Concert voor de fuhrer, boekverslag

Concert voor de fuhrer, geschreven door ton van reen, gaat over een duitse soldaat, die het geluid van de bommen beschouwt als muziek. Hij heeft één droom, pianist worden. Hoe kan hij dit doel bereiken, midden in de oorlogstijd.

Eerste persoonlijke reactie

Het boek heeft een aparte titel en een spannende kaft. Er staan parachutisten op de voorkant en het is zwart-wit waardoor het boek een oorloguitstraling krijgt. Ik vind het boek een beetje langdradig omdat er uitgebreid verteld word over zijn gedachtes, en maar kort over wat er werkelijk gebeurt. Muziek, een onderwerp waar veel over werd gesproken, laat me koud, omdat ik het niet leuk vind en er word te ver op ingegaan, zo wordt er vertelt over Mozart en Salieri. Achterin het boek stond een begrippenlijst met achter het woord een omschrijving. In de tekst stond een sterretje achter een moeilijk woord dat verwees naar de begrippenlijst. Een pluspunt van het boek vond ik dat ik me goed kon inleven in de rol van de hoofdpersoon. Ik vind dit boek geen aanrader voor mensen die graag een spannend boek lezen. Bij het zien van het boek was ik enthousiast, maar het verhaal op zich is mij behoorlijk tegengevallen.

Samenvatting van de inhoud

Hermann, een Duitse soldaat, staat in een dorp en hoort om zich heen geluiden van mitrailleurs en bommen. Hij beschouwt het geluid als muziek om zijn angst voor de oorlog te overwinnen. Hermann is op verkenningstocht maar is te ver gegaan. Hij is in vijandelijk gebied en gaat een kerk in om te schuilen. Zijn droom is om pianist te worden, maar dat zal bij een droom blijven omdat hij ernstig gewond is geraakt aan zijn vinger. Hij denkt aan zijn vriend Manfred, die was ook erg getalenteerd in muziek. Hermann loopt naar buiten en hoort het geluid van overvliegende vliegtuigen, parachutisten worden gedropt. Hij loopt het dorp in en stopt voor een huis, hij ziet niemand maar gaat toch naar binnen omdat de geallieerde parachutisten er aan komen. Hij eet en drinkt de etensresten op en denkt aan Elfriede, een meisje dat hij op archeologen kamp was tegengekomen. Hij denkt ook aan Manfred, zou hij omgekomen zijn? Hermann vermomt zich met burgerkleding en loopt naar buiten. Hij hoort een soldaat achter zich en wordt neergeschoten. Hermann licht op de grond en droomt over Manfred en Elfriede, hij wordt even wakker, maar uiteindelijk sterft hij.

Spanning

In dit verhaal wordt op verschillende manieren gebruik gemaakt van spanning. Van het begin tot het eind vraag je je af, of Hermann de oorlog en het gevaar waarin hij verkeert zal overleven. Hier is sprake van globale spanning. In het boek wordt een situatie beschreven waarin Hermann een geluid hoort, om zich heen kijkt, en wordt neergeschoten. De schrijfstijl maakt het moment extra spannend. Hier is sprake van lokale spanning.

Personages

De hoofdpersoon in dit verhaal is Hermann. Hij is al zijn hele leven bezig met muziek en wil dat het liefst doorzetten. In zijn gedachte is hij vaak bij Manfred en Elfriede. Hij kan niet begrijpen dat ze een muzikant zoals hij, het leger in sturen. Hermann is bang voor de oorlog en probeert zijn verdriet en angst te verwerken door het als muziek te zien. Ik kan me goed identificeren met de hoofdpersoon omdat alles heel realistisch is. Bijfiguren zijn er eigenlijk geen, je zou een kleine bijfiguur kunnen noemen met Martha. Martha is het meisje dat Hermann verzorgt nadat hij is neergeschoten. Manfred en Elfriede komen alleen maar in Hermans gedachten voor.

Thema

Het thema van het boek is oorlog. De muziek speelt ook een grote rol. De schrijver heeft voor een Duitse hoofdpersoon gekozen en daarmee laat hij zien dat zij ook gevoelens hadden, en dat sommige Duitsers ook liever niet vochten. De verhaallaag van het verhaal is makkelijk te volgen maar de betekenislaag is moeilijk te begrijpen. Het gaat niet echt over werkelijke gebeurtenissen maar om wat iemand erbij voelt.
© 2011 - 2024 Psveindhoven, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Veel overeenkomsten "The Pianist" en "Ein stück Himmel"recensieVeel overeenkomsten "The Pianist" en "Ein stück Himmel"De film “The Pianist”, gebaseerd op de memoires van de Pools Joodse pianist en componist Wladyslaw Szpilman, en de telev…
Wladyslaw Szpilman en “The Pianist”Wladyslaw Szpilman en “The Pianist”De vele malen bekroonde film “The Pianist” is gebaseerd op de memoires van de Pools Joodse pianist en componist Wladysla…
Pianomation QRS systeem – wat is dat?Pianomation QRS systeem – wat is dat?Het QRS pianomation systeem is naast de silent piano de nieuwste ontwikkeling op het gebied van piano’s. Een piano of vl…

Boetseren met kinderen van 9-12 jaarIngrid Radema-Florijn die het ‘Groot kinderboetseerboek’ heeft geschreven vertelt dat boetseren het gebruik van de zintu…
Het Ultieme Geschenk, Jim StovallHet Ultieme Geschenk, Jim StovallHet Ultieme Geschenk is een vertaling van het boek ' The ultimate gift' Geschreven door Jim, Stoval. Willem Keesmaat ver…
Psveindhoven (63 artikelen)
Laatste update: 04-02-2011
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.