Waarom Latijn gaan studeren?
Latijn is oudbollig. In die richting zitten alleen maar nerds! Een dode taal, waarom zou ik dat gaan studeren? Met Latijn ben je later niets meer. Ik ben daar niet slim genoeg voor. Tijdverlies. Alle redenen zijn goed om dit keuzevak niet in zijn pakket op te nemen. En toch, Latijn studeren is een echte verrijking, op alle vlakken. Of je nu taalkundig of wiskundig aangelegd bent. Het leert je onder andere studeren, het is een basis voor het aanleren van andere talen en je leert meer over de cultuur en het dagelijkse leven van de Romeinen.
Waarom Latijn gaan studeren? Nu, daar zijn redenen genoeg voor. Hieronder vind je enkele argumenten waarmee zoon- of dochterlief (misschien) kan worden overtuigd.
Het praktische nut van Latijn
Goed voor taalrichtingen
Het Latijn ligt aan de basis van de Romaanse talen. Weet je nu al dat je in die richting verder wil, hetzij als
leerkracht, hetzij als vertaler-tolk, hetzij als secretaresse of in de toeristische sector, dan zit je hier goed. Immers, in
Frans, Spaans, Italiaans, Portugees en Roemeens vind je veel woorden waarvan de stam afkomstig is uit het Latijn. Je hebt dus een streepje voor op anderen als je je Latijnse woordenschat onder de knie hebt. Maar ook voor mensen die geen Romaanse talen gaan studeren is Latijn een heel goede basis. In alle andere talen komen ook woorden en uitdrukkingen voor die gebaseerd zijn op Latijn. En dit is nog maar het lexicologisch aspect. Grammaticaal heb je een streepje voor: je verwerft immers een groot inzicht in taalstructuren. Grammatica en grammaticale benamingen zijn belangrijk voor het aanleren van vreemde talen. Termen als lijdend voorwerp, accusatief, datief, ablatief, enz. klinken je bekend in de oren wanneer je Latijn gestudeerd hebt.
Goed voor wetenschappelijke richtingen
Ook in de wetenschappelijke en medische wereld zit je goed als je Latijn hebt gedaan. Denk maar aan woorden als cardio-vasculair, aan Latijnse benamingen van planten, en aan woorden als astrolabium. Ook voor de studie rechten is Latijn een handig duwtje in de rug. Ook in die vakterminologie zitten een pak Latijnse uitdrukkingen en woorden afgeleid van of opgebouwd met Latijnse woorden. Denk maar aan pro deo, pro justicia, etc.
Cultuur
Studeer je Latijn, dan krijg je ook een enorme culturele bagage mee, en dit zonder er iets extra voor te moeten doen. In de verschillende teksten komen aspecten aan bod als cultuur, geschiedenis, filosofie, recht, literatuur en politiek van Europa. Al wie later geschiedenis, rechten, politieke en sociale wetenschappen of filosofie wil gaan studeren, zal dus zeker ook blij zijn met de opgedane kennis. Je neemt ook een kijkje in de mythologie, raakt vertrouwd met een aantal namen die zeker ook in het dagelijkse leven opduiken in spreekwoorden, gezegden, zegswijzen of vergelijkingen. Ooit al gehoord van een Augias-stal of van een Tantaluskwelling? Latinisten kunnen na enkele jaren studie zeker meepraten over deze dingen. In de laatste jaren Latijn leer je ook scanderen en leer je gedichten en liedjes. Dus ook voor musicologen is het een uitstekende basis. Ga je op reis en kom je
Romeinse overblijfselen tegen in musea? Ook dan kan je meepraten. Je weet (ongeveer) uit welke eeuw deze stukken zijn en je weet ook wie op sommige munten, schilderijen, muurtekeningen en amforen staat afgebeeld. En deze stukken en monumenten kom je heus
niet alleen in Italië tegen!
Geheugentraining en doorzettingsvermogen
Latijn studeren vraagt veel geheugenwerk. Lijsten woordjes, grammaticaregels, namen en feiten, je moet inderdaad heel wat van buiten leren. Een nadeel is dit zeker niet, integendeel, een goed getraind geheugen komt ook van pas voor andere vakken. Hersenen die niet veel gebruikt worden, sterven af, dit is algemeen geweten. Je verwerft ook een abstract redeneervermogen en inzicht. Geheugenwerk alleen is niet voldoende. Dingen van buiten leren volstaat niet, je moet ze ook begrijpen en kunnen toepassen. Bij Latijn moet je de theorie steeds toetsen aan de praktijk. Een Latijnse zin vertalen is als een puzzel waarvan alle stukjes in elkaar moeten passen. Trouwens, elke taal is als een doos Lego-blokjes. Hoe meer blokjes je hebt (woorden en structuren), hoe meer dingen je kan bouwen. Aangezien er voor Latijn veel moet gestudeerd worden, is er een flinke portie doorzettingsvermogen nodig. Je leert studeren en je werk structureren. Een eigenschap die tijdens latere studies zeker nog van pas zal komen! Goed begonnen is half gewonnen.
Positieve studiesfeer en hobby's
Laat je niet afschrikken door cowboy-verhalen over dat Latijn een onbegonnen klus is en dat je daar echt heel slim voor moet zijn! Een positieve ingesteldheid, de wil om het te kunnen en een open geest doen al heel wat. De leerlingen uit de klas Latijn zijn meestal vrij homogeen en hebben een positieve studiehouding. Dit heeft een positieve invloed op het studiegedrag. Leerlingen gaan elkaar onderling aanmoedigen en steunen. Het kan ook gezien worden als een uitdaging: je kent immers iets dat anderen niet kunnen, het is een beetje mysterieus en onbegrijpelijk in het begin. Met een dynamische, enthousiaste leerkracht is het echt fun! Latijn studeren betekent helemaal niet dat je een nerd hoeft te zijn! Je kan naast de studie Latijn ook nog judo gaan doen, naar de scouts gaan, lekker uit de bol gaan, gaan dansen. Het één sluit het ander helemaal niet uit!
Extra stimulans voor hoogbegaafden
Hoogbegaafden vervelen zich al wel eens in het gewone onderwijs omdat ze niet genoeg prikkels krijgen. Voor hen kan het volgen van Latijn een uitdaging zijn. Het is iets nieuws. Het is iets waar je je voor moet inzetten. Het is iets waar je dagelijks mee moet bezig zijn. Het kost wat moeite. Latinisten trekken elkaar mee. Allemaal redenen om Latijn in je pakket op te nemen en er voor te gaan.
Toekomstgerichtheid
De "Latijnse" is een studierichting die het minst voorbereidt op één specifieke latere studie. De waaier aan studiemogelijkheden is dus heel breed en quasi onbeperkt. Je kan later gaan voor burgerlijk ingenieur, chemie, fysica, biologie, architectuur, dokter, rechten, farmacie, filosofie, vertaler-tolk, Romanist, Germanist, filmwetenschappen, etc. In elke studie zal je wel een deeltje van de opgedane kennis kunnen benutten. Leerlingen die Latijn hebben gestudeerd hebben tijdens hogere studies ook meer kans op slagen. Ze hebben immers geleerd om te leren! En moest je de smaak van het Latijn eenmaal te pakken hebben, dan kan je er misschien later ook nog Grieks bij gaan studeren. Nog een extra troef!
Elk jaar dezelfde discussie in het onderwijs
Bij elk nieuw schooljaar wordt dezelfde discussie gevoerd: schaf het Latijn (en het Grieks) in het onderwijs af. Zo hebben alle leerlingen dezelfde kansen en dezelfde bagage. Het afschaffen van het vak Latijn (en Grieks) zou een grote vergissing zijn. Ten eerste om al de bovengenoemde redenen. Ten tweede omdat met het afschaffen van het Latijn/Grieks een enorme culturele bagage verloren zou gaan. Schaf het Latijn (en het Grieks) af en binnen dertig jaar kent niemand nog iets van onze eigen geschiedenis en cultuur! Want vergeet niet dat de Romeinen ook
een enorme stempel hebben gedrukt op onze contreien. Verscheidenheid in het onderwijs is zeker niet verkeerd. Het is toch niet omdat veel leerlingen moeite hebben met wiskunde of met
Frans dat deze vakken ook moeten afgeschaft worden...