Landelijke kennisbasistoets voor leraren
Sinds het schooljaar 2012-2013 is het verplicht voor elke leraar in opleiding om de landelijke kennisbasistoets te maken. Deze toets test de vakkennis die je als startende docent hoort te beheersen. Er moet minstens een voldoende worden behaald, anders zal er geen diploma worden uitgereikt. De toets vindt plaats in het laatste jaar van de studie.
Basisniveau
Als controlemiddel heeft de overheid de landelijke kennisbasistoets ingevoerd. Om de kwaliteit van de leraren te waarborgen is er een toets die door elke leraar in opleiding gemaakt moet worden. Over het algemeen krijg je alle inhoudelijke stof in de opleiding die je volgt. Tijdens de kennisbasistoets wordt alle stof nog een keer getoetst. Er zijn twee toetsmomenten per jaar.
Opleidingen
Bij de volgende tweedegraads lerarenopleidingen worden de toetsen afgenomen
- Frans
- Duits
- Scheikunde
- Omgangskunde
- Algemene- en Bedrijfseconomie
- Aardrijkskunde
- Biologie
- Gezondheidszorg en welzijn
- Wiskunde
- Geschiedenis
- Engels
- Natuurkunde
- Maatschappijleer
- Pabo
Aanmelden voor de kennisbasistoets
Het aanmelden voor de toets loopt via de school waar de opleiding gevolgd wordt. Je zult een uitnodiging ontvangen per mail, vanaf daar word je doorgestuurd naar een online aanmeldformulier. Als je je wel aangemeld hebt maar niet bij de toets aanwezig bent dan is deze kans verloren en zul je moeten wachten op het volgende toetsmoment. Er worden geen individuele toetsen afgenomen.
Het kan zijn dat je bij jouw school de afspraak hebt om extra tijd te krijgen bij het maken van toetsen. De toetsen worden alleen digitaal afgenomen. Mocht je een chronische ziekte of handicap hebben dan kun je de examencommissie van jouw school verzoeken om verlenging van de tijd. Het verzoek aan de examencommissie moet gelijk met de aanmelding voor de toets gedaan worden.
Uitslag
Ondanks dat het een meerkeuzetoets is, laat de uitslag wat langer op zich wachten. De organisatie gaat naar de gemaakte fouten kijken en naar de manier waarop de vragen zijn gesteld. Als foutieve vragen eruit zijn gehaald en er een cesuur is bepaald, worden de cijfers toegekend. Deze worden eerst doorgegeven aan de opleiding waar je de opleiding volgt. Zij zullen dit vervolgens aan jou mededelen. Als je het niet eens bent met de uitslag dan kun je bezwaar aantekenen bij de examencommissie van de school waar je de opleiding volgt. Dit moet binnen 2 weken gebeuren. Binnen enkele dagen na bekendmaking van de uitslag kun je via de website jezelf aanmelden voor de inzage van de toets. Hier kun je enkel zien wat je goed en fout hebt gedaan en verdere uitleg wordt er niet gegeven.
Toetsgids
Elke opleiding heeft een eigen toetsgids. In de gids staat welke stof je hoort te beheersen. Deze toets gaat enkel en alleen over vakkennis die je volgens de overheid dient te beheersen. Didactische vaardigheden worden niet door de overheid getest maar daar hebben de opleidingen zelf de verantwoordelijk voor. Dit testen ze gedurende de jaren in de stages en praktijkopdrachten.
Regels
- Elke deelnemer moet zich legitimeren met je paspoort, identiteitsbewijs of rijbewijs. Daarnaast zul je ook je collegekaart bij je moeten hebben.
- Deelnemers moeten minimaal 30 minuten in het toetslokaal blijven voordat ze weg mogen gaan.
- Je zult altijd moeten afsluiten door op 'beëindigen' te drukken en uit te loggen.
- Kladpapier en hulpmiddelen moeten na afloop ingeleverd worden.
- Standaardegels die in het tentamenreglement staan van de hogeschool zijn ook van toepassing