Het Ultieme Geschenk, Jim Stovall

Het Ultieme Geschenk, Jim Stovall Het Ultieme Geschenk is een vertaling van het boek ' The ultimate gift' Geschreven door Jim, Stoval. Willem Keesmaat vertaalde dit boek naar het nederlands in 2008. In het boek moet een jongman twaalf opdrachten uitvoeren om in aanmerking te komen voor een miljoenenerfenis die zijn oom hem achter zal laten. Het boek volgt de belevingen van de advocaat Theodore J. Hamilton, bij het uitvoeren van het testament van zijn vriend en client Red Stevens. Het begint dan ook met het bericht van de dood de miljardair Red Stevens. Alle erfgenamen worden bijeengeroepen voor het testament. Verschillende erfgenamen worden genoemd in het testament waarna deze dienen te vertrekken uit de zaal. Als laatste is de achterneef van Red Stevens aan de beurt. De 28 jarige Jason Stevens is geschokt als hij merkt dat hij in plaats van geld een videoband te zien krijgt. In deze video legt de inmiddels overleden Red Stevens uit dat er een aantal voorwaarden zijn om het ultieme geschenk te ontvangen. Zo moet Jason gedurende een jaar zich elke eerste dag van de maand melden bij de heer Hamilton en zijn assistent mevrouw Hastings. Hij zal dan een onderdeel van het ultieme geschenk krijgen. Verder moet hij genoeg prestatie en inzet leveren anders wordt het proces stopgezet en krijgt Jason niets. De daarop volgende maand krijgt Jason zijn eerste opdracht en geschenk.

Het Geschenk van Werk

De eerste opdracht voor Jason wordt weer per videoband door zijn oom uitgelegd. Bij deze opdracht komt Jason te werken voor, een vriend van Red Stevens, Gus Caldwell. Op de ranch van Gus leert Jason wat hard werken is. Vroeg beginnen en veel lichamelijk werk buiten. Na de maand is Jason al wat verandert en volgt er een nieuwe opdracht/geschenk.

Het Geschenk van Geld

Bij de tweede opdracht mag Jason de waarde van geld leren. Jason zelf hoefde hier namelijk nooit over na te denken. Er was genoeg geld om er geen zorgen over te maken. Jason krijgt nu 1500 dollar, wat hij verdient zou kunnen hebben met het voorgaande werk om te verdelen over 5 verschillende mensen die echt beter worden van het geld.Zodat ze zich kunnen richten op kansen in plaats van de geld zorgen.

Jason komt aan het eind van de maand weer om vertellen hoe het gegaan is.Met het geld heeft hij padvinders geholpen om naar de jamboree te kunnen gaan, een vrouw geholpen haar baan te houden door te zorgen voor de aflossing van haar auto, een echtpaar geholpen om hun kinderen wat met kerst te geven, medicijnen voor een oudere man, en een man met autopech geholpen. Jason gaf echter meer geld uit dan de 1500, maar meneer Hamilton vond dat het eerlijk gegaan was. En dat Jason nu de les/geschenk van het Geld had geleerd.

Het Geschenk van Vrienden

Bij de derde opdracht leert Jason de waarde van vrienden. Nu nog niet door direct vrienden te maken maar door een maand na denken wat vriendschap inhoud. Aan het eind van de maand probeert Jason ook te beschrijven wat vriendschap inhoudt. Hij geeft daarbij een voorbeeld vanuit zijn werkervaring met Gus Caldwell. In het voorbeeld hielpen gus Caldwell en Red Stevens tegen vergoeding elkaar in het begin van hun cariere om elkaar als buren en vrienden niet te verliezen. Jason wil nu ook zulke vrienden maken en krijgen.

Het Geschenk van Leren

Jason vraagt ongeduldig wat het ultieme geschenk nu zal zijn. Hij krijgt echter geen keus, of hij doet de totale opdrachten of hij stopt ermee, waardoor het helemaal ophoudt. Jason wil doorgaan. Bij deze opdracht leert Jason het geschenk van kennis vergaren. Het gaat hierbij niet alleen om het leren uit boeken, maar vooral ook het proces en de ervaring door het leven erna en erbij. Voor deze opdracht wordt Jason gebracht met een vliegtuig naar Zuid-Amerika. Daar komt hij te werken in een bibliotheek van zijn oudoom. Bij aankomst lijkt de bibliotheek weinig voor te stellen. Er zijn weinig boeken in de schappen en het is rustig. De bibliothecaresse legt echter uit dat de boeken bijna allemaal uitgeleend zijn. Het was namelijk het principe van Red Stevens dat je niet aan een boek hebt, als het op de boekenplank blijft staan. Aan het einde van de maand als Jason klaar is met werken in de bibliotheek snapt hij nog niet welke kennis hij had moeten opdoen. En toch leerde hij over het verlangen en de honger naar kennis als voorloper van de echte ontwikkeling.

Het Geschenk van Problemen

De opdracht van problemen is lastig uit te leggen. Hier wordt een voorbeeld gebruikt van een jonge vogel die uit het ei moet komen. Mensen kunnen het ei openbreken om de vogel uit het ei te bevrijden. De vogel lijkt geholpen zonder dat deze met het probleem geconfronteerd is. Echter de jonge vogel leert dan niet zijn snavel te gebruiken om de eischaal kapot te maken. Daardoor kan hij later in zijn leven weer problemen tegenkomen waar hij zijn snavel moet gebruiken maar niet genoeg weet hoe. Jasons opdracht voor deze maand is nu ervaring opdoen met problemen. Hij moet daarvoor: een kind, een jonge volwassene, een volgroeide volwassene en een ouder iemand zoeken die met een probleem zitten. Daarvan moet hij verslag uitbrengen van de situatie en welke les hij eruit leert.

Aan het eind van de maand verteld Jason zijn bevindingen. Hij verteld van een kind dat ongeneeslijk ziek is en die als wens een dag spelen in het park uitkiest. Jason werd ook nog door het jonge meisje uitgenodigd om mee te spelen en ze zou de verplegers vragen of er voor hem ook zo'n speeldag in het park geregeld kon worden. Hij verteld van een man van middelbare leeftijd die zijn werk was kwijtgeraakt. Na deed hij en zijn vrouw klussen om te zorgen dat ze genoeg geld binnen komt. De man vertelde dat hij dat nieuwe situatie ook zorgden dat ze de waarde van geld en arbeid nu beter begrepen en creatieve oplossingen voor problemen vonden.

Jason verteld verder van een oude man die hij bij een begravenis had ontmoet. De oude man vertelde dat zijn vrouw net begraven was. In plaats van verdriet en boosheid bedankte de oude man juist zijn overleden vrouw voor de vele jaren die ze samen hadden beleefd. Als laatste persoon koos Jason uieindelijk voor zichzelf. De lessen die hij van zijn oom en zichzelf heeft geleerd gedurende de laatste maanden.

Het Geschenk van Familie

Het volgende geschenk was het geschenk van familie. Ondanks dat Jason al familie heeft in naam wil zijn oud-oom dat hij leert wat het is om familie te hebben. Dit keer moet Jason een maand passen om weeskinderen waar hij tijdelijk pleegouder van wordt.Na een maand heeft hij veel vrienden gemaakt en heeft hij opgemerkt dat ondanks dat de weeskinderen geen ouders hebben ze toch elk veel te vertellen hadden over familie.

Het Geschenk van Lachen

Bij het geschenk van lachen moet Jason iemand opzoeken die ondanks problemen en tegenslagen nog kan lachen en gelukkig is. Jason lijkt gedurende de maand weinig te doen, maar aan het eind van de maand brengt hij iemand mee. Dit blijkt een blinde man te zijn, die voor de humor verbasend goed lijkt te zien. De humor zit veel in dat hij weet wat mensen verwachten en pas in de gaten krijgen dat het niet klopt als ze langer nadenken.

Het Geschenk van Dromen

Na het geschenk van lachen leert Jason deze maand het geschenk van dromen. Met voorbeelden legt de oudoom uit hoe de droom bij je moet passen en met je mee moet groeien in je leven. Zo hou je iets te verlangen over. Jason werkt aan de opdracht en merkt het verschil tussen dromen en verlangens die per direct gedaan kunnen worden. Uiteindelijk verteld hij over zijn wens om kansarme jongeren te helpen, net zoals hij door zijn oudoom nu geholpen wordt.

Het Geschenk van Geven

Jason verandert na de verschillende geschenken doorgelopen tehebben. Hij ziet de waarde van de geschenken en gedraagt zich nu anders. In de komend maand krijgt Jason nu het geschenk van geven mee. Jason moet deze maand elke dag iets aan iemand anders geven. Het lastige van deze opdracht is echter dat het geschenk echt van Jason zelf moet zijn. Daarmee wordt geld geven al lastig omdat Jason dat weer van zijn oom had gekregen. Jason denkt erover na en na een maand vertelt hij over zijn vrijgevigheid de afgelopen maand. Veel van wat hij geeft gaat om tijd dat investeerd in anderen, verder zijn het vaak diensten die hij doet, van makkelijke zoals iemand helpen tot het helpen met vrijwilligers werk. Naast het werk zelf praat Jason nog lang over de mensen die hij ontmoet en geholpen heeft waaruit blijkt dat hij met het geven ook onbewust veel terug heeft gekregen.

Het Geschenk van Dankbaarheid

Bij de 10de maandeliijkse bijeekomst verteld Red Stevens hoe hij voor het testament had nagedacht over zijn leven en de dingen waar hij dankbaar voor is. Het geschenk dat nu Jason wordt gegeven is dan ook die van dankbaarheid. Zijn oudoom verteld hem van een vriend die altijd optimistisch in het leven leek te staan. De vriend vertelde dat hij elke ochtend aan 10 dingen dacht waarvoor hij dankbaar was. Jason kreeg nu als geschenk de mogelijkheid om zelf 10 dingen te bedenken waar hij dankbaar voor is, en welke hem elke ochtend kan helpen de dag te beginnen. Aan het eind van de maand is het Jason duidelijk gelukt. Hij komt vrolijk binnen en verteld over zijn lijst. In zijn lijst is hij dankbaar voor: gezondheid, huis, vrienden, opleiding, plaatsen waar hij is gekomen, auto, familie, geld van zijn oom en het geschenk. Opvallend is hierbij ook dat alles nu door het geschenk extra waarde heeft gekregen.

Het Geschenk van een Dag

Het jaar is bijna om en naast de dankbaarheid en dromen dacht Red Stevens bij het testament ook over hoe hij zijn laatste dag zou willen beleven. Het viel hem toen op dat als hij die dag maximaal zou willen leven hij de essentie zou vinden van wat altijd zou willen doen. Jason is nog jong maar hij krijgt nu de kans om alvast na te denken over wat hij op de laatste dag van zijn leven zou willen doen. Na een maand verteld Jason over zijn gedachten voor zijn laatste dag. Bijzonder hierbij is dat het niet om bijzondere dingen gaat die hij wil doen, maar meer eenvoudige dingen die nu meer betekenis voor hem hebben. Zo is er bevoorbeeld de 10 punten van dankbaarheid, het samen zijn, en het praten met mensen.

Het Geschenk van Liefde

Als laatste opdracht krijgt Jason het geschenk van liefde om te leren. Om het juist af te ronden en te ondervinden hoever liefde rijkt vraagt zijn om hem nu om te ondzoeken op welke manier liefde met de voorgaande opdrachten oftewel geschenken te maken heeft. Aan het einde van de maand bedankt Jason eerst voor de hulp en verteled hoeveel hij is verandert. Hij verteld over het afgelopen jaar en hoeveel liefde en aandacht toevoegd aan de verschillende geschenken. Als laatste naamt hij daarbij de liefde van zijn oom voor hem en hoe dat specifiek zijn leven heeft verandert.

Het Ultieme Geschenk

Jason verwachtte het niet maar na de 12 geschenken heeft zijn oom hem nog wat nagelaten als hij alle opdrachten uitvoerde en de geschenken meekreeg. Uiteindelijk verteld de heer Hamilton dat Red Stevens nu Jason Stevens het beheer over zijn liefdadigheidsfonds na laat. Daaronder behoort ook de ondersteuning van veel instellingen zoals het bezochte kindertehuis, en de bibliotheek die Jason bezocht heeft. En daarbij de mogelijheid om het ultieme geschenk door te geven. Over mogelijk loon of vergoeding stelt Jason geen vragen, maar uiteindelijk hoeft dat geen reden tot zorgen te zijn zoals Jason geleert heeft via het Ultieme Geschenk.

Beoordeling van het boek

Ik vind het boek goed om te lezen omdat de levenslessen vrijblijvend worden aangeboden. Je hoeft als lezer niet de opdrachten te doen die Jason voor zich krijgt. Maar toch kan het je helpen bij het nadenken over het leven en wat jijzelf zou doen met de geschenken die Jason aangeboden krijgt. Het verhaal wordt vanuit de advocaat verteld met daarbij zijn gevoelens en herrinneringen aan zijn vriend, toch blijft het draaien om Jason en hoe deze het proces doormaakt.
© 2011 - 2024 Goodkind, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verdeling erfenis zonder testamentVerdeling erfenis zonder testamentDe verdeling van een erfenis zonder testament. Als er geen testament is opgesteld, wordt voor de verdeling van de erfeni…
De erfbelastingDe erfbelastingBij een overlijden zijn er veel dingen waar rekening mee gehouden moet worden. Eén van die dingen is de erfenis. Als u e…
Samenvatten met HAVO-regelsSamenvatten met HAVO-regels"Het tweede deel van het centraal examen is de samenvatingsopdracht. De lengte van de samen te vatten tekst is tussen de…
Kerstbonus of kerstpakketKerstbonus of kerstpakketVeel werknemers krijgen aan het eind van het jaar weer een kerstpakket. Anderen krijgen een kerstbonus in plaats van een…

Concert voor de fuhrer, boekverslagConcert voor de fuhrer, geschreven door ton van reen, gaat over een duitse soldaat, die het geluid van de bommen beschou…
Boekverslag  Overdosis, Helen VreeswijkBoekverslag Overdosis, Helen VreeswijkIn Overdosis van auteur Helen Vreeswijk staat het gebruik van softdrugs centraal en hoe dit van onschuldig blowen steeds…
Bronnen en referenties
  • Het Ultieme Geschenk, Jim Stovall
Goodkind (2 artikelen)
Gepubliceerd: 24-01-2011
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.