Giph (Ronald Giphart), uitgebreid boekverslag

Giph (Ronald Giphart), uitgebreid boekverslag Giph is een boek geschreven door Ronald Giphart. In dit boekverslag beschrijf ik een aantal belangrijke aspecten van het boek.

Over Ronald Giphart

Ronald Giphart werd in 1965 in Dordrecht geboren. Toen hij nog maar 11 jaar oud was scheidden zijn ouders. Ronald verhuisde naar Dordrecht waar hij bij zijn vader ging wonen. In 1987, toen hij 20 jaar oud was verhuisde hij opnieuw, dit keer naar Utrecht waar hij Nederlands ging studeren. Na 3 jaar had hij er genoeg van en werd hij nachtportier. Tijdens dit werk had hij genoeg tijd om te schrijven en dit deed hij dan ook. In 1992 kwam zijn eerste boek “ik ook van jou” uit. In de daaropvolgende jaren schreef hij elk jaar boeken. Soms zelfs meer dan 1 per jaar. Giph, het boek dat ik heb gelezen, was zijn 3e boek. Ook werkte hij bij verschillende tijdschriften. Zo had hij een column in de Kijk, en schreef hij voor het literaire tijdschrift “Zoetermeer”.
In 2003 was zijn boek “gala” het Boekenweekgeschenk. Zowel de bond tegen vloeken als de christelijke boekhandels protesteerden hevig tegen de godslasterende woorden in het Boekenweekgeschenk. Ook zou het geschenk aanstootgevend voor moslims zijn omdat er dingen werden geschreven over seksuele opwinding bij Allah, en masturbatie richting mekka. Hij won 2 prijzen, het gouden ezelsoor voor “ik ook van jou”, en de C.C.S. Crone-prijs voor zijn schrijverschap in het algemeen.
Algemene thematiek die vaak voorkomt in zijn boeken is seks.

Titel

De titel “Giph” verwijst naar de naam van de hoofdpersoon in het boek. De achternaam van de schrijver is Giphart en dat lijkt er een beetje op, maar wat dat er precies mee te maken heeft heb ik niet uit het boek kunnen halen.

Samenvatting

Het boek gaat over het leven van de hoofdpersoon Giph. Giph vertelt over het studentenleven en zijn vriendenkring. In deze vriendenkring spelen onderlinge relaties en vooral seks een belangrijke rol. Giph woont samen met zijn 2 vrienden Monk en Thijm. Er woont nog iemand in het studentenhuis, Fritsjof, maar hij is heel eenzaam en wordt buitengesloten van de vriendengroep. De vrienden Giph, Monk en Thijm hebben interesse in 3 verschillende onderwerpen;seks, literatuur, en dan vooral Brouwers (een schrijver). Giph heeft belangstelling in een meisje genaamd Noëlle. Hij is verliefd maar Noëlle is nog veel jonger en Giph denkt niet dat de liefde wederzijds is. Giph vindt de moeder van Noëlle, Freanne, ook erg aantrekkelijk. Hij fantaseert over haar en heeft regelmatig seks met haar. Dit zorgt voor een rare verstandhouding tussen de 3 vrienden. Na deze uitleg wordt er een hoofdstuk gewijd aan een studentenfeest inclusief vragenspelletjes en orgie.

Dan gaat hij met een vriendengroep op vakantie naar Veysonnaz. Hij trekt zich regelmatig terug uit de groep om te schrijven, en beschrijft hoe de onderlinge verstandhoudingen het gedrag binnen de groep beïnvloeden. Ook blijkt het dat Giph eigenlijk op elk meisje verliefd is. Zo vertelt hij over de liefde voor Noëlle, maar wordt vervolgens verliefd op de skilerares.

Als hij terug is van vakantie ligt er een brief van Freanne, de moeder van Noëlle. Ze vertelt dat ze verliefd is op Giph, en geeft hem kaartjes voor het boekenbal waar Giph jarenlang tevergeefs binnen probeerde te komen. Na het boekenbal blijft Giph bij Freanne slapen en hebben ze seks met elkaar.

De volgende ochtend komen Nic, de man van Freanne, en Noëlle, de dochter van Freanne thuis. Nic vind het gelukkig niet erg dat Freanne en Giph het met elkaar gedaan hebben. Hij gaat met Freanne weg, en Noëlle en Giph blijven thuis. Ze gaan de straat op, want dat blijkt een oude traditie te zijn. Het is een soort spel dat Luilakken heet. Je gaat de straat op en maakt zoveel mogelijk herrie, zonder in de handen van de politie te raken. Ze worden gepakt en door de politie kilometers ver afgezet als wraak. ’s Avonds slapen ze op de boot van Noëlle en hebben ze seks. In 2 dagen doet Giph het zowel met de moeder van Noëlle als met Noëlle zelf.

Dan vertelt Giph over literatuur en de verhouding tussen uitgevers en schrijvers. Volgens Giph zouden uitgevers veel te weinig verdienen. Hij denkt ook regelmatig aan zelfmoord maar je komt er al snel achter dat hij dit niet serieus neemt. Ook vertelt hij over Fritsjof, een man die in het studentenhuis woont maar niet met de andere bewoners omgaat. Samen met zijn vrienden bedenkt Giph een plan om hem te vermoorden. Ook is hij erg bang voor het moment waarop hij moet kiezen tussen Freanne en Noëlle. Hij vind ze eigenlijk allebei heel leuk. Hij is immers verliefd op bijna alle vrouwen, en niet op specifieke vrouwen.

Bij een tuinfeest hebben Giph, Noëlle en Freanne alle drie seks met elkaar. Dit is een beetje raar omdat zowel moeder als dochter hierbij betrokken zijn. Later gaat Giph met zijn vrienden naar België, alleen hij wordt buitengesloten. Hij voelt zich heel erg eenzaam omdat hij vindt dat hij zelf een soort Fritsjof is geworden. Hij vertelt hoe iemand soms plotseling zonder reden buiten de groep kan komen te staan. Hij doet met zijn vrienden een spelletje, maar zijn vrienden maken er iets vervelends van door Giph naar bed te sturen. Terwijl Giph in zijn tent ligt hoort hij hoe zijn andere vrienden seks hebben. Ze gaan allemaal in dezelfde tent liggen, terwijl er bij Giph veel meer ruimte is. Hij voelt zich eenzaam en is bang dat dit het einde
van zijn vriendengroep is.

Er is een feest gaande bij Sub Rosa en Giph twijfelt of hij er heen zal gaan door het uit elkaar vallen van zijn vriendengroep. Freanne en Noëlle willen niks meer met hem te maken hebben. Hij gaat toch omdat hij bang is dat zijn favoriete schrijver komt en zijn vrienden daar wel bij zijn, en hij zelf niet. Hij gaat naar het feest en komt uiteindelijk Brouwers zelf tegen. ’s Avonds drinken ze en gaan ze uit. Brouwers is dronken en erg emotioneel. Als Giph meer blijkt te weten over de boeken van Brouwers dan Brouwers zelf, stelt hij Giph zelfs aan als zijn bibliograaf.

Gedurende de nacht komt Giph steeds meer over Jeroen Brouwers te weten en is hij een beetje in de war over het beeld dat hij van Brouwers had. Het boek eindigt als Giph kotsend op de wc zit en niet weet wat hij met zichzelf moet.

Thematiek

De algemene thematiek is seks, literatuur, het studentenleven en vriendengroepen. Dit zijn de belangrijkste zaken die in dit boek beschreven worden en dit zijn de belangrijkste onderwerpen.

Motieven

De volgende motieven spelen een belangrijke rol:
De piemel van Giph. Zijn piemel word regelmatig beschreven. Zijn piemel is scheef en dat is symbolisch voor de relaties tussen Giph en vrouwen. Bovendien is zijn piemel van essentieel belang om de thematiek seks te ondersteunen. Het motief seks is nodig om het thema studentenleven te ondersteunen. Jeroen Brouwers is een motief op zich, omdat zijn boeken het thema literatuur ondersteunen.

Structuur

Het verhaal is chronologisch verteld en in ab ovo (vanaf het ei) geschreven. Wel worden er soms plotseling tijdssprongen gemaakt. Ook kwamen er een aantal flashbacks in het boek voor.

Verhaallijnen

Buiten het hoofdverhaal is er nog een verhaallijn. Zo is de relatie tussen Freanne, Noëlle, en Giph een verhaal op zich. Deze relatie is aan het einde van het boek verbroken, en deze verhaallijn is gesloten. De belangrijkste verhaallijn, die over het leven van Giph gaat is niet gesloten. Hij vraagt zich af hoe dat nou verder moet, maar daar krijg je als lezer geen antwoord op.

Personages

De belangrijkste personages zijn Giph, Freanne, Noëlle, en Jeroen Brouwers. Freanne is de moeder van Noëlle. Ze zijn beiden verliefd op Giph en weten dat ze allebei seks met hem hebben gehad. Lange tijd accepteren ze dat maar uiteindelijk verbreken ze beiden de relatie met Giph.

Jeroen Brouwers is een schrijver. Giph bewondert Jeroen Brouwers enorm. Uiteindelijk komen bij het uitgaan de verschillende emotionele problemen van Jeroen Brouwers aan de orde. Voor Giph is dit een heel belangrijk moment omdat hij jarenlang met een bepaald beeld van Jeroen rondgelopen heeft.

Perspectief

Het verhaal wordt verteld vanuit de ik-persoon. Dat zorgt ervoor dat je een veel beter beeld krijgt van de gevoelens van Giph en hoe hij over bepaalde dingen denkt. Als het niet in de ik-vorm verteld zou worden kreeg je een heel hufterig beeld van Giph omdat hij vaak vreemdgaat met verschillende vrouwen. Nu krijg je een beter beeld van de beweegredenen voor zijn daden.

Historische tijd

Het verhaal speelt zich in het nu af. Zo komen er voorwerpen voor die actueel zijn, zoals cd’s en condooms. Het verhaal zou zich best een tiental jaar geleden kunnen afspelen, maar het wordt wel duidelijk dat het zich niet heel lang geleden afspeelt.

Ruimte

Het verhaal speelt zich af in Utrecht, waar Giph woont. Verder speelt het zich af in Veysonnaz waar ze op skivakantie gaan, en in de Belgische Ardennen. Verder spelen de plaatsen Baarn waar Giph logeert, en Amsterdam waar het boekenbal wordt gehouden een rol in het verhaal.
© 2011 - 2024 Sebas999, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Boekverslag over 'Ik ook van jou'Dit is mijn boekverslag over het boek "Ik ook van jou". Dit boek is geschreven door Ronald Giphart.
McDonald, Ronald McDonaldMcDonald's, het wereldberoemde fastfoodrestaurant, heeft een geweldige mascotte. In 1963 kwam de clown Ronald McDonald o…
Home Ride – Fietsen voor Ronald McDonald KinderfondsHome Ride – Fietsen voor Ronald McDonald KinderfondsEen ziek kind kan niet zonder zijn ouders en om geld voor Ronald McDonaldhuizen in te zamelen wordt er jaarlijks in juni…
Herman Koch: zomerhuis met zwembad (boekverslag)Herman Koch: zomerhuis met zwembad (boekverslag)Een uitgebreid boekverslag waarin de verschillende aspecten van "Zomerhuis met zwembad" van Herman Koch worden besproken…
Sebas999 (10 artikelen)
Gepubliceerd: 29-06-2011
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.