Deze erge taalfouten doen je intelligente imago geen goed

Deze erge taalfouten doen je intelligente imago geen goed Taalfouten zijn schadelijk voor je reputatie en aanzien. De sollicitant die "dit is van me eigen" of "ik kon hem al" gebruikt zal in het bedrijfsleven niet snel een functie met een bovenmodaal salaris krijgen. Klanten twijfelen aan de kwaliteit van een onderneming, of de intelligentie van de verkoper bij opvallende taalfouten in de offerte. Je Imago, carrière en inkomen kunnen daardoor schade oplopen, dus leer de basisregels van de Nederlandse taal. In een digitaal document zal grammatica-controle veel missers niet onderscheppen. Dus laat bij twijfel een sollicitatiebrief of andere belangrijke tekst op typefouten, stijlfouten en spelfouten controleren.

Taalfouten vaak schadelijk voor prestige en carrière

Er zijn van die taalfouten die ieder mens wel eens kan maken en die men ons niet snel zal aanrekenen. Bijvoorbeeld als je wat zegt terwijl het dat moet zijn. Maar er zijn ook typische blunders die niet goed zijn voor ons prestige en die je in bepaalde kringen beter kunt vermijden. In een Amsterdamse volkswijk zal het niet snel opvallen indien je zegt “ik ken goed een penalty nemen”. Maar iemand met een bepaalde status moet op deze plaats kan gebruiken, want hier "ken" gebruiken doet afbreuk aan je imago, ondanks dat je die penalty heus goed "kan" nemen.

Grammaticacontrole op computer

Grammatica-controle is een ideaal hulpmiddel voor het correct spellen van lastige woorden in een document. Maar die spellingcontrole is nog niet zo ver dat het weet dat ik wordt fout is gespeld. Omdat zowel word als wordt beide correct kunnen zijn, afhankelijk van de zinsconstructie.

Gaat het dus om belangrijke documenten, zoals een offerte of een sollicitatiebrief, laat de tekst dan controleren door iemand die wel foutloos Nederlands kan schrijven. Realiseer je dat voor een startend ondernemer een cursus "foutloos Nederlands schrijven en spreken" even belangrijk kan zijn als een basisopleiding boekhouden.

Veelgemaakte fouten

Enkele veelgemaakte fouten in gesproken taal, die absoluut niet door de beugel kunnen, gaan we onder de loep nemen. Wil je in de maatschappij carrière maken en een goed inkomen verwerven dan is het verstandig onderstaande fouten nooit meer te maken, zodat niemand aan je intelligentie, niveau en genoten opleiding hoeft te twijfelen. Uiteraard geldt dat zowel voor werknemers, werkgevers, als zzp' ers.

Kunnen en kennen

Kunnen betekent in staat zijn tot iets, bijvoorbeeld: Kun je dat voor mij repareren of kun je dat foutloos schrijven. Kennen heeft altijd betrekking op een relatie tot iets of iemand. Ik ken die persoon goed, of ken veel Engelse woorden. Dus we zeggen: ik ken veel Engelse woorden die ik goed kan uitspreken.

En de verleden tijd van ik ken is: ik kende. Zeg dus nooit ik kon haar niet, want het moet zijn: ik kende haar niet.

Liggen en leggen

Liggen en leggen worden dikwijls ook verkeerd gebruikt. Leggen is een werkwoord. Die kip legt een ei, Leg jij dat even op z’n plaats. Laten we de handdoeken netjes op de stoelen leggen. Maar liggen betekent dat iets of iemand in liggende toestand verkeert of gaat komen. We gaan op bed liggen, Het boekt ligt op tafel.

Dan mij

Veelgemaakte fout is: Hij is groter dan mij, of er kan niemand zo lekker koken als mij. Als we het over onszelf hebben in vergelijkende zin, dan gebruiken we altijd ik. Dus ze is sneller dan ik in plaats van sneller dan mij.

Wanneer d en wanneer dt bij vervoeging werkwoorden

Je hoeft de grammaticale regels niet per sé te begrijpen, want gelukkig is er een simpele ezelsbrug om het voortaan altijd goed te schrijven. Dat eenvoudige stukje gereedschap vind je in het werkwoord "lopen". Laten we als voorbeeld het werkwoord worden gebruiken, om te snappen hoe we via het werkwoord "lopen" voortaan foutloos schrijven.
  • ik loop dus ik word
  • hij/zij/het loop+t dus Hij/zij/het word+t
  • loop je/jij? dus word je/jij?
  • loop snel! dus word snel!

Dus als we willen weten hoe we zij vermeldt correct schrijven dan weten we dat het is: zij vermeld+t omdat het zij Loop+t is.

Mijzelf of me eigen

Zeg nooit dat is van me eigen, want je moet zeggen van mezelf. Eigen gebruik je bij mijn eigen schuld. Heeft die eigenschap of dat voorwerp echter betrekking op jezelf, dan is het altijd van jezelf.

Hun of hen?

Als het gaat om het juiste gebruik van hun, het, zij worden er heel wat fouten gemaakt. "Hun maken herrie" kun je niet zeggen, want je zegt als het over machines gaat toch immers ook: "zij maken herrie". Helaas zijn er verder geen eenvoudige ezelsbruggetjes die het onderscheid tussen hen en hun enz. duidelijk maken. Raadpleeg daarom bijv. frankblogt.nl die duidelijke en uitgebreide aanwijzingen op dat ingewikkelde gebied geeft.

Minder ernstige fouten:

Overnieuw of opnieuw

Als je iets een tweede keer doet, dan kun je zeggen "ik doe het over" of "ik doe het opnieuw". "Ik doe het overnieuw" is niet fout, maar ook niet echt fraai. Beter is "opnieuw".

Verschil tussen dat en wat

In de spreektaal valt het niet zo op wanneer we wat in plaats van dat gebruiken. Hoewel het in de krant en in officiële brieven ook regelmatig voorkomt dat wat geschreven wordt terwijl er dat moet staan. Het ezelsbruggetje dat we kunnen gebruiken om vergissingen te voorkomen, is dat we alleen maar wat mogen gebruiken indien we het door "hetgeen" kunnen vervangen. Dus het is "het boek dat wij lezen". En "ik ben moe, wat komt omdat ik gewerkt heb. Want je kunt ook zeggen: hetgeen komt omdat ik gewerkt heb.

Soms is vergeven beter

Want onvergeeflijk en onvergefelijk is alle twee correct.
© 2014 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verdienen aan typefoutenVerdienen aan typefoutenIndien u een internetadres foutief intypt krijgt u over het algemeen een foutmelding. Veelgemaakte typefouten van popula…
Zorg voor een rustige homepagina van uw bedrijfswebsiteZorg voor een rustige homepagina van uw bedrijfswebsiteEen rustige homepagina van uw bedrijfswebsite nodigt klanten uit tot rondkijken. Veel websites openen echter met een pag…
Foutloos schrijven voor velen mission impossibleSommigen lachen er hard om en sommigen gruwen ervan. Anderen maakt het niet uit als ze de inhoud maar begrijpen. Taalfou…
Open Taal en het Keurmerk SpellingOpen Taal en het Keurmerk SpellingAl sinds vrijdag 8 juni 2007 is de eerste versie van de open source woordenlijst van Open Taal door de Nederlandse Taalu…

Certificate in Advanced English (CAE): Informatie en tipsCertificate in Advanced English (CAE): Informatie en tipsEen handig overzicht voor studenten die een Certificate in Advanced English (CAE) of Cambridge Examen willen behalen. He…
Praeteritio: een stijlfiguur in de Nederlandse taalPraeteritio: een stijlfiguur in de Nederlandse taalOm een geschreven of gesproken tekst levendiger te maken, kan van stijlfiguren gebruik gemaakt worden. De praeteritio is…
Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 19-04-2023
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Taal
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.