprek voorbereidenEen goede voorbereiding van het beoordelingsgesprek is essentieel, zowel voor de medewerker als voor de leidinggevende.…
Gezond eten om te slagenGezond eten om te slagenDe examens komen er aan en de stress giert weer door je lichaam. Je bereidt je geestelijk voor door examentrainingen te…
Grammaticale termen in diverse talenGrammaticale termen in diverse talenIn dit artikel vindt u een overzicht van de grammaticale termen. Niet alleen in het Nederlands, maar ook in andere talen…

Italiaans: brief of e-mailEr is een aantal handige zinnetjes om een Italiaanse brief of e-mail te beginnen en af te sluiten. Ook voor het middenst…
Analfabetisme en dyslexie en maatschappelijke belemmeringenAnalfabetisme en dyslexie en maatschappelijke belemmeringenEen analfabeet is iemand die niet kan lezen en schrijven. Maar zoals bij veel vaardigheden zijn er gradaties in het kunn…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: OpenClipart-Vectors, Pixabay
  • http://media.leidenuniv.nl/legacy/een-taaldorp-spreekt-niet-vanzelf.pdf

Reageer op het artikel "Taaldorp Duits, Engels of Frans voorbereiden"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Roelinda, 20-07-2020 10:40 #1
Ik zou graag willen weten wie de beoordelingseisen samensteld van het instellingsexamen Engels. Mag de instelling dat zelf doen of is dit een landelijk examen en bepaald de overheid dit. Ik heb een gemiddeld eindcijfer van een 5, maar mondeling een 3, nu zegt NTI dat ik deze over moet doen omdat dit minimaal een 4 moet zijn. Ik kan dit nergens lezen bij de exameneisen voor Engels.
Nederlands staat er tegenover met een 7.

Groetjes Roelinda

Infoteur: Vlinderstruik
Gepubliceerd: 01-04-2015
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Taal
Bronnen en referenties: 2
Reacties: 1
Schrijf mee!