Wereld van taal

Talen leren brengt je veel rijkdom in communicatie. Het is leuk en nuttig om wat te weten over taal. Hier vind je taalweetjes die je op vakantie mooi kunt gebruiken om een gesprekje uit te bouwen. Hoeveel talen? Belangrijkste talen, de lastigst te leren taal, Griekse en Arabische invloed op het Nederlands. 1066! Zijn klanken therapeutisch? Palindroom: wat is dat?

Hoeveel talen zijn er?

Er worden ongeveer 2800 talen op aarde gesproken. Ze worden onderverdeeld in 12 grote en 50 kleine taalfamilies. Het Nederlands behoort tot de Indo-Europese taalfamilie, een van de 12. Naast de talen bestaan er ongeveer 8000 dialecten.

De belangrijkste talen

De 14 belangrijkste talen die elk meer dan 50 miljoen sprekers tellen zijn in volgorde van belangrijkheid: Chinees, Engels, Hindoestaans, Russisch, Spaans, Japans, Duits, Indonesisch, Portugees, Frans, Arabisch, Bengaals, Maleis, Italiaans.

Welke taal is het lastigst te leren?

De Eskimo's en de Zoeloes hebben de meest gecompliceerde talen. De moeilijkste taal om te leren is het Baskisch. Sir John Bowring, oud-gouverneur van Hong Kong, kon 100 talen spreken en lezen. Overigens noemen de Eskimo's zich de 'Inuit' (het volk), het woord 'Eskimo' betekent 'eter van vlees' en dat wordt door hen als een scheldwoord beschouwd.

Invloed van het Grieks op het Nederlands

Het Griekse woord voor 'ver' is 'tele'. Dus:
woord letterlijke vertaling van het Grieks
telefoonverre stemphone
telescoopverre kijkerscopos
telegramverre briefgramma
telepathiever gevoelpathos
televisiever zienvisto

Arabisch sprekende moslims in Spanje

Tot 1492 verbleven Arabisch sprekende moslims in Spanje. Hun chemische, medische en astronomische invloed is nog terug te vinden in onze woorden: algebra, alcohol, chemie, zenit, alkali, cijfers.

Saksen en Normandiërs

In 1066 vielen de Normandiërs Engeland binnen. De Franse taal kreeg grote invloed. In het idioom van het vlees kun je het verschil zien, de Saksen slachtten de dieren en de Fransen consumeerden het vlees.
Saksisch - het dier vlees voor consumptie Frans Nederlands
steerbeefboeufrundvlees
pigporkporcvarkensvlees
calfvealveaukalfsvlees
sheepmuttonmoutonschapenvlees
chickenpulletpouletkip
deervenisonvenaisonwild

Grootste woordenschat

De vermenging met de Franse taal geeft het Engels de grootste woordenschat. Je kunt de Angelsaksiche versie of de Franse versie van een woord in een vertaling gebruiken.
Angelsaksische oorsprong Franse oorsprong Nederlands
smellodorgeur
sweatperspirationzweet
eatdineeten
come backreturnweggaan
wantdesiregraag willen
getreceiveontvangen
look atregardkijken naar

Meerlettergrepige zelfstandige naamwoorden

Meerlettergrepige Nederlandse zelfstandige naamwoorden eindigend op -teit worden Engels door de uitgang -teit te veranderen in -ty en Frans door -teit te veranderen in -té.
Nederlands Engels Frans
actualiteitactualityactualité
activiteitactivityactivité
creativiteitcreativitycréativité
electriciteitelectricityélectricité

Nederlands, Duits en Engels

Hier een lijstje met woorden die praktisch gelijk zijn in het Nederlands, Duits en Engels.
Nederlands Duits Engels
badBadbath
bestbestbest
broodBrotbread
boekBuchbook
dansentanzendance
ijsEisice
vindenfindenfind
gevengebengive
goedgutgood
jongjungyoung
moederMuttermother
ziensehensee
zingensingensing

Japans en Engels

Vooe Engelstaligen is het makkelijk in het Japans tot vijf te tellen.
Cijfer Japans Engelse uitspraak
1ichiitchy (jeukerig)
2niknee (knie)
3sansan (afkorting van sanatorium)
4shishe (zij)
5gogo (ga)

Ja en nee

Als Nederlanders 'nee' zeggen in Griekenland betekent het daar 'ja'; zijn wij in Japan en lachen we 'haha' dan verstaat de Japanner dat als 'moeder'. Als Engelsen 'yeah' zeggen in Japan betekent het daar 'nee'.

Woordenschat

Een 3-jarig kind heeft een woordenschat van 1000 woorden. Elk jaar komen er zo'n 500 woorden bij. Als het zes jaar is zal het ongeveer 2500 woorden tot zijn beschikking hebben. Een Engelsman gebruikt in zijn dagelijkse conversatie niet meer dan 2800 verschillende woorden. Ontwikkelde mensen hebben een woordenschat van wel 50.000 woorden. De hele Engelse taal bestaat uit meer dan een miljoen woorden.

Therapeutische klank

Voel je je naar? Probeer dan een tijdlang de klank 'i' uit, druk jezelf uit in 'iiiii's in alle mogelijke toonhoogten. 'I' is namelijk een opwekkende klank.

Schrijfmachine letters

De 26 letters op je schrijfmachine worden in de ene Engelse zin gebruikt: 'The quick brown fox jumps over the lazy dog.' (De snelle bruine vos springt over de luie hond.). In Cambodja gebruiken ze trouwens 72 lettertekens.

Schrijfsystemen, ideogrammen

Er zijn meer dan 400 schrijfsystemen op aarde bekend. In China gebruiken ze getekende ideogrammen die 'karakters' genoemd worden. Met de kennis van 6000 karakters kun je de krant lezen.

Klanken en symbolen

Klanken worden in 90 letters en symbolen aangegeven.

Langste Palindroom

Een palindroom is een woord dat je zowel van voren naar achteren als van achteren naar voren kunt lezen. Bijvoorbeeld: 'Anna'. Een buitengewoon lang palindroom is: 'koortsmeetsysteemstrook'.

Lees verder

© 2013 - 2024 Yosha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De geschiedenis van de Engelse taalDe geschiedenis van de Engelse taalHet Engels is een van de meest gesproken talen ter wereld, niet alleen als moedertaal maar ook als communicatietaal tuss…
De Indo-Europese taalfamilie en het Proto-Indo-EuropeesDe Indo-Europese taalfamilie is een taalfamilie waartoe vooral talen uit Europa en West-Azië behoren. In totaal spreken…
Een tweede taal leren op latere leeftijdEen tweede taal leren op latere leeftijdWe zijn allemaal bekend met accenten van tweedetaalleerders, ofwel van onszelf, ofwel van leerders van het Nederlanders.…
Verschillen in de uitspraak tussen het Spaans en FransVerschillen in de uitspraak tussen het Spaans en FransHet Spaans en Frans hebben veel met elkaar gemeen, omdat ze samen behoren tot dezelfde talenfamilie: de Romaanse talen.…

Gratis een taal leren met DuolingoGratis een taal leren met DuolingoAltijd al een taal willen leren? Dan hoef je niet eens een dure cursus te volgen. Je kunt ook de app Duolingo gebruiken…
Bronnen en referenties
  • De wonderlijke wereld van de taal. - Charles Berlitz
  • Wauw! - Son Tyberg
Yosha (25 artikelen)
Laatste update: 11-07-2013
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Taal
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.