Schrijven van een recensie
Veel mensen vinden het lastig om een goede recensie te schrijven. Er zijn wel een aantal tips te geven die kunnen helpen bij het schrijven van een goede recensie. Een goede review is geen samenvatting van het boek. Dat is een fout die in veel recensies gemaakt wordt. Verder is het belangrijk om een goede opening te hebben die de lezer prikkelt om verder te lezen. Met de sterren kan worden aangegeven hoe goed de recensent het boek vindt.
Veel mensen vinden het lastig om een recensie te schrijven over een boek of film. Zij weten wel of ze de film of boek goed of slecht vonden, maar weten niet hoe ze dat duidelijk op papier moeten zetten. Bovendien is de grote valkuil van de leek wanneer hij een recensie schrijft dat het meer een samenvatting van het boek wordt, in plaats van zijn of haar mening over het boek. Dat is doodzonde. Een recensie moet er juist toe aanzetten dat iemand een bepaald boek gaat lezen, maar de spanning is er wel af als de hele uitkomst in het boek al duidelijk wordt verklapt. Een goede recensie bevat dus genoeg gegevens over het verhaal om de lezer nieuwsgierig te maken, maar tegelijkertijd is het kunst zo weinig mogelijk te verklappen. Dat is lastig, maar wel te leren.
Wat is een goede recensie?
In een goede recensie klinkt niet alleen de mening van de schrijver door, maar ook waarom hij of zij dat vindt. Het is daarom belangrijk om die mening goed te onderbouwen. Met alleen schrijven dat het boek "leuk" is of "eigenlijk best wel saai" komt de lezer van de recensie niet veel verder. Probeer te onderbouwen waarom je iets vindt. Soms is dat best lastig, omdat het vaak meer om een gevoel gaat dan om een feit. Wat vooral helpt daartegen is veel lezen en vooral verschillende genres en schrijvers. Om die manier leer je beter vergelijken. Ga na waarom je een ander boek misschien wel spannend vindt en hoe dat in vergelijking staat tot het boek dat je niet zo denderend vindt. Een handige methode om je verhaal te onderbouwen is door voorbeelden te noemen. Soms helpt het om meerdere voorbeelden te geven, maar doe er nooit meer dan twee. Op dat moment heb je je punt gemaakt en wil de lezer ook weer verder.
Wat is een goede opening voor een recensie
Een goed begint zet de lezer meteen aan tot verder lezen. Hij of zij wil weten wat je van het boek vindt en de kans is veel groter dat er tot einde aan toe wordt doorgelezen. Wat is een goed begin? Daar zijn verschillende manieren voor. Een manier is door te beginnen met een spannende quote of scène uit het boek. Een andere methode is door al in het begin een stellige mening te geven. Nuanceren kan altijd verderop in het artikel. Een laatste methode is door proberen aan te haken bij een actueel thema. Probeer te zoeken naar de link met een actueel thema en daar het verhaal aan op te hangen. Doe dat alleen wanneer er ook een duidelijke link te maken is. De lezer heeft het ook wel door wanneer je een bepaald onderwerp er met de hoorn bijsleept om maar een leuke introductie te hebben.
Hoeveelheid sterren bij een recensie
Voorheen was het recenseren vooral iets wat door de vakbladen en kranten werd gedaan. Daar zaten de echte specialisten, maar met de komst van het internet is hun positie aan erosie onderhevig. Iedereen kan tegenwoordig zijn mening spuien. Grote productensites bieden de consument vaak de mogelijk om hun mening over een bepaald product te geven. Zo is het op Bol.com mogelijk voor iedereen om een recensie voor boeken te schrijven. Dit kan een prima plek zijn om te oefenen en te kijken hoe andere het doen. Veel sites en kranten maken gebruik van het sterrensysteem om hun mening over het boek weer te geven. Een ster is dan heel slecht en vijf sterren is briljant. Dat kan een handig hulpmiddel zijn om snel een mening zichtbaar te maken, het nadeel is dat de ruimte voor nuance in het sterrensysteem ontbreekt. Dat kan weliswaar in de geschreven tekst, maar zal minder naar voren komen.