Spaans leren: tips

Wil je al langere tijd een nieuwe vreemde taal leren? Spaans kun je tegenwoordig overal studeren. Bijvoorbeeld door middel van vrijwilligerswerk in Spanje en Zuid-Amerika of gewoon thuis op de bank. Wil je thuis leren maar toch een leraar of iemand die je zo nu en dan kan helpen en advies kan geven, dan kun je terecht op de vele websites die opgezet zijn om taalstudenten te ondersteunen. Hier zijn enkele tips om het Spaans leren tot een succes te maken.

Spaans leren in het buitenland

Vrijwilligerswerk in het Spaans

De beste manier om Spaans te leren is natuurlijk door naar Spanje te gaan. Daar hoef je niet per sé veel geld voor te hebben. Je kunt behalve aan vakanties namelijk ook aan vrijwilligerswerk denken, waarbij je op een Spaanstalige werkplek voor eten en onderdak werkt. Een goede website om vrijwilligerswerk te zoeken is de website van WWOOF. Ook zijn er vele vrijwilligersprogramma's in Spanje en Zuid-Amerika die vrijwilligerswerk combineren met Spaanse lessen, deze programma's kosten doorgaans wel veel.

Werken in Spanje

Vervolgens kun je ook je koffers pakken en een jaar in Spanje of Zuid-Amerika gaan wonen en werken. Dit lijkt misschien een moeilijke en extreme keuze om de taal te leren, maar velen hebben het al voor gedaan. En het is beslist de meest succesvolle manier om Spaans te leren. Het is natuurlijk handig dat je vast wat woordjes kent en je je een basis conversatie-niveau hebt eigen gemaakt. Maar ook als je nog helemaal geen Spaans spreekt is werken in Spanje nog steeds een mogelijkheid. Er zijn namelijk veel badplaatsen waar zomers bijna alleen maar Europese bezoekers komen. Restaurants en andere toeristische bedrijven zijn dan juist op zoek naar werknemers die Engels en andere Europese talen spreken.

Spaanse kennissenkring

Wel zal het in het begin moeilijk zijn om te integreren en om contact te maken met de lokale bevolking. Het zal verleidelijk zijn om contact te zoeken met mensen die Engels spreken. Probeer dit enigszins te vermijden en bouw het liefst een Spaanstalige of gecombineerde kennissen- en vriendenkring op. En onthoud dat je een taal verbluffend snel kunt leren als het echt nodig is! De isolatie die je ervaart wanneer je de enige bent die de taal niet begrijpt zal het uiteindelijk waard zijn.

Voorbereiding en thuis Spaans leren

Accenten

Houd er bij het Spaans leren rekening mee dat het een taal is met vele accenten. Het belangrijkste onderscheid bestaat tussen het Spaans uit Spanje en het Spaans uit Zuid-Amerika. Dat wil zeggen dat je of het één of het ander gaat leren en wellicht wat extra moeite zal moeten doen om de andere variant te verstaan. Een belangrijk verschil tussen het Spaanse en Zuid-Amerikaanse accent is de typische Spaanse ´c´, deze wordt uitgesproken als de Engelse ´th´ klank. In Zuid-Amerika wordt in dit geval een ´normale´ s-klank gebruikt.

Het Argentijnse accent

Binnen Zuid-Amerika verschillen de accenten ook enigszins per land, maar het meest verschilt het Argentijnse accent. Typisch Argentijns is de sj-klank in plaats van de Spaanse en Zuid-Amerikaanse ´j´ wanneer een woord geschreven is met een dubbele ´l´ of met een ´y´. Bijvoorbeeld het woord caballo (paard) wordt in Spanje uitgesproken als ´kabajo´ en in Argentinië als ´kabasjo´. En playa (strand) wordt in Spanje uitgesproken als ´plaja´ en in Argentinië als ´plasja´. Ook zijn er verschillen in vocabulaire.

Tips

Wanneer je thuis Spaans wilt leren is er een heleboel dat je kunt doen, hier volgt een lijst met tips:
 • Taalcursus: schrijf je in voor een erkende taalcursus
 • Spaanse ´native´: doe een internet-search en vindt een Spaanstalig persoon in jouw buurt die Spaanse les wil geven, dit is ook een goedkopere manier van les krijgen, en met name geschikt om conversaties te oefenen.
 • Spaans gerelateerde clubs: Spaans koken, Salsa, enz. Ook een goede manier om andere geïnteresseerden en wellicht Spaanstaligen te ontmoeten.
 • Films: kijk films en oefen je luisterkwaliteiten. Hier zijn enkele suggesties:
 • Spaanse films: Abre los Ojos (een klassieker), Pan´s Labyrinth, Todo Sobre mi Madre (van Spaanse filmaker Pedro Almodóvar), Habla con Ella (tevens Almodóvar).
 • Argentijnse films: Un Novio para mi Mujer, Valentín, en Kamchatka.
 • Mexicaanse films: La Zona, en Tu Mama También.
 • Colombiaanse film: Maria Full of Grace.
 • Kinderprogramma´s: kijk kinderprogramma`s en kinderfilms, deze zijn makkelijker te begrijpen.
 • Youtube: kijk Spaanstalige nieuwsberichten
 • Kranten: lees Spaanstalige kranten online, zo raak je ook meteen bekent met wat er speelt binnen de cultuur.
 • Websites: er zijn een heleboel goede websites beschikbaar met taallessen voor verschillende niveaus.
 • Online leraar: er zijn verschillende websites waar studenten talen uit kunnen wisselen. Dat betekent dat jij de ander helpt met bijvoorbeeld Nederlands of Engels te leren en de ander helpt jou Spaans te leren. Ook zijn er tegenwoordig leraren die enkel lessen online geven. Kijk eens op de website van Skyidiomas.
 • Boeken: koop een aantal Spaanse oefenboeken, denk daarbij vooral aan oefeningen voor de grammatica, maar ook vocabulaire en spelling. Het beste werken oefenboeken met luistermateriaal.
 • Tijdschriften: tijdschriften kunnen een leuke manier zijn om je vocabulaire uit te breiden. In grote boekhandels en op vliegvelden vind je Spaanstalige tijdschriften.
© 2013 - 2024 Dmalon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Spaanse taalcursus, waarom Spaans leren?Spaans is een wereldtaal en een internationale taal. De Spaanse taal is zelfs een officiële taal van de Verenigde Naties…
De Spaanse taal: geschiedenis en regionale verschillenDe Spaanse taal: geschiedenis en regionale verschillenDe Spaanse taal wordt veelvuldig gebruikt in muziek. Heel veel mensen vinden de Spaanse taal erg mooi, maar in Noord-Eur…
Spaans leren in SpanjeSpanje en Spaans zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Er lijkt dan ook geen betere oplossing dan de taal Spaans te l…
Taalcursus Spaans in SpanjeSpaans leren in Spanje is ideaal! De Spaanse passie die de Spanjaarden toepassen in het dagelijks leven werkt aanstekeli…

Vereenvoudig je tekstenHet is soms al flink zoeken om tot een volledige en samenhangende tekst te komen. Een tekst aanpassen aan een specifiek…
Betoog, hoe schrijf je de tekst voor een betoog?Betoog, hoe schrijf je de tekst voor een betoog?Er zijn vele teksten die geschreven worden. Weinig teksten kunnen echter de lezer vaak echt overtuigen. Schrijven van ee…
Dmalon (11 artikelen)
Gepubliceerd: 10-09-2013
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Taal
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.