Herman Koch: zomerhuis met zwembad (boekverslag)

Herman Koch: zomerhuis met zwembad (boekverslag) Een uitgebreid boekverslag waarin de verschillende aspecten van "Zomerhuis met zwembad" van Herman Koch worden besproken.

Over Herman Koch

Herman Koch werd in 1953 geboren en is bekend van boeken en televisie. Op televisie was hij te zien bij het progamma Jiskefet dat hij samen met een collega produceerde. Als schrijver werd hij in 1989 bekend met het boek red ons, Maria Montanelli. In totaal schreef hij 15 boeken, presenteerde hij het radioprogramma Borát, produceerde hij het progamma Jiskefet, en maakte hij het script Wings of Fame. In 2009 won hij met het boek het diner de NS publieksprijs.

Nadat hij 2 jaar in Arnhem woonde, verhuisde hij samen met zijn ouders naar Arnhem. Hij zat op het Montessori lyceum maar werd van school gestuurd. In het boek Maria Montanelli komt dit schoolsysteem terug als thema in het boek. Nadat hij van school gestuurd was maakte hij reizen over de hele wereld en studeerde Russisch. In veel van Hermans boeken staan de relaties tussen mensen centraal. Dit kan dan ook als algemene thematiek beschouwd worden.

Titel

De titel “Zomerhuis met zwembad” slaat op het zomerhuis van Ralph. Dit huis is een belangrijk object in het boek omdat de belangrijkste gebeurtenissen zich rondom het huis afspelen. Tevens wordt door Marc en Caroline het huis geassocieerd met de familie Meier, en speelt het huis een belangrijke rol in de relatie tussen Ralph en Caroline.

Samenvatting

Het boek gaat over Marc. Marc is dokter bij een huisartsenpraktijk. Hij gaat op een speciale manier met zijn klanten om. Hij wekt de schijn dat hij ze extra aandacht geeft, terwijl hij eigenlijk nauwelijks luistert. In zijn huisartsenpraktijk komt hij veel kunstenaars tegen. Deze kunstenaars nodigen hem vaak uit voor een voorstelling of première. Doordat Marc een hekel heeft aan deze premières, en omdat hij vind dat de kunstenaars zich verheven voelen boven andere mensen, ontwikkeld hij een zekere afkeer voor kunstenaars.

Als Marc voor een première wordt uitgenodigd door Ralph, besluit hij samen met zijn vrouw te gaan. Tijdens de première komt hij Ralph tegen, en ziet hem naar zijn vrouw gluren. Hij kijkt als een roofvogel die naar iets eetbaars aan het gluren is. Het water
liep Ralph in de mond. “Ralph Meier zag iets smakelijks, zijn mond verheugde zich al bij voorbaat op het lekkere hapje dat hij, als hij de kans kreeg, in een paar happen naar binnen zou schrokken.” Marc maakt zich zorgen om deze blik, en verteld het later die avond aan zijn vrouw. Zijn vrouw vind dat Ralph zich hier niet zo’n zorgen om moet maken.

Dan worden ze uitgenodigd voor een tweede feest van Ralph. Dit keer omdat Ralph en Judith 25 jaar getrouwd zijn. Op het feest worden Marc en Caroline uitgenodigd om in de zomervakantie samen met hun kinderen bij het zomerhuis van Ralph en Judith te logeren. Caroline vind dit niet zo’n goed idee omdat ze nu ook de blik van Ralph naar vrouwen gezien heeft. Ze vind hem maar een engerd.

Als het zomervakantie is besluiten ze om samen met de kinderen te gaan kamperen. Ondanks het feit dat Marc een vreselijke hekel aan kamperen heeft stelt hij dit voor. Caroline is dolblij en zo gaan ze op pad. Marc heeft echter vooraf onderzocht waar de familie Meier verblijft, en heeft een camping in de buurt gezocht. Het is dan ook geen wonder dat de 2 families elkaar op het strand tegenkomen. De familie Meier nodigt Marc en Caroline uit om te komen eten. De kinderen vinden het geweldig en willen niet meer terug naar de biologische camping waar het stinkt. Ondanks de afkeer van Caroline voor Ralph en de sfeer van het zomerhuis besluiten ze bij Ralph in de tuin te kamperen. Mede omdat de kinderen dit graag willen, en omdat ze geen geldig excuus kunnen verzinnen om terug te gaan naar de biologische stinkcamping.
In het huis verblijven ook Stanley en Emannuelle. Marc heeft het redelijk naar zijn zin in het zomerhuis. Hij merkt wel op dat Ralph nog steeds op een vieze manier naar vrouwen kijkt. Niet alleen naar vrouwen, maar ook naar de dochters van Marc en Carolien. Marc houdt hem in de gaten en komt erachter dat Ralph rare spelletjes met zijn dochter Lisa heeft gespeeld waarbij de broek uitgetrokken moest worden. Ralph lacht erom en doet alsof het allemaal heel onschuldig was. Als alle mensen even het huis uit zijn probeert Marc met Judith te vrijen, maar wordt betrapt. Hij merkt dat er iemand kijkt, maar wie dat is weet hij niet. Dan komt iedereen na het boodschappen doen thuis. Ze gaan uitgebreid eten, en omdat het een feestdag is gaan ze naar het strand om vuurpijlen af te steken. Caroline gaat niet mee.

Marc gaat samen met Stanley in de auto. Als ze naar het strand rijden komen ze de milieubewuste campinghouder tegen. De campinghouder heeft zijn lichten niet aan en ze schrikken zich een hoedje. Stanley heeft flink wat drank op en is boos op de campinghouder. Ze scheuren achter hem aan en geven hem en rijden hard op hem in. De auto vliegt de weg af en komt tot stilstand. Marc en Stanley rijden door naar het strand.

Marc ziet de kinderen spelen, en achter een bal aan rennen. Hij besluit samen met Stanley en Ralph naar een strandtent te gaan. Daar zien ze 3 vrouwen staan en Stanley en Ralph proberen ze te versieren. Als Ralph een vrouw probeert te betasten loopt het uit in een ruzie waarbij de Ralph geslagen wordt en een flinke trap krijgt. Als ze terug lopen naar de kinderen die aan het voetballen waren zien ze dat Julia en Alex er niet zijn. Marc raakt in paniek en begint naar de andere strandtent te lopen. Daar treft hij Alex, die in paniek roept dat hij Julia kwijt is. Uiteindelijk vinden ze Julia op het strand. Verkracht. Ze zegt niks meer te weten over het voorval.

Na dit voorval probeert Marc erachter te komen wie dit gedaan heeft. Hij denkt dat Alex niet alles verteld heeft, en verdenkt ook Ralph, die altijd achter vrouwen aanzit. Als ze thuis komen en Julia aan het verzorgen zijn komt Stanley laat in de avond terug. Hij verteld dat hij op weg naar huis de auto van de campinghouder nog steeds tegen de boom zag staan. De auto deed het nog gewoon, maar de campinghouder was verdwenen. Marc en Stanley vinden dit erg mysterieus en zijn bang dat de campinghouder in een nabijgelegen afgrond zijn gevallen. Marc is bang om de schuld te krijgen en wil zo snel mogelijk weg. Omdat Marc en Caroline zich sowieso niet meer op hun gemak voelen in het huis besluiten ze om de volgende ochtend te vertrekken. Marc is er nog steeds niet achter wie Julia verkracht heeft.

Thuis aangekomen proberen ze Julia weer op te vrolijken. Zo gaan ze op reis naar Amerika en laten haar zo veel mogelijk haar eigen ding doen. Dan komt Ralph naar Marc toe met een klacht. Hij heeft een enorme tumor op zijn been. Marc zegt dat dit waarschijnlijk gewoon een vetbult is. Hij snijd een stuk af en stuurt het naar een laboratorium, althans dat zegt hij. Door het afsnijden verspreid hij de kanker door het lichaam, en het weefsel gooit hij in de prullenbak.

Enkele weken na dit voorval ligt Ralph in het ziekenhuis. Hij blijkt inderdaad een ernstige vorm van kanker te hebben. Marc probeert Judith, de vrouw van Ralph, zo veel mogelijk te steunen, maar beland daardoor wel een paar keer bij haar in bed. Als Marc naast Ralph in het ziekenhuis zit verteld Ralph wie Julie verkracht heeft. Hij zegt dat het de monteur van het zomerhuis was. Ook verteld hij dat Alex ervan wist, maar niks durfde te zeggen omdat hij zich schuldig voelde.

Enkele maanden na dit voorval is Ralph overleden. Judith, de vrouw van Ralph is in de war. Ze is boos op Marc omdat hij haar in de steek heeft gelaten, en omdat ze denkt dat hij Ralph expres vermoord heeft.

Het ziekenhuis vind de combinatie van gebeurtenissen verdacht. Ook vinden ze het raar dat het weefsel nooit in het ziekenhuis aangekomen is. Marc moet voor het ontuchtcollege verschijnen, maar is bang dat ze erachter komen wat hij veroorzaakt heeft. Daarom besluit hij om met zijn familie naar het buitenland te verhuizen. Julia is ondertussen redelijk hersteld, al vinden Marc en Caroline het wel moeilijk dat ze zo verandert is.

Thema

Het thema van het verhaal is verkrachting, pedofilie en relaties tussen mensen.
De thema’s verkrachting en pedofilie spreken voor zich. Het thema “relaties tussen mensen” gaat over het feit dat Marc vaak verteld over de relaties tussen hem, als dokter, en zijn patiënten.

Thematiek

De thematiek is moeilijker in dit verhaal. De schrijver wil volgens mij 2 belangrijke zaken vertellen. Hij wil iets vertellen over de relatie tussen arts en zijn klanten. Ook wil hij wat vertellen over seksualiteit. Hij probeert te vertellen dat mensen op seksueel gebied niet veranderen. Of je op mannen, vrouwen of kleine kinderen valt ligt vast. Dit valt niet te veranderen door therapie. In het laatste geval, als je op kinderen valt, moet je doodgemaakt worden of voor eeuwig gevangen zitten.

Open plekken

Open plekken in dit verhaal spelen een grote rol. De grootste open plek zijn:
  • Wie heeft Julia verkracht?
  • Zit Ralph echt aan kleine meisjes?
  • Hoe is de biologische campinghouder aan zijn eind gekomen?

Chronologie

De chronologie zit relatief ingewikkeld in elkaar. De fabel ziet er als volgt uit als je het verhaal in nummers neer zou zetten: 1-2-3-4, waarbij elk cijfer een gebeurtenis aangeeft. Het sujet ziet er als volgt uit: 31234. Gebeurtenis 3 geeft de gebeurtenis aan waar de kanker van Ralph wordt geconstateerd.

Personages

De belangrijkste personages zijn Marc, Ralph, en Caroline.
Marc is dokter. Hij doet alsof hij zijn patiënten extra aandacht geeft, maar eigenlijk luistert hij niet echt. Ook gaat hij op een speciale manier met zijn patiënten om, hij geeft niet zozeer om de patiënten, maar om het systeem waarbij de patiënten door hem als huisarts gefilterd worden om al dan niet doorverwezen te worden naar een specialist.
Ralph is een beroemde acteur en erg gericht op vrouwen. Hij ziet ze niet zozeer als persoon, maar als een object. Hij ligt altijd op de loer om een mooie vrouw te versieren, waarbij leeftijd geen rol speelt. Als hij hierop gewezen wordt doet hij hier heel luchtig over en maakt een grapje.
Caroline is de vrouw van Marc. Ze vind eerst de aandacht van Ralph, de bekende acteur, wel leuk. Later ziet ze in dat hij erg op vrouwen zit te azen, en is ze bang dat hij een bedreiging voor haar kinderen zorgt. Caroline is wat minder toelatend als Marc. De kinderen vinden soms dat ze zeurt en dat doet haar pijn.

Het verhaal is verteld in de ik-vorm. Hierdoor weet je precies hoe de schrijver over bepaalde dingen denkt, en wat er in hem omgaat. Dit maakt het verhaal spannender. Het verhaal speelt zich af in het nu. Er komen namelijk een heleboel technologische begrippen langs die in de laatste jaren pas ontwikkeld zijn. Zoals de routeplanner en Google-earth.
De belangrijkste plaats waar het verhaal zich afspeelt is het zomerhuis met zwembad. Andere belangrijke plaatsen zijn het strand waar Julia verkracht wordt, en de huisartsenpraktijk van Marc.
© 2011 - 2023 Sebas999, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wie is Herman Brusselmans en waarom? – Ed van EedenrecensieWie is Herman Brusselmans en waarom? – Ed van EedenIn oktober 1997 werd Herman Brusselmans veertig jaar. Ter ere van die verjaardag verscheen het boek 'Wie is Herman Bruss…
Herman Koch - Het diner: verfilmingen en vertalingenHerman Koch - Het diner: verfilmingen en vertalingenVan Herman Koch verschijnt in 2009 de roman ‘Het diner’. Mede dankzij een uitgebreide marketingcampagne van uitgeverij A…
Recensie: Vrouwen met een iq - Herman BrusselmansrecensieRecensie: Vrouwen met een iq - Herman BrusselmansIn 1995 publiceerde Herman Brusselmans de roman ‘Vrouwen met een iq’. Dit boek behoort tot de bekendste en beste romans…
Boekverslag Het Diner door Herman KochBoekverslag Het Diner door Herman KochHet boek Het Diner is een mooi boek geschreven door Herman Koch. Wanneer je in Havo 4, Havo 5, VWO 5 of VWO 6 zit heb je…

Giph (Ronald Giphart), uitgebreid boekverslagGiph (Ronald Giphart), uitgebreid boekverslagGiph is een boek geschreven door Ronald Giphart. In dit boekverslag beschrijf ik een aantal belangrijke aspecten van het…
Northanger Abbey: gruwelen met Jane Austen?Northanger Abbey: gruwelen met Jane Austen?Met een zorgeloze jeugd en een passie voor horrorverhalen brengt de 17-jarige naïeve Catherine Morland een bezoek aan Ba…
Bronnen en referenties
  • Herman Koch - zomerhuis met zwembad
Sebas999 (10 artikelen)
Laatste update: 28-06-2011
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.