Getallen, in cijfers of letters?

Getallen, in cijfers of letters? Wanneer schrijf je getallen voluit in letters en wanneer schrijf je getallen juist in cijfers? Hoe schrijf je getallen dan in letters? Wat schrijf je aan elkaar en wat schrijf je los van elkaar? Dit zijn enkele veelgestelde vragen waar hieronder antwoord op wordt gegeven.

Algemene regel

Hieronder staat in een tabel weergegeven in welke gevallen het uitschrijven in tekst een vereiste is.

Als tekstVoorbeeld
0 t/m 20vijftien
Alle gehele tientallen t/m 100zestig
Alle gehele honderdtallen t/m 1000zeshonderd
Alle gehele duizendtallen t/m 10.000negenduizend
De ronde getallen 1000, 1.000.000, 1.000.000.000miljard

In de overige gevallen dient men meestal de getallen in cijfers uit te schrijven. Dit is de algemene regel. Er zijn echter een hoop uitzonderingen op deze algemene regel.

Uitzonderingen

Soms worden getallen - waarvan de algemene regel zegt dat ze in letters uitgedrukt moeten worden - toch in cijfers uitgedrukt. Dit is meestal het geval bij exacte waarden van bijvoorbeeld lengte, gewicht, geld, afstand, snelheid en jaartallen.
Bijvoorbeeld:
  • 40
  • 50km/h
  • 13 graden Celsius
  • 100 meter sprint
Men ziet vaak dat in technische en wetenschappelijke artikelen voor de duidelijkheid zoveel mogelijk in cijfers wordt geschreven.

Vaak worden bij officiële gelegenheden getallen helemaal uitgeschreven in letters. Dit is bijvoorbeeld het geval als je een cheque uitschrijft. Naast de waarde van de cheque in cijfers, is ook de vermelding in letters. Zo kan een cheque een waarde hebben van honderdvierentachtigduizend euro.

Het is daarnaast netter om in een zin waarin je een getal in cijfers hebt geschreven, het andere getal wat je gaat benoemen ook in cijfers te schrijven. Bijvoorbeeld: De minister van Verkeer en Waterstaat maakte vandaag bekend dat er in 2011 in de zone waar men 30km/h mag rijden maar liefst 200 snelheidsboetes zijn uitgedeeld.

Getallen in letters schrijven

Het Groene Boekje schrijft ons regels voor over hoe we getallen volledig in letters uit kunnen schrijven. Een bank wil dat bijvoorbeeld om misverstanden te voorkomen. Het uitgangspunt van het Groene Boekje is dat je zoveel mogelijk aan elkaar schrijft. Deze regel gaat niet altijd op. Je schrijft spaties op plaatsen waar je in het getal een punt zou hebben. Daarnaast gelden ook onderstaande regels:
  • Na het woord duizend komt altijd een spatie.
  • Miljoen, miljard, enzovoort schrijf je los. Deze woorden zijn dus altijd omringt door spaties.
Als je deze regels combineert dan schrijf je 16.832.423 uit als 'zestien miljoen achthonderdtweeëndertigduizend vierhonderddrieëntwintig'. Merk op dat hier zorgvuldig gebruik van trema's ook van belang is.
© 2012 - 2024 B-bbergkamp, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Soorten getallenIn de wiskunde zijn verschillende soort getallen bekend. Deze soorten getallen hebben allen hun eigen eigenschappen. Zo…
Rekenen met hexadecimale getallenRekenen met hexadecimale getallenVoor veel mensen is rekenen niet een van de meest favoriete bezigheden. Op school hebben we allemaal geleerd om te reken…
De getallenverzameling der natuurlijke getallenDe getallenverzameling der natuurlijke getallenDeze verzameling getallen mag beschouwd worden als opgebouwd uit de eenvoudigste getallen die we kennen. Het zijn de get…
Romeinse cijfersDe tegenwoordig bekende Arabische cijfers zijn bijna niet meer weg te denken uit deze maatschappij. Toch zien we de Rome…

Een bijzonder soort collectiva: het geboefteEen collectivum is een woord waarbij je noodzakelijkerwijs moet denken aan een verzameling van bij elkaar horende mensen…
Spelling van de Nederlandse taal, zo moeilijkSpelling van de Nederlandse taal, zo moeilijkDe juiste spelling van de Nederlandse taal is zeer belangrijk. In sollicitatieprocedures kan het een selectiecriterium z…
Bronnen en referenties
  • www.beterspellen.nl
B-bbergkamp (81 artikelen)
Laatste update: 27-03-2014
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Taal
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.