Beter leren: verbeter je concentratie

Concentratie is belangrijk om efficiënt te kunnen leren. Als jij jezelf snel laat afleiden doe je veel langer over het bestuderen van leerstof dan iemand die zich niet laat afleiden. Helaas zijn er veel dingen die erop zijn gericht jou af te leiden, vaak zonder dat je het doorhebt. Deze tips zorgen ervoor dat jij efficiënter gaat leren.

Concentratie en afleiding

Concentreren betekent de aandacht kunnen toespitsen op één zaak. Het houdt dus in dat je je niet laat afleiden van de hoofdzaak. In een leeromgeving zijn er veel zaken die je uit je concentratie kunnen brengen. Dat is jammer, want de hersenen kunnen maar één ding tegelijk.

Afleiding kan op verschillende manieren plaatsvinden. Misschien zit je hoofd vol met allerlei dingen die je nog moet doen, wordt je afgeleid van geluiden om je heen (pratende mensen, mobieltjes, televisie), of vind je de betreffende stof gewoon niet interessant. Bedenk dat alle afleiding de efficiëntie niet ten goede komt. Het is daarom belangrijk jezelf te kunnen concentreren.

Tips

Als je hoofd vol zit met allerlei dingen die je nog moet doen, maak dan een 'to do lijstje'.

Leg het lijstje op een plaats waar je oog af en toe op valt, zodat je er aan wordt herinnerd. Leg er ook een pen bij zodat je het lijstje zonodig op elk moment kunt aanvullen, zodat je op dat gebied in ieder geval niet wordt afgeleid.

Zorg ervoor dat je hersenen alfagolven produceren

Als je in de alfastaat bent, ben je ontspannen. Je kunt dan je hersenen volledig benutten: je bent alert. Je kunt je hersenen stimuleren in de alfastaat te komen door naar bepaalde muziek te luisteren. Deze muziek is uitsluitend instrumentaal en heeft meestal een ritme van 60 tellen per minuut. Voorbeelden zijn de Walsen van Chopin, Canon in D. van Pachelbel en de Haffnersymfonie en Praagse symfonie van Mozart. Laat deze 'barokmuziek' zacht op de achtergrond spelen.
Zorg daarnaast dat je niet gestoord wordt, want na een storing ben je sowieso niet meer in de alfastaat. Zorg ook dat je rustig en diep ademhaalt, aangezien dit ook het terecht komen in de alfastaat bevordert.

Zorg ervoor dat je niet wordt afgeleid door geluiden van buitenaf

Geluid producerende objecten komen de concentratie niet ten goede (de enige uitzondering is de zojuist genoemde 'alfa muziek'). Ook al werk je misschien nog zo goed in de woonkamer, voor de televisie of met mensen om je heen, op een rustige plaats kun je je beter concentreren. Elke keer dat je wordt onderbroken moet je je namelijk opnieuw op je werk focussen en de draad weer oppakken (en ben je bovendien uit je alfastaat gebracht). Zet dus ook je mobiel uit, en werk zonder computerprogramma's die je niet nodig hebt.

Zorg voor een opgeruimde werkomgeving

Ruim je kamer op en gooi weg wat weg mag. Zorg ervoor dat er niets op je bureau ligt, aangezien dit snel afleidt. Onderzoek heeft uitgewezen dat een schoon bureau de productiviteit tot 15% verbetert. Berg ook de documenten op je computer in nette mapjes op.

Werk in een vast patroon

Werk bijvoorbeeld in blokken van steeds dezelfde tijd. Zorg dat je elk uur een pauze inlast. Dit zorgt er tevens voor dat je elk uur een beginpunt en een eindpunt hebt. Tijdens deze punten sla je het meest op. Als je bijvoorbeeld drie uur aan een stuk doorwerkt, heb je maar één beginpunt en één eindpunt. Als je drie uur werkt met elk uur een pauze, heb je drie beginpunten en drie eindpunten.

Studeer tijdens jouw optimale uren

Tijdens jouw optimale uren kun je je het best concentreren. Bij veel mensen liggen deze uren in de ochtend, en vooral niet vlak nadat je gegeten hebt.

Zorg dat alles wat je nodig hebt binnen handbereik is

Ook hier geldt weer, elke onderbreking brengt je uit je alfastaat en zorgt ervoor dat je je opnieuw moet focussen.

Ga jongleren

Jongleren bevordert de concentratie. Bovendien hebben mensen die jongleren grotere hersenen, omdat je je beide handen nodig hebt en daardoor de samenwerking tussen je twee hersenhelften bevordert. Jongleer bijvoorbeeld tijdens een pauze.
© 2010 - 2024 Maarten-, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Studeren en leren: concentratie tipsStuderen en leren: concentratie tipsHoe ga je om met concentratie problemen tijdens de studie? Hoe ga je om met concentratie moeilijkheden tijdens het leren…
Concentratieproblemen: Tips voor verbeteren van concentratieConcentratieproblemen: Tips voor verbeteren van concentratieConcentratie is het vermogen om de aandacht effectief te richten op specifieke taken. Met voldoende concentratie kunnen…
Concentreren tijdens het studerenConcentreren tijdens het studerenConcentratie is erg belangrijk om goed te kunnen studeren. Leren voor je toets, examen of tentamen kan erg moeilijk en s…
Werken op kantoorWerken op kantoorEr ligt zoveel werk op je te wachten dat je niet weet waar je mee moet beginnen. Je moet een deadline halen, maar je con…

Standplaatsgebondenheid in het geschiedenisonderwijsHet vaststellen van de betrouwbaarheid van een bron en de standplaatsgebondenheid van personen is, denk ik, de moeilijks…
Ezelsbruggetjes – BiologieEzelsbruggetjes – BiologieBiologie is een vak dat elke leerling van de middelbare school moeten hebben (gehad). Maar dit vak kent nogal wat moeili…
Maarten- (27 artikelen)
Gepubliceerd: 14-09-2010
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Studievaardigheden
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.