Handleiding: Hoe maak je een spreekbeurt?

Je hebt de opdracht gekregen van school om een spreekbeurt te houden. Je hebt geen idee welk onderwerp je moet kiezen. En hoe zet je een spreekbeurt op? Welke volgorde moet je aanhouden tijdens je gesprek? En tot slot, hoe houd je jouw zenuwen onder controle? Volg de stappen stuk voor stuk en je hebt gegarandeerd een goed cijfer.

Voorbereiding!

Kies het juiste onderwerp

Dit is het lastigste punt van de hele spreekbeurt: je onderwerp kiezen. Niemand kan dit voor jou kiezen, je zal het zelf moeten doen. Maar er zijn wel wat tips voor hoe jij tot jouw onderwerp kunt komen. Kies een onderwerp dat bij jou past. Wat vindt je leuk in het dagelijkse leven? Wat is je hobby, wat is je passie? Hou je bijvoorbeeld van eten? Dan kan je vertellen over wat gezond eten is en waarom. Dit kan je zo uitgebreid maken als je zelf wilt. Hou je van chocola? Vertel dan over de geschiedenis van chocola, waar het vandaan komt en hoe het uiteindelijk in Nederland aankomt, waar het van gemaakt wordt, hoeveel geld mensen er aan uitgeven, enzovoort, enzovoort.

Hou je van op vakantie gaan? Vertel dan over het land waar je graag komt, wat is er zo bijzonder aan en waarom? Hoeveel toeristen komen er per jaar, welke leuke dingen kan je daar doen, welke plaatsen zijn leuk om te bezoeken, hoeveel verdienen de mensen daar aan het toerisme, enzovoort. Als je enthousiast bent over jouw onderwerp, kan je er veel makkelijker over vertellen tegen je klasgenoten.

Brainstormen

Het maakt niet uit wat je moet plannen in je leven, elk belangrijk ding zal moeten beginnen met een brainstorm. Brainstormen betekent dat je je gedachten de vrije loop laat gaan. Schrijf direct alle gedachten op waar je aan denkt bij een bepaald onderwerp. Denk er niet te lang over na, schrijf het gewoon meteen op. Je zult merken: hoe langer je brainstormt, hoe meer ideeën je zult krijgen.

Onderwerp uitzoeken

Ga het internet op en zoek alles op wat je kan vinden over jouw onderwerp. Print het desnoods uit, maar hou de informatie wel gestructureerd, zodat je alle punten van jouw onderwerp terug kan vinden. Ook in boeken kan je veel informatie vinden. Filmpjes zijn ook leuk om te gebruiken tijdens je spreekbeurt. Ook is het leuk om attributen te vinden die je rond kan laten gaan in de klas. Dit zorgt ervoor dat je je verhaal spannend houdt.

Rode draad

Vanuit het brainstormen en het onderzoek ga je over naar de 'rode draad'. Dit houdt in dat je de belangrijkste punten van jouw onderwerp op een rijtje zet. Structureer alle informatie en zoek uit wat je wel en wat je niet wilt gebruiken in je spreekbeurt. Schrijf dan eerst alleen de hoofdstukken op. Zet ze ook meteen in de goede volgorde. Als dat is gelukt, dan ga je de hoofdstukken in nog meer punten onderverdelen. Elk hoofdstuk zal waarschijnlijk een paar punten bevatten. Zodra je dit hebt gedaan, zal je merken dat je spreekbeurt al wat meer vorm gaat krijgen.

Punten uitschrijven

Ga stuk voor stuk alle informatie uitschrijven. Als je het eerst opschrijft, zal je merken dat je het sneller onthoudt. Uiteindelijk is het wel de bedoeling dat je zoveel mogelijk uit je hoofd gaat leren.

Inleiding

Pas als het verhaal duidelijk is voor jou ga je de inleiding opschrijven. Vertel eerst waar je je spreekbeurt over gaat houden en waarom je dat onderwerp hebt gekozen. Daarna ga je kort samenvatten welke punten je gaat bespreken. Zo hou je het duidelijk voor je klasgenoten en voor je meester of juffrouw. Je kan eventueel ook nog vertellen hoe lang jouw spreekbeurt ongeveer gaat duren, maar kijk hier wel mee uit. Soms loopt het wat uit, of ben je juist veel sneller klaar.

Afsluiting

Nadat je verhaal klaar is, vraag dan of er iemand nog vragen heeft. Schrijf in eerste instantie ook deze afsluiting op papier, zodat je die ook uit je hoofd kan leren. Zo hoef je je om dit stukje geen zorgen meer te maken op het moment dat je voor de klas staat.

Spiekbrief of PowerPoint

Ga je de spreekbeurt zonder computer houden? Maak dan een spiekbrief voor jezelf. Dit hoeft geen klein briefje te zijn die niemand kan zien, je mag best een groot papier voor je houden. Let er wel op dat je niet het hele verhaal daarop zet, want dan krijg je snel de neiging om alles voor te gaan lezen. Zet er alleen de hoofdstukken op en eventueel de punten van de hoofdstukken. Meer niet! Is er iets dat je écht niet kan onthouden, dan kan je dat er ook op zetten.

Ga je de presentatie wél op je computer doen? Dan is het handig om een PowerPoint presentatie te maken. Weet je niet hoe je dit moet doen? Kijk dan naar dit filmpje: http://www.youtube.com/watch?v=i3dNsSeIB8A (kopieer de link en plak hem in de browser). Begin in de PowerPoint presentatie met een voorpagina, dan de inleiding, daarna de hoofdstukken met de punten (elk hoofdstuk op een nieuwe pagina) en tenslotte de afsluiting.

Oefenen

Oefen je spreekbeurt een paar keer voordat je het echt gaat doen voor de klas. Zo weet je of de computer goed werkt en leer je meteen alles uit je hoofd. Dat zorgt ervoor dat je een stuk minder zenuwachtig bent. Zenuwen ontstaan voornamelijk wanneer je niet goed voorbereid bent!

Tijdens de presentatie

  • Sta rechtop, dat ziet er niet alleen beter uit, het geeft je ook zelfvertrouwen.
  • Blijf rustig en maak je geen zorgen om wat anderen van je denken. Blijf jezelf! Wordt je vaak gepest in de klas? Dan komt dat omdat jij bijzonder bent! Iemand die "normaal" is, is te saai om te pesten.
  • Blijf niet naar je spiekbrief kijken, probeer je zenuwen onder controle te krijgen en kijk gewoon de klas in.
  • Kijk niet naar één persoon, dat maakt die persoon zenuwachtig. Probeer zoveel mogelijk alle kanten op te kijken. Hoe moeilijk dat ook is.
  • Als je je klasgenoten niet aan durft te kijken, kijk dan naar hun haargrens. Voor hen is het net of je hun aankijkt, maar jij kijkt niet in hun ogen. Dat maakt jou wat rustiger.
  • Zorg dat je geen klikkende pen in je handen hebt. Door de zenuwen kan je onbewust de hele tijd gaan klikken. Dit is erg storend.
  • Let op het woordje 'uhhh'. Door de zenuwen ben je gauw geneigd dit erg vaak te zeggen. Het is een teken van onzekerheid. Ga er zelfverzekerd staan en vertel vloeiend jouw verhaal.
  • Als je tijdens jouw spreekbeurt vragen stelt aan jouw klasgenoten, krijg je interactie. Dit vermindert ook je zenuwen én het zorgt ervoor dat je publiek geboeid blijft. Valt je publiek half in slaap, dan kan het je onzeker maken tijdens de presentatie. Tevens, wanneer je spullen rondgeeft die met je spreekbeurt te maken hebben, hou je je klasgenoten geïnteresseerd.
  • Om het nogmaals een keer te benadrukken, een goede voorbereiding scheelt een hoop zenuwen!

Heel veel succes met het maken van jouw spreekbeurt! Geloof in jezelf, je kan meer dan je zelf denkt!

Lees verder

© 2014 - 2024 Rvsmdk, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mijn spreekbeurt in 5 stappenHoe maak je een goede spreekbeurt, waarmee je een voldoende haalt? Ik heb een aantal tips voor iedereen die voor zijn of…
Het OVUR-model: Didactisch modelHet didactische model OVUR, dat vooral gebruikt wordt in lessen Mondelinge taalvaardigheid (MTV) staat voor Oriëntatie,…
Tips voor een goede spreekbeurt!Iedereen moet vroeg of laat wel eens een spreekbeurt houden. Er komen vaak zenuwen bij te pas, hoewel dit absoluut niet…
De opbouw van een presentatieDe opbouw van een presentatiePresenteren, een steeds belangrijker element van het studie- of werkveld. Iedereen vind het spannend om een presentatie…

Weetjes over Italië: over panetone, mimosa en befanaWeetjes over Italië: over panetone, mimosa en befanaEen spreekbeurt over Italië... Pff, wat kan je hier over vertellen? Een hoop cijfers over landbouw, industrie, bevolking…
Weetjes over China voor spreekbeurt of quizWeetjes over China voor spreekbeurt of quizChina is een enorm groot land. Maar wat weten we er eigenlijk over buiten dat de Chinezen rijst met stokjes eten? Hoe vi…
Bronnen en referenties
  • http://www.youtube.com/watch?v=i3dNsSeIB8A
Rvsmdk (5 artikelen)
Laatste update: 16-10-2017
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Spreekbeurt
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.