Boetseren met kinderen van 9-12 jaar

Ingrid Radema-Florijn die het ‘Groot kinderboetseerboek’ heeft geschreven vertelt dat boetseren het gebruik van de zintuigen bevordert en het waarnemingsvermogen stimuleert, ofwel van belang is voor de creatieve ontwikkeling van een kind. In het boek beschrijft zij de eigenschappen van verschillend boetseermateriaal en staan activiteiten naar aanleiding van thema’s.

Het boek begint met een uitleg van de volgende boetseermaterialen

Fimoklei

Dit is een gekleurde klei die gebakken wordt in een gewone huishoudoven op 130 graden. Na afkoeling is fimo hard. De klei is verkrijg baar in een Classic en Soft soort. Soft is speciaal bedoeld voor kinderen vanaf 8 jaar. Classic is echter ook goed te gebruiken. De klei wordt zacht door kneden en dit is het handigst in kleine stukjes. Als er meetseermaterialent verschillende kleuren wordt gewerkt moeten de handen tussendoor schoongemaakt te worden. Is het werk nog niet af, dek het dan af met een plastic zakje, want fimo trekt veel stof aan. Fimo kan eventueel afgelakt worden, dit kan alleen met speciale fimo lak.

Zelfhardende klei

Zelfhardende klei heeft de eigenschap dat het goed hecht en er kan tussendoor makkelijk gestopt worden met werken om er na dagen verder mee te gaan. Om de klei dan weer goed te laten hechten bevochtig je de plek, waaraan verder gewerkt moet worden, met wat water. Bewaar de klei in een gesloten plastic zak met wat druppels water. In het boek is gebruikt: Darwi Classic en Dasklei.

Modelleerpoeder

Dit poeder is op hout- en papierbasis. Door het te mengen met water ontstaat er een soort klei, die makkelijk hecht, ook na enige tijd. Na droging is het een stuk lichter en minder kwetsbaar dan zelfhardende klei.

Brooddeeg/zoutdeeg

Zo maak je brooddeeg: meng 3 koppen bloem met 1 kop zout en giet er 1,5 kop water bij. Als het deeg te droog is voeg dan voorzichtig wat extra water toe. Is het deeg te nat, voeg er dan wat bloem aan toe. Doe het gemaakte deeg in een plastic zak om uitdroging te voorkomen. Deeg dat over is kan 1 dag buiten de koelkast bewaard worden. Bewerk brooddeeg altijd op een stuk aluminiumfolie, makkelijk voor het afbakken. Het afbakken van de werkstukken gebeurt onderin de oven op 100 graden. Na een uur verhoog je de temperatuur naar 150 graden. De baktijd is afhankelijk van de grootte van de werkstukken. Na het beschilderen moeten de werkstukken afgelakt worden met celluloselak. Dit is belangrijk omdat het zout in het deeg vocht aantrekt, waardoor het deeg weer vochtig kan worden.

Papier-maché

Pulp van behangplaksel en kranten. Dit is het best als volgt te maken:
  • Scheur kranten in stukjes van 3X3 cm en laat ze een aantal uur weken in een bak water.
  • Giet het water af en knijp het overtollige water uit de kranten.
  • Doe de krantensnippers in een kom en giet er steeds kleine beetjes plaksel bij tot er een smeuïge bal ontstaat.
  • Het werkstuk kan gemaakt worden.

Dan volgt korte informatie over de afwerking

Verven

Voor het verven van de werkstukken kan het beste acrylverf gebruikt worden. Deze verf dekt beter dan de goedkopere plakkaatverf. Het droogt sneller en kan nadien afgenomen worden met een vochtig doekje. Er is wel een verfschort nodig, want acrylverf is niet uitwasbaar!

Lakken

Lak de werkstukken, indien nodig, af met celluloselak. Dit is een sneldrogende lak.
Na deze algemene informatie volgen activiteiten die met kinderen uit te voeren zijn.
In de activiteiten wordt beschreven wat je nodig hebt, wat de voorbereiding is en de werkwijze.

Thema’s die aan bod komen:

Voorjaar, pasen, moederdag, vaderdag, zomer, herfst, halloween, Sint Maarten, Sint Nicolaas, kerst, winter, allerlei.
Ten slotte vind je achterin het boek kan de patronen voor de activiteiten.
© 2011 - 2024 Crabbels, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een rijke leeromgeving in de onderbouwBasisontwikkeling is wat we noemen een ‘spelgeoriënteerd curriculum’. Dat wil zeggen dat vrijwel alle activiteiten van j…
Taarten decoreren: makkelijke dieren om te boetserenWil jij taarten gaan decoreren en dieren boetseren? Het boetseren van dieren is niet gemakkelijk, maar er zijn wel enkel…
Taart decoreren: marsepein of fondant?Ga je taarten of cupcakes decoreren? Dan heb je de keuze uit marsepein en fondant. Hiermee kun je mooie kleurrijke lagen…
Leuke activiteiten met kinderen, voor regenachtige dagenLeuke activiteiten met kinderen, voor regenachtige dagenWanneer het enkele dagen achtereen regend is het soms moeilijk de kinderen nog zoet te houden. Dat is jammer, want er zi…

Kinderjaren (boekbespreking)Kinderjaren (boekbespreking)Mijn eerste reactie van het boek was, dat ik het over het algemeen gemakkelijk door te lezen vond, want de hoofdpersoon…
Concert voor de fuhrer, boekverslagConcert voor de fuhrer, geschreven door ton van reen, gaat over een duitse soldaat, die het geluid van de bommen beschou…
Bronnen en referenties
  • Groot kinderboetseerboek - Ingrid Tadema-Florijn
Crabbels (3 artikelen)
Gepubliceerd: 07-05-2011
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.